Aquest pesta ha estat importada de Sudàfrica a causa de "laxitud de les mesures exigides per Europa", matisa el regidor César Estañol
Castellón Información
El ple de l’Ajuntament de Nules va aprovar dijous passat una declaració institucional sol·licitant a les autoritats competents solucions davant els danys que està ocasionant la plaga del cotonet en el camp valencià. En aquest sentit, s’insta al Ministeri d’Agricultura a que autoritze amb caràcter urgent i extraordinari l’ús de clorpirifos o metil-clorpirifos per a lluitar contra la plaga del cotonet; a que accelere al màxim els tràmits per a autoritzar i permetre el desenvolupament dels tractaments alternatius a aquests fitosanitaris eliminats per la Unió Europea per a lluitar contra aquesta plaga.
L'Ajuntament de Nules també demana que s'aproven mesures d’ajudes econòmiques per als productors de cítrics afectats per la plaga per a pal·liar els efectes econòmics que la falta de tractament suposarà en les seues collites.
Així mateix, s’exigeix a la Conselleria d’Agricultura una solució immediata per al sector citrícola que com a conseqüència d’aquesta plaga va a perdre la collita d’aquesta temporada; i els mitjans necessaris per contenir aquesta plaga que s’està propagant per tot el territori valencià i que causarà un gran perjudici als llauradors.
A més, s’insta al Consell a reclamar al Govern d’Espanya les mesures sol·licitades al Ministeri d’Agricultura i a aprovar ajudes complementàries a les que pogués establir el Govern per a pal·liar els danys causat per aquesta plaga als citricultors que no han pogut tindre mitjans per a tracta-la.
Davant açò el regidor d’Agricultura, César Estañol, explica que és un document que arreplega les propostes presentades tant per l’Associació Local de Llauradors com dels grups municipals amb el que es vol recolzar al sector citrícola demanant mesures i solucions davant la plaga del cotonet, una plaga importada de Sudàfrica per la "laxitud de les mesures exigides per Europa en els tractaments en el transport de les importacions procedents de tercers països".
Estañol destaca que tot açò es deu per la falta de controls eficaços tant en l’origen com en l’entrada als "nostres territoris", i continua: "I a més, aquest any hi ha que afegir la prohibició dels tractaments eficaços existents, que segueixen estan permesos en els països que ens varen portar la plaga”.
Cal assenyalar que el cotonet és una plaga que produeix danys molt greus al fruit. L’aparició de l’anomenat Cotonet de Sudàfrica o Cotonet de les Valls, per ser aquesta la primera població d’Espanya en la que es va detectar, s’ha estès per tot el territori valencià i es preveu, si no es controla, que puga ocasionar la pèrdua de la totalitat de la collita.
A més, el problema s’agreuja des de que la Unió Europea va eliminar els tractaments fitosanitaris amb clorpirifos i metil-clorpirifos que havien combatut eficaçment aquesta plaga.
Per tant, aquest acord es notificarà a la Comissió Europea d’Agricultura; al Parlament Europeu; als portaveus dels grups parlamentaris del Parlament Europeu; al Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya; als portaveus dels grups parlamentaris del Congrés i del Senat; a la presidència de la Generalitat Valenciana; a la Conselleria d’Agricultura; i als portaveus dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes.