Els metges en formació esperen la resposta dels sindicats i convocants per "veure que passos donar" darrere la 'poc fructífera' reunió amb Barceló
A.K.H// Castellón Información
El col·lectiu de metges interns residents (MIR) de la Comunitat Valenciana van començar fa deu dies la vaga indefinida que pretenen continuar fins que Conselleria escolte les seues peticions. Entre aquestes peticions es troba un descans obligatori de 36 hores després de les guàrdies dels dissabtes, estableixer una jornada laboral màxima de 37,5 hores setmanals, cotització de les hores de guàrdia, una equiparació salarial amb la resta de Comunitats Autònomes, augment del preu de l’hora de jornada complementaria, abonament de les dietes, a més de reivindicacions de caràcter formatiu.
Tal com han fet els metges residents de la resta de la Comunitat, que ha aconseguit un 80% de seguiment segons el Sindicat Mèdic, els MIR de l'Hospital la Plana també es sumen a la vaga amb les concentracions i manifestacions que estan fent aquests dies. De fet, ja s’han celebrat tres manifestacions a València i ahir els MIR de la província de Castelló es van reunir en la Plaça Mª Agustina de Castelló per tal de seguir amb la seua protesta.
Reivindicacions específiques
Com comenta a Vila-real Informació, un dels metges residents de la Plana, David Jovani, els MIR no tenen alguns dels problemes que demanen des de la Comunitat com són ‘els llits calents’ Els ‘llits calents’ és com col·loquialment es nomena a compartir el llit entre els residents en una mateixa guàrdia. Aquesta problemàtica està tenint especialment pes en un context de pandèmia en el que es comparteixen sabanes i no hi ha a penes ventilació.
Per sort, aquest no és una de les reivindicacions de la Plana però si ho són el fet de no tindre 36 hores de descans després de les guàrdies dels dissabtes, la cotització de les hores extres o la falta de supervisió en la formació del servei d'urgències. Jovani també assegura que en la Plana tenen en les urgències generals 4 residents i 4 adjunts per a una mitjana de 200 pacients diaris, la qual cosa és “insuficient per a una òptima supervisió dels residents per part dels metges adjunts”. I demanen comptar amb un adjunt per cada quatre residents perquè el problema no és el suport dels metges sinó la falta de personal contractat.
Una altra de les peticions específiques que tenen en la Plana és el poc temps dels rotatoris externs, ja que per normativa s'hauria de rotar fora del seu hospital entre un i dos mesos cada any i en el seu cas “només tenim un mes per sortir en els quatre anys de formació”. Encara que això, afirma, que és més “responsabilitat de la Unitat Docent que del mateix hospital”. Pel que fa a la resta, els MIR de la Plana subscriuen totes les peticions que traslladen des del sindicat mèdic.
Duració de la vaga
La duració de la vaga indefinida tindrà molt que veure en les decisions de Conselleria que fins ara es mostra ‘inflexible’. De fet, en la reunió que va tindre ahir la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en els representants del sindicat, no es va aconseguir res perquè “no ha volgut negociar i s’ha escudat en què no és competència d’ells”. Per aquesta raó, els metges residents de l'Hospital La Plana esperaran a veure com evoluciona la problemàtica i escoltaran la posició dels sindicats i els convocants de la vaga per tal d'“avaluar quins són els següents passos a donar”.
Hospitals sense els MIR
En l’Hospital La Plana compten amb 37 residents dels quals el 90% aproximadament està secundant la vaga i en les urgències han passat de ser 8 professionals a ser tan solos 4. El que, segons Jovani, “no vol dir que deixen d’atendre pacients però ho fan allargant el temps d’espera” i “es nota la falta dels MIR, com ja ens han fet arribar els metges adjunts”. Això demostra que encara que els hospitals i centres de salut poden funcionar, “ho fan amb molta dificultat”.
Suport de La Plana
A diferència d’altres hospitals on s’ha arribat a amenaçar i coaccionar als MIR, en l’Hospital La Plana l'experiència ha sigut “tot el contrari”, ja que el gerent, en la reunió que van tindre la setmana passada, “ens ha mostrat el seu suport i ens va dir que per la seua part no hi hauria cap problema en què els residents secundarem la vaga”. De fet, també han comptat amb el suport d’altres companys del sector com són el servei d'urgències, infermers, auxiliars i els metges adjunts que a més d’eixir a les concentracions a les portes d'Urgències també els van acompanyar a la concentració de Castelló.