Este itinerari formatiu està dissenyat per a incrementar la seguretat i garantir que els festejos de bous al carrer siguen una festa segura
Després de la celebració d’un curs per a 80 policies a Castelló, ha començat la primera de diverses edicions que se celebren a València
L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través de l’Ivaspe, ha posat en marxa una nova edició del curs de ‘Director de festejos en bous al carrer’.
El curs, que ha arrancat este dilluns, va destinat a 50 policies locals de diferents municipis que exerciran les funcions de directors de festejos de bous al carrer. Este itinerari formatiu està inclòs en un cicle dissenyat per a responsables i directors de festejos, del qual ja s’ha celebrat una edició a Castelló, on es van formar un total de 80 alumnes. Al llarg de les diferents edicions seran més de 200 els policies locals que completen esta formació especialitzada.
L’objectiu del curs és el d’incrementar la seguretat i garantir que els festejos de bous al carrer siguen una festa segura d’acord amb el que suposen com a part essencial del patrimoni cultural valencià.
Durant quatre dies s’impartixen 20 hores de formació de la mà d’experts del sector. Els assistents al curs es formaran per a conéixer la normativa vigent quant a seguretat, les diferents modalitats de bous al carrer, els responsables, l’assistència sanitària, el benestar animal, la inspecció o el règim sancionador.
La comunitat autònoma amb més festejos taurins
De fet, la Comunitat Valenciana, amb 8.648 festejos taurins en 2023 celebrats en 261 municipis, és la comunitat que més festejos celebra en de tota Espanya, la qual cosa suposa el 40 % dels espectacles taurins de tot el país.
Castelló continua sent la província que més festejos taurins va celebrar en 2023, amb un total de 4.493 (el 52 %), seguida de València, amb 3.148 (36 %), i d’Alacant, amb 1.017 (el 12 %).
Respecte a l’històric de dies en què s’han celebrat algun tipus de modalitat de bous al carrer, en 2023 hi va haver festejos un total de 2.518 dies. Estos festejos es van celebrar principalment durant estiu: els mesos de juliol, agost i setembre són els que sumen el gros de celebracions de tot l’any a la Comunitat Valenciana, amb un total de 6.040 festejos, el 69,76 % del total registrat durant el 2023.
Quant a les modalitats de festejos, les vaquetes encapçalen el rànquing, amb 3.299 actes d’estes característiques celebrats; seguida del bou de rogle, amb 2.196; bou embolat, amb 1.507; correbous, amb 826; bou salvatge, amb 587; bou amb corda, amb 114; bou a la mar, amb 52; correbous amb cavall, 42; i retalladors, amb 35. És a dir, el 37,6 % de les modalitats de festejos de bous al carrer que es van celebrar en 2023 van ser vaquetes, seguit del 25% de bou de rogle i el 17 % amb bou embolat.