El conseller ha detallat alguns aspectes de l'infrafinançament que pateix el territori valencià en matèria cultural per part del govern de l'Estat
Castellón Información
El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha assistit a la Conferència Sectorial de Cultura que ha tingut lloc al museu del Prado.
El conseller ha lliurat al ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, un carta relativa al infrafinançament cultural del territori valencià per part del Govern d'Espanya.
En concret, des de Cultura de la Generalitat s'ha explicitat que "el pes demogràfic, econòmic i cultural que representen els valencians en el conjunt de l'Estat no té una translació pressupostària en les ajudes i subvencions".
Vicent Marzà ha declarat que "per aconseguir els objectius que ens hem plantejat en matèria cultural, no ens quedarem sols en paraules, sinó que tenim propostes concretes que s'estructuren a partir del Pla Estratègic Cultural de la Generalitat Valenciana: fer realitat l'estatut de l'artista i el desenvolupament de mecanismes per a captar nous públics, entre d'altres. I açò ho duem a terme amb un pressupost en Cultura de la Generalitat que des de 2015 ha augmentat un 23,3%. Som la segona autonomia en augment d'inversió en Cultura. És a dir, la mostra més evident del compromís del Govern del Botànic amb la cultura del poble valencià, i amb el sector cultural".
Així, el conseller Marzà ha detallat la marginació per part del Govern de Madrid a espais com ara l'IVAM, que rep de l'Estat 171.000 euros que encara no ha ingressat de 2016, mentre que el Prado rep 46 milions, el Reina Sofia 37 milions, l'MNAC 2 milions i el MACBA 1 milió. La situació es repeteix a Les Arts amb 600.000 euros, mentre que altres espais com el teatre Reial rep 9 milions, el Liceu 7 milions i la Maestranza 1,6 milions.
La discriminació en Arts Escèniques, amb una baixada en un 5,4% d'inversió per part de l'Estat, també es fa palesa en els festivals de teatre. Sagunt a Escena no rep ni un euro de l'Estat, mentre al Festival de Teatro Clásico d'Almagro es pressuposten més de 650.000 euros o 187.000 al de Mèrida. El mateix passa amb el tracte al festival Cinema Jove, que no compta inicialment amb cap ajuda nominativa, mentre que el Festival de Sant Sebastià compta amb 1 milió d'euros, el de Màlaga 100.000 euros o el de Huelva 80.000.
Pel que fa a les inversions destinades a museus, cal destacar que al Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, que té pendent des de fa anys escometre l'ampliació del museu, amb un cost de més de 6 milions d'euros, només es destinen 150.000 euros. Per a la restauració, la posada en valor, l'accessibilitat i la conservació del patrimoni valencià, l'Estat només dedica 52.000 euros per a la restauració del castell de Sagunt i 57.000 per a l'església de l'Assumpció de Biar, d'un total de 4,6 milions per a tot l'Estat. Açò suposa únicament el 2,37% de tot el pressupost estatal.
El conseller també li ha transmés al ministre la creació de la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana. És la primera vegada que es constitueix un òrgan d'aquestes característiques en matèria cultural. A més, l'MCV és una de les iniciatives del Pla de Democratització Cultural de 'Fes Cultura'. Els seus objectius prioritaris són: el reconeixement del treball de les diferents entitats, consolidar el diàleg amb la Generalitat, vertebrar els sectors, fer xarxa, compartir objectius comuns i millorar la normativa i fer-la més efectiva.
En finalitzar la reunió, el conseller Vicent Marzà ha plantejat "la necessitat de la unió de la Generalitat i de tots els sectors culturals valencians per a fer un front comú per a exigir un finançament just de la cultura valenciana al Govern de l'Estat".