L’acte d’entrega dels guardons se celebrarà el dimarts set de gener en la festivitat de Sant Julià
Castellón Información
L’ajuntament de Morella ha celebrat avui un ple extraordinari per a aprovar la concessió de les Creus de Santa Llúcia 2020, màxima distinció de la ciutat. La Xarxa Vives d’Universitats i els alcaldillos d’Ortells, Ramón Domenech, de Xiva, German Mestre, d’Herbeset, Manuel Segura, i de La Pobla d’Alcolea, Vicente Estupiñá, són els guardonats d’aquest any pel servei i enriquiment que presten a Morella. Les Creus s’entregaran en l’acte cívic el dia set de gener, dia de Sant Julià, patró de Morella.
Cal recordar que la Xarxa Vives d’Universitats complia 25 anys durant l’any 2019 i el Curs d’introducció a la didàctica, el qual es celebra a Morella, celebrava la seua 10a edició. Pel que fa als representants de Xiva, Ortells, Herbeset i La Pobleta, aquestos van ser els primers quatre alcaldillos, els quals coordinaven junt amb l’ajuntament les necessitats de cadascuna de les localitats.
L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquestes distincions serveixen per a reconéixer el treball i esforç de persones i col·lectius amb la ciutat de Morella, la qual cosa ens fa més grans com a poble”. A més, el primer edil ha afegit que “tant la Xarxa Vives d’Universitats com com Ramón, German, Manuel i Vicente mereixen rebre la màxima distinció de Morella pel seu treball i dedicació durant tants anys en aquesta zona”. Finalment, ha volgut “convidar a tots i totes a vindre a l’acte cívic d’entrega de les Creus el dimarts per reconéixer i donar suport al compromís dels guardonats”.
Xarxa Vives d’Universitats
El 28 d’octubre de 1994, sent alcalde de Morella En Javier Fabregat Antolí, es va fundar en la nostra Ciutat la Xarxa Vives d’Universitats. En aquell moment anomenada Institut Lluis Vives i que reunia a 13 universitats.
Ara, amb els 25 anys recent complits, compta amb 22 universitats de quatre estats diferents (Espanya, Andorra, França i Itàlia). Així es compon de la Universitat Abat Oliba CEU, la Universitat d’Alacant, la Universitat d’Andorra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat CEU Cardenal Herrera, la Universitat de Girona, La Universitat de les Illes Balears, la Universitat Internacional de Catalunya, La Universitat Jaume I, la Universitat de Lleida, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramón Llull, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Sàsser, la Universitat de València i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
La Xarxa Vives, per tant, representa i coordina l’acció conjunta de 22 institucions d’educació superior que comparteixen els valors de la unitat lingüística i cultural, la col·laboració interuniversitària, l’equitat i el respecte a l’autonomia universitària, la democràcia com a forma de govern de la institució d’educació superior i la voluntat de projecció i servei conjunt a la societat.
Si ja de per si és important que una entitat d’esta rellevància educativa, investigadora i cultural es fundés ací en la nostra ciutat, fet que demostra la clara voluntat, des dels seus orígens, de la vertebració territorial, així com posar en valor la importància històrica i cultural que li ha atorgat a Morella, sent l’epicentre de tots els territoris que componen esta institució, la relació de la xarxa amb la nostra ciutat ha sigut permanent, ja que durant estos 25 anys, des de la xarxa vives s’han organitzat un bon nombre d’encontres, congressos, debats, conferències, així com projectes liderats per diverses universitats de l’entitat, especialment per la Universitat Jaume I.
Quant a l’organització de congressos, cal fer una menció especial al curs de didàctica del català com a idioma estranger. Ja que la nostra ciutat, junt amb Vinaròs, ha sigut la seu d’este important encontre, organitzat per la Xarxa Vives, l’Institut Ramon Llull i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que ha format a més de 350 alumnes de 14 universitats, durant els 10 anys que va complir el passat mes d’octubre.
Cal destacar també que la Xarxa Vives d’Universitats ha rebut diversos reconeixements com han sigut la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Honor de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, el Premi Pompeu Fabra, el guardó extraordinari d’Escola Valenciana, el premi de l’associació catalana de premsa comarcal o el premi Patronat de Turisme de Morella, en el 2002.
Per tant, per a la nostra ciutat la Xarxa Vives és una institució que la sentim també com nostra i que gràcies al seu treball i a la seua fundació ací, ha suposat una posada en valor de Morella, el reforçament de la col·laboració amb les universitats del nostre entorn, a més de l’impacte econòmic i cultural que han tingut, durant els 25 anys, el conjunt d’encontres celebrats ací.
Alcaldillos d’Ortells, Xiva, Herbeset i La Pobleta
Els alcaldillos d’Ortells, Xiva, Herbeset i La Pobla d’Alcolea són un conjunt de persones que, sempre d’una manera altruista, han treballat junt amb l’ajuntament de Morella per les necessitats de les seues localitats. D’aquesta manera, aquestos són una peça important per al millor funcionament, comunicació i coordinació de tots els pobles del terme de Morella. Així, els primers van ser: en Ortells, Ramón Doménech Martí, que actualment encara desenvolupa esta funció, en Xiva, Germán Mestre Carceller que va desenvolupar les funcions fins a finals dels anys 90, en La Pobleta, Vicente Estupiñá Aguilar, recentment ha faltat i a qui tenim en el nostre record i en Herbeset, Manuel Segura Viñals, que va estar desenvolupant-ho fins a l’any 2012.