Organitzada per l'IVC i la Fundació Mapfre acull obres de Picasso, Dalí, Sorolla, Juan Gris, Tàpies, Chillida, Rodin, Schiele o Degas
Castellón Información
Cultura de la Generalitat, per mitjà de l'Institut Valencià de Cultura, en col·laboració amb la Fundació Mapfre, presenten al Museu de Belles Arts de Castelló l'exposició 'Dibujar la modernidad (1864-1968)'. La mostra que es pot veure a Castelló és una selecció de la col·lecció que la Fundació Mapfre va iniciar en 1997 centrada en l'obra d'art sobre paper amb la intenció de mostrar els camins que van conduir a la modernitat en el canvi del segle xix al xx.
El director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, que ha assistit a la inauguració, ha destacat el paper de col·laboració de les institucions i la Fundació Mapfre per a poder portar fins a Castelló de la Plana una exposició amb obres d'artistes de primer nivell internacional com Sorolla, Rodin, Picasso o Degas. Més de 70 obres que ofereixen una perspectiva del dibuix com a disciplina artística. La presentació ha comptat també amb la presència del delegat territorial de l'IVC a Castelló, Alfonso Ribes, la diputada de Cultura, Ruth Sanz i la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l'UJI, Carmen Lázaro.
La mostra inicia el seu recorregut amb obres d'autors espanyols com Marià Fortuny, Joaquim Sorolla o Francisco Pradilla y Ortiz, encara lligats a la tradició, però amb trets que ens fan pensar en aquest començament de segle que estava per arribar. Trobarem també artistes com Edgar Degas, Auguste Rodin o Egon Schiele. Els dibuixos de Joaquim Sunyer, Enric Casanovas, Joaquín Torres García o Francis Picabia dialoguen entre si, per a parlar-nos d'un canvi d'època i d'un art heterogeni que recull aspectes dels moviments d'avantguarda a través de Picasso, però també de Juan Gris, Alexander Archipenko o Paul Klee.
El cubisme també es mostra amb obres de Juan Gris, André Lothe o Kurt Schwitters, aquest darrer amb un esperit ja clarament dadaista que enllaça amb les obres surrealistes de molts dels espanyols, com Salvador Dalí o Óscar Domínguez, que s'inclouen entre els principals representants de l'avantguarda.
El 'nou realisme' d'Arturo Souto o de Joaquín Peninado coexisteix amb la influència surrealista en les obres de Julio González i Alberto Sánchez o en les més informalistes de Tàpies i Chillida, també presents en l'exposició.
L'horari per a visitar el Museu de Belles Arts de Castelló és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i 16.00 a 20.00. Els diumenges l'horari és de 10.00 a 14.00. L'entrada és gratuïta. Cal recordar que, quan es visita el Museu de Belles Arts de Castelló o l'EACC, s'obté una entrada que permet comprar, a les taquilles del Teatre Principal de Castelló o a l'Auditori i el Palau de Congressos de Castelló, entrades per als espectacles amb un descompte de fins al 50 %.