La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts també proposa que es financien teràpies de manteniment de pacients amb estes patologies
Castellón Información
La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, ha registrat una iniciativa adreçada a la Comissió de Sanitat i Consum per tal que el Govern d'Espanya incloga a la cartera de serveis de la sanitat pública els tractaments necessaris per a les persones que pateixen limfedema, flebedema o lipedema. A més a més, també proposa que es financen les teràpies de manteniment de pacients amb estes patologies i que s'incremente, dins de la cartera de prestacions, la cobertura a peces ortopèdiques i articles diaris com calces o mànegues.
Segons Álvaro, "són patologies aparentment molt semblants entre elles que destaquen per ser cròniques, irreversibles i progressives. Les tres estan greument infradiagnosticades, tant al territori valencià com a l'Estat espanyol, i afecten principalment a les dones".
La diputada de Compromís, que s'ha reunit amb l'Associació Valenciana de Limfedema i Lipedema, ha explicat que "l'infradiagnòstic és principalment per la falta de coneixement de la malaltia, i per una tendència a pensar abans en altres problemàtiques. Això fa que les persones afectades passen per gran quantitat de consultes abans d'aconseguir un diagnòstic i, per tant, un tractament adequat".
Pel que fa a l'atenció i els tractaments, "es requereixen unitats multidisciplinàries que incorporen diferents disciplines com medicina de rehabilitació, fisioteràpia, medicina interna, cirurgia vascular, psicologia, ortopèdia, pediatria, endocrinologia o dietètica i nutrició. Actualment, moltes pacients es veuen forçades a costejar-se la seua pròpia atenció mèdica, el que òbviament no és possible a tots els casos. Molts dels tractaments recomanats inclouen l'ús de benes i roba ortopèdica com calces i mànegues, dietes específiques que requereixen un seguiment i atenció fisioterapèutica regular, amb un cost econòmic important per al o la pacient".
"Actualment, cada pacient té accés a dues receptes anuals per adquirir les peces imprescindibles de calces o mànegues que cal usar diàriament. En el cas de les peces de roba nocturna el cost ha de ser íntegre. Això resulta insuficient per cobrir les necessitats dels pacients i augmenta la despesa econòmica, tenint en compte l'ús diari i seguit d'estes peces ortopèdiques".
"I, a banda de la simptomatologia física, estes patologies també tenen unes implicacions psicològiques que cal atendre. Hi ha unes transformacions profundes i difícilment irreversibles de la imatge de les persones afectades, el seu estil de vida i la convivència amb la malaltia afecta enormement des d'un punt de vista emocional i psicològic, donat que als estadis avançats dificulten accions tan quotidianes com vestir-se o calçar-se", ha afegit.
"A més a més, el reconeixement del nivell adequat de discapacitat en alguns casos és imprescindible, i per això necessita una catalogació a les valoracions que actualment no existeix i que, per tant, depèn del coneixement i la sensibilitat dels professionals. Per això també demanem l'elaboració i publicació d'un nou barem per a l'avaluació del grau de discapacitat que incloga les malalties de limfedema, lipedema i flebedema com a malalties cròniques i incapacitants".
"També cal que al País Valencià s'actualitzen els protocols d'atenció per a les persones amb estes patologies, de manera que es millore el diagnòstic de la malaltia i que s'agiliten les derivacions als diferents especialistes. I és urgent encetar un estudi de prevalença i incidència del limfedema primari i secundari, i també del lipedema, per tal d'analitzar quins són els recursos necessaris per tractar-les al nostre territori", ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.