Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

Onda és elegida per a acollir una Jornada sobre el mosquit tigre amb la participació dels municipis de la província

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 54 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, acompanyat del tinent d'alcalde de Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Onda, Ángel Badenas, i Roberto Bermell, Cap d'Àrea de la FVMP, ha inaugurat aquest matí una jornada sobre el mosquit tigre, sota el nom: ‘Gestió eficaç de la prevenció i els recursos municipals. Intervenció de l'Ajuntament en els nous Protocols sanitaris’, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana. La Jornada, que ha tingut lloc a la Casa de la Cultura, ha estat dirigida a alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, així com personal dels municipis de la província i hi ha tractat temes relacionats amb la prevenció i l'impacte d'aquesta espècie invasora, extremadament agressiva i adaptable. En aquest sentit, l'alcalde Ximo Huguet considera “un símptoma del bon fer d'aquest equip de govern que Onda haja sigut seleccionada com a seu d'aquesta trobada i siga exemple d'administracions locals.”

Durant la inauguració, l'alcalde d'Onda ha informat als assistents sobre les campanyes que ha posat en marxa l'Ajuntament per a lluitar contra aquest insecte. Ha recordat que des del consistori s'ha informat i conscienciat a la ciutadania a través del repartiment de fullets informatius que contenen mesures preventives per a evitar la proliferació del mosquit tigre en parcel·les privades, com eliminar aigua acumulada de recipients, tests i canalons. A més, el govern municipal ha reforçat aquestes mesures recorrent el perímetre de la població i punts de l'interior a la recerca de focus de cria. Gràcies a aquesta prevenció, l'Ajuntament ha avaluat recentment fins un total de 21 punts i assenyalat els més problemàtics, com la 'Bassa Verda', el pouet de vestuaris del camp de futbol ‘La Cossa’ i altres pròximes a la plaça Segle XXI, eliminant les larves. Finalment, ha insistit en la necessitat de comptar amb la coordinació i participació activa de tots els implicats per a fer front al mosquit tigre, “perquè és un treball de totes i tots mantenir una ciutat saludable per a la ciutadania”. En aquesta línia, l'alcalde ha recordat que per a combatre el mosquit, el consistori va crear en 2016 una ordenança, com a instrument normatiu per a poder actuar en terrenys de propietat privada, on hi ha una proliferació del mosquit tigre. “D'aquesta manera, els propietaris de terrenys o solars, que ja estan informats través de les diferents campanyes, estan obligats a mantenir-los nets d'herbes, fems, runes i aigües estancades”.

Després de la inauguració, la jornada ha continuat a les 11.00 hores amb la primera ponència, a càrrec de José Vicente Martí Boscà, coordinador de Sanitat Ambiental i director general de Salut Pública, sota el nom ‘Panorama actual de les malalties vectorials a Europa i a Espanya. Actuacions de Sanitat Ambiental’. En finalitzar, a les 11.30 hores ha intervingut Ricardo Jiménez Peydró, catedràtic de Control de Plagues per la Universitat de València, que ha parlat sobre ‘Aspectes clau per a un adequat control vectorial’. Després d'un primer torn de preguntes, a les 12.15 hores, Bermell ha analitzat els resultats tècnics i econòmics obtinguts en la Convocatòria de Subvencions de la Generalitat Valenciana i la FVMP de 2016 contra el mosquit tigre, així com el paper dels ajuntaments en el control d'aquest insecte. Finalment, a les 13.00 hores hi ha hagut un segon torn de preguntes abans de la clausura de la jornada.