Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Els MIR de Castelló comencen la vaga indefinida davant "la incapacitat de Barceló" per seure a parlar

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 48 segundos

Noticias Relacionadas

Els residents castellonencs inicien una concentració a l'Hospital General i continuen en una manifestació a València

El col·lectiu de metges interns residents (MIR) ha començat aquest matí en Castelló amb la vaga indefinida que pretenen seguir en tota la Comunitat Valenciana. A les portes de l'Hospital General Universitari els futurs metges dels hospitals valencians han demanat, en una protesta pacifica, una resposta a les seues peticions. Amb crits com: “No hay formaciónes explotación”, “Residenteresistente” o “Dimisión Barceló” els jóvens demanen seure a parlar amb la consellera que en tot moment “s’ha desentés de la situació”.

Tàrsila Galdón/ Aicha K.Herrando/ Castellón Información

I com ja es va comentar en aquest diari, els MIR esperaven que Barceló escoltara les seues peticions abans de recórrer a la vaga que comença amb dues manifestacions simultànies en València i Alacant. Els residents castellonencs s’hi han desplaçat a València després de la concentració en l’Hospital General perquè “podrem tindre més impacte que fent dues en paral·lel”.

VAGA MIR CASTELLÓ

Fotografia realitzada per Ferran Mallol

Faules

Una dels estratagemes que han utilitzat per desfer les manifestacions, concentracions i la vaga indefinida ha sigut recórrer a faules que han passat d’hospital a hospital assegurant que aquesta era il·legal. Per aquest motiu, Marc Peraire, l’encarregat de coordinar la vaga MIR a la província de Castelló, creu que ha sigut “una manera de desactivar el moviment perquè en cap moment s’ha dit res per escrit, en cap moment s’ha anunciat res però es va difondre i es va filtrar una il·legalitat que no existia”.

De fet, “l’actitud que hem trobat ha sigut de bloqueig total, una dificultat màxima des del primer moment” per a no dialogar. La concepció que tenen els residents de Barceló no és la idònia per a una consellera que hauria de vetlar pels seus interessos però “ha demostrat en aquesta situació de crisi una incapacitat per a seure a parlar i a més, en les setmanes més intenses de la Covid ja va fer declaracions desafortunades per al sector sanitari” comenta Peraire.

Amenaces

Marc Peraire assegura, també, que s'han rebut amenaces, no a residents en concret, però sí notes internes amb avisos: "si es fa el seguiment de la vaga han dit que es recolliran els noms". Peraire matisa que es pot considerar com una "possible relació amb els expedients". Així i tot, Peraire assegura que aquestes pràctiques s'han realitzat, sobretot, a Alacant. 

Fonts dels MIR a València asseguren que l'estratègia de Conselleria ha sigut des del principi, desacreditar la vaga, però mai de forma oficial: "S'ha filtrat per missatgeria instantània amb diversos missatges de que no és legal", expliquen aquestes fonts mentre asseguren que la gent tenia dubtes legals i amenaces, encara que ja denunciades pel Sindicat. De fet, aquestes fonts asseguren que es va plantejar aplaçar la vaga el 3 d'agost, però "estem movilitzats, les vagues i les manifestacions continuaran".

Peticions

Els objectius de la vaga són clars i estan en tot moment a disposició de la Conselleria de Sanitat ja que demanen un descans obligatori de 36 hores després de les guàrdies dels dissabtes, estableixer una jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores setmanals, cotització de les hores de guàrdia, una equiparació salarial amb la resta de Comunitats Autonomes, augment del preu de l’hora de jornada complementaria, abonament de les dietes, a més de reivindicacions de caràcter formatiu. La resta de peticions es poden trobar en el següent enllaç.

València

València es torna de color blanc amb la marxa multitudinària que han fet els residents valencians. La manifestació s'ha iniciat en la Facultat de Medicina i ha acabat davant la Conselleria de Sanitat. Seguint els càntics de la concentració els futurs metges hi han aclamat: "Sin derechos laboralesparamos hospitales", "Mi formación es tu salud" o "Se aprovechan de nuestra vocación".

VLC MIR

Suport polític

Des del sindicat mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) agredeixen el suport que han rebut en els últims dies dels grups parlamentaris del Partit Popular, Compromís i Ciutadans. A més, també s’han sumat a la causa els sindicats de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària, SoVaMFIC, els col·legis de metges de Castelló i Alacant, el Fòrum Mèdic d'Atenció Primària i altres societats.

Fotografies realitzada per Ferran Mallol

El Comcas amb els MIR 

D'altra banda el Col·legi de Metges de Castelló (Comcas) reitera el seu suport al col·lectiu de Metges Interns Residents (MIR) de la Comunitat Valenciana en les seues demandes de millores laborals, perquè repercuteixen en la seua formació i en l'acompliment de la professió mèdica.

La presència d'aquest col·lectiu de metges en formació és una figura imprescindible en la sanitat espanyola. Alguna cosa que s'ha posat en relleu en el seu treball durant els últims mesos en què els professionals sanitaris han treballat en primera línia per a atallar la pandèmia sanitària viscuda.

El Col·legi de Metges de Castelló recorda que la formació dels metges especialistes és una cosa irrenunciable perquè redunda en la millora de la qualitat del sistema públic de salut i, per consegüent, en l'atenció que reben els ciutadans, objectiu prioritari de la pràctica mèdica.

Insta a la Conselleria de Sanitat a convocar la taula de diàleg que reclamen els representants dels MIR i que els escolte, a més de prendre totes les mesures al seu abast per a satisfer les seues demandes.