Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:57

La Desembocadura del Millars estrena nou documental per promocionar el seu Paisatge Protegit

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 37 segundos

Noticias Relacionadas

El nové capítol de la sèrie audiovisual s'endinsa en la relació històrica, el present i el futur de la població amb el curs fluvial més important de la província de Castelló

Castellón Información

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels Ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana presenta el nové capítol de la sèrie documental que promociona els valors paisatgístics, ambientals, socials, històrics i hidrològics del tram baix del riu més important de les comarques del nord del territori valencià. La novena entrega titulada "Almassora i el riu Millars" recorda la importància que des de temps immemorials ha tingut el Millars per als pobladors de la ciutat d'Almassora. La nova entrega sobre els valors del Paisatge Protegit fa un recorregut des de la zona més alta de la desembocadura fins a la Mediterrània passant per tot el terme municipal d'Almassora. Així inicia el capítol en el jaciment iber del Torrelló del Boverot datat de l'any 1000 abans de l'era comuna. Recorre tot el paisatge riu avall passant per llocs tan emblemàtics com l'ermita de Santa Quitèria i el seu preciós bosquet fluvial, l'assut comunitari o d'Almassora, l'assut de les Revalladores, les llacunes artificials, la ruta verda i acaba a les goles més desconegudes del paratge com són la nord i la fonda. L'espectador en poc més de 8 minuts de durada serà testimoni de la història d'una ciutat que sempre ha viscut de cara al Millars, un poble que ha patit el malhumor del riu en forma de riuades però que també ha crescut gràcies a les aigües del riu Millars que han regat la seua horta.

Almassora, Vila-real i Borriana són els pobles del Millars

Amb aquest nou documental sobre Almassora i el riu s'enceten tres capítols seguits (el nové, el desé i l'onzé) on es conta la història, el present i el futur del Millars i aquestes tres poblacions que formen part del tram baix a més de gestionar el Paisatge Protegit de la Desembocadura juntament amb la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

30 anys d'educació ambiental en el Millars

L'educació ambiental, els alumnes d'educació Primària i Secundària d'Almassora i el riu Millars protagonitzen una història preciosa des de fa quasi 30 anys. L'Ajuntament d'Almassora compta amb una Aula de Natura des de l'any 1990. Per les seues classes a l'aire lliure han passat milers d'alumnes i centenars de professors. El nou capítol documental destaca aquest apartat important per a la futura conservació del riu. Milers de xiquetes, xiquets i professors han aprés la importància del riu per mitjà de l'Aula de Natura.

Una aposta pel turisme ornitològic

LLACUNES ARTIFICIALS DEL PAISATGE PROTEGIITAl peu de la població d'Almassora es troben les 3 llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Es van construir el 2009 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. L'objectiu va ser desenvolupar un projecte de millora i ús públic de la desembocadura. A més també es van senyalitzar diferents itineraris, en van instal·lar diversos observatoris d'aus i una zona recreativa. El més curiós i desconegut és que les llacunes s'abasteixen per gravetat d'aigua de la depuradora d'Almassora. Les basses s'han convertit en un lloc immillorable per a l'observació familiar d'aus i per a la promoció del turisme ornitològic. El Consorci riu Millars ha fet una aposta per promocionar el turisme ornitològic familiar a les llacunes artificials. Per la seua banda l'Ajuntament d'Almassora també ha afavorit les llacunes per a promocionar el turisme ornitològic més professional.

12 capítols per a promocionar el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

La sèrie està formada per 12 capítols d'entre 6 i 8 minuts de durada cadascun. Són emesos amb una periodicitat mensual a través del Facebook, el canal de YouTube i de la pàgina web del Consorci riu Millars: www.consorciriumillars.com. També es poden veure en les pàgines webs i el Facebook dels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. Alhora el Consorci distribueix la sèrie documental a les televisions locals i comarcals de la Comunitat Valenciana per a donar la màxima difusió al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Es tracta d'una sèrie documental transmèdia que permet la seua visualització des de qualsevol plataforma capaç de reproduir vídeos. El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars pretén com a objectiu final donar a conéixer a la societat castellonenca i a la resta de ciutadans de la Comunitat Valenciana els valors ambientals, socials i històrics d'un riu tremendament generós anomenat Millars que aporta riquesa paisatgística, històrica, arqueològica, ambiental i agroalimentària a la província de Castelló. Fins ara s'han emés 9 capítols titulats: "El riu Millars, de Gúdar a la Plana", "El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars", "A cagar al riu!", "Volant pel Millars", "Les aus de la desembocadura del riu Millars", "El Millars: l'artèria vital de la Plana", "Els antics pobladors del Millars", "Els molins de la desembocadura del riu Millars" i "Almassora i riu Millars". Tots estan disponibles a la pàgina web del Consorci riu Millars, al Facebook i també al canal de YouTube.