Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:25

Morella viu el moment més emotiu i multitudinari del 54 Sexenni amb l'entrada de la Mare de Déu de Vallivana

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

Morella viu el moment més emotiu i multitudinari del 54 Sexenni amb l'entrada de la Mare de Déu de Vallivana a la ciutat. L'entrada, quan cau la nit, és un moment silenciós, en el que els morellans i morellanes contemplen emocionats la figura de la seua patrona, vinguda des de Vallivana. La Mare de Déu s'endinsa en el municipi acompanyada pels 2.000 romers que l'han secundat en Rogativa des del santuari de Vallivana, situat a 24 quilòmetres de Morella i, a l'entrar es troba tot el Pla d'Estudis ple de gent amb les danses i quadres bíblics preparats per a rebre-la.

Este és l'acte central del 54 Sexenni, en el que el poble morellà renova el vot adquirit pels seus avantpassats en 1673 després que la fe en Maria de Vallivana salvara la població d'una plaga de pesta. Els poders civil, eclesiàstic i el poble de Morella van decidir oferir unes festes extraordinàries a la Mare de Déu en Novenari, traslladant la seua imatge fins a la ciutat cada sis anys. Una vegada que la Mare de Déu se col·loque en la peanya, comença la primera desfilada de danses, que l'acompanyaran fins a la que tornarà a ser sa casa fins al mes d'octubre, la Basílica Arxiprestal.

Morella manté amb molta fidelitat esta tradició i la ciutat es continua guarnint per a rebre la Mare de Déu. Les danses gremials de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors, Gitanetes i als joves que protagonitzen la solemne i elegant dansa dels Torneros que representa a la ciutat acompanyaran la Mare de Déu en este camí. És la primera vegada des de fa sis anys i, després, dansen cada dia des del diumenge, que ho faran al matí i a la vesprada, fins al proper dilluns 27 d'agost.

Morella rep engalanada a la Mare de Déu

Els principals carrers de la ciutat s'han convertit en un autèntic museu viu per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana. A la seua arribada a la ciutat, la Mare de Déu passarà pel carrer Blasc d'Alagó, amb els tres trams guarnits, i pel carrer Colomer. Allí, li esperen tapissos espectaculars i d'una gran elaboració. En total, 15 carrers i dos Conventets han presentat les seues millors gales i ja estan adornades amb el paper. En el present any, destaca el gran esforç dels veïns i veïnes de Morella, que han combinat els més de 500 tapissos que es poden veure en la ciutat, amb flors i altres tipus de disseny més moderns. Per això, l'alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha felicitat els veïns i veïnes pel treball realitzat i els ha agraït tantes hores d'esforç. El primer edil afirmava que "el Sexenni és possible gràcies al compromís, l'esforç i la solidaritat de tot el poble" i que "Morella està més bonica que mai per a rebre la nostra patrona, gràcies al gran treball que han realitzat els veïns i veïnes dels carrers".

L'alcalde també ha invitat als que encara no saben què fer els pròxims deu dies, a visitar la ciutat. Segons l'edil, "només hi ha deu dies en sis anys, per a veure a Morella tan esplèndida i espectacular com durant el Sexenni, encara que la ciutat ofereix molts atractius durant tot l'any".

Cal recordar que des de fa més d'un any, tots els veïns i veïnes de Morella han dedicat milers d'hores de treball i esforços per a culminar estos adorns que s'inicien amb el disseny i una difícil tria del fi paper de seda. Així, s'hi han empleat més de 3.000 quilòmetres de tires de paper de seda que després de ser tallat a manera de les pues d'una pinta, se sotmet al procés d'arrissat a mà i està llest per a ser plegat pacientment i compondre els bells tapissos que ja llueixen a la ciutat murallada. Des d'avui i fins al pròxim dia 27 d'agost, Morella es converteix en un museu viu de l'artesania popular, basada en els seus orígens en la confecció de flors de paper i en l'art dels tradicionals teixidors morellans.

Publicació del 54 Sexenni

Amb anterioritat a l'acte de l'Entrada de la Mare de Déu, l'Ajuntament de Morella és l'escenari de la Solemne Publicació del 54 Sexenni que protagonitzen els estudiants i el Gremi de la Joventut. L'acte consisteix en l'entrega, des del balcó de l'edifici gòtic de la Casa de la Vila per part de l'alcalde de la ciutat, Rhamsés Ripollés, de la històrica senyera de Morella a la degana dels estudiants morellans, Laia Messeguer, que realitza el discurs de la Publicació. L'acte compta amb la participació del president del Gremi de la Joventut, Christian Franz, que porta Guió o bandera de la Mare de Déu de Vallivana.

Visita de Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assistit aquest diumenge al 'Retaule pels carrers', del 54º Sexenni de Morella, on ha destacat la "lleialtat de generacions i generacions per mantenir la tradició, la identitat, la nostra cultura i la nostra manera de ser" i ha afegit que, a més, "és una tradició que sempre pensa en el futur".

El cap del Consell s'ha referit al Sexenni, que se celebra des de fa tres-cents anys, com "una de les grans festes de la Comunitat Valenciana, Una d'aquestes que neixen del poble i on el poble és el gran protagonista", ha remarcat Puig.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions després d'assistir a la missa oferta en la Basílica Arciprestal de Morella i participar en el 'Retaule', una desfilada pels carrers de la capital dels Ports que representa antigues tradicions locals i en el qual han participat més de 500 persones.

Puig ha estat acompanyat en tots els actes per la Ministra de Sanitat, Carmen Munt, el alcade de Morella, Rhamsés Ripollés, i el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner.