Castellón Información
Comencen les obres de la segona fase de rehabilitació del Palau de Betxí, un projecte llargament anhelat pel govern municipal que ha fet d'aquestes obres la seva iniciativa més ambiciosa. La recuperació del Palau, joia del Renaixement valencià, va començar amb l'aprovació del pla director el 2013, a càrrec de la signatura "Fabricant de Espheras", i està previst que s'emprenga en cinc etapes. A hores d'ara, ja ha conclòs la primera que va suposar "posar en valor i obrir al públic" el magnífic pati renaixentista del Palau, com ha destacat l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar. Un cop finalitzats tots els tràmits, hui s’ha donat llum verda a l’inici de les obres de la segona etapa que suposa la recuperació del "patiàs", la façana est i la Sala de la Volta.
Remolar ha explicat que aquestes obres van a finançar-se a través de l'anomenat 1,5% Cultural, que és una subvenció que atorga el Ministeri de Foment a projectes centrats en la recuperació del patrimoni històric i que les administracions poden sol·licitar per a dur a terme actuacions concretes sobre projectes de reforma. Però també a aquesta segona fase de les obres de rehabilitació del Palau aniran destinats els 185.000 euros, a parts iguals, del conveni que subscrit entre la Diputació i l'ajuntament de Betxí. Així mateix, l'alcalde ha recordat que la Conselleria de Cultura es va comprometre a col·laborar en el finançament de la tercera etapa de la rehabilitació.
Pel que fa a aquesta segona fase que comença, cal recordar que està previst que es prolongue almenys un any. Remolar s'ha mostrat molt satisfet amb l'avanç d'aquest projecte "tan important per al municipi perquè, d'una banda, els veïns recuperen una part del seu llegat històric; d'un altre, suposa atreure turistes, la qual cosa repercuteix en l'economia del poble ".
Cal recordar que el 'Palau-Castell de Betxí” està situat davant de l'ajuntament de la localitat, al bel mig de la Plaça Major. Es tracta d'un Castell-palau, probablement d'origen romà, encara que les primeres documentacions sobre el mateix són de l'època musulmana. El Palau va patir un progressiu procés de deteriorament al qual es va posar fi el 2002 amb la compra per part de l'ajuntament als seus últims propietaris, la família de Pasqual Meneu.
El Palau, exemple d'arquitectura renaixentista i únic a la Comunitat Valenciana, va ser declarat bé d'interès cultural (BIC) el 1997.