La telelectura remota permetrà als abonats conèixer el consum en tot moment i rebre notificacions en cas de fuga o excés
Castellón Información
L'Ajuntament d'Onda i FACSA, l'empresa que gestiona el Servei Públic de Proveïment d'Aigua Potable en la localitat, instal·laran nous comptadors intel·ligents, a partir d'aquest mateix mes, en el Sector IES Serra d’Espadà i Era Blanca del municipi, una zona compresa entre les avingudes Constitució, Serra d'Espadà, Montanejos i L'Alcora. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha explicat durant la roda de premsa, en la qual ha estat acompanyat pel Cap de Servei de l'Àrea de Proveïment de FACSA, Ignacio Aparici, que “aquest nou tipus de comptadors permetrà fer un ús més sostenible de l'aigua i a més suposarà un estalvi econòmic per als onders, ja que per exemple aquest sistema intel·ligent avisarà de possibles fugues d'aigua. D'aquesta manera, Onda s'està convertint en una ciutat intel·ligent que fa un ús més eficient dels recursos”.
En tractar-se d'una experiència pilot, el canvi dels comptadors convencionals per aquest nou sistema de lectura remota serà gratuït per a l'usuari. Els treballs es duran a terme de forma progressiva durant un període aproximat de quatre mesos i s'instal·laran 1.120 dispositius de telelectura. El motiu pel qual s'instal·len en aquesta zona és perquè està representada tota la tipologia de comptadors de proveïment que donen servei a Onda, ja siga instal·lats en bateria (35%), en façana (61%), o en el sòl (4%).
El sistema de lectura a distància permetrà, entre altres coses, l'obtenció de lectures sense necessitat d'accedir als habitatges, evitant d'aquesta manera molèsties innecessàries als abonats. D'igual manera, s'evitaran les estimacions de consum per a abonats el comptador del qual es trobe a l'interior del seu habitatge. Els usuaris també podran conèixer el seu consum real en tot moment i el servei mitjançant l'anàlisi dels comptadors podrà enviar notificacions en cas de detectar una possible fuga o excés de consum. Una mesura que reduirà les pèrdues d'aigua amb la conseqüent repercussió a la baixa en el rebut.
De la mateixa manera, es podran implementar en un futur pròxim serveis de subscripció personalitzada d'alarmes, enviant missatges automàtics als mòbils indicats pels abonats, pel que fa a consums en determinades dates, superació d'un màxim de consum prefixat, etc. Ximo Huguet ha afirmat que “amb aquestes actuacions volem millorar la qualitat de vida de tots els onders i que puguen beneficiar-se dels avantatges que ofereixen aquest tipus de tecnologies”.
Els usuaris disposaran de les seues factures i dades de consum de forma virtual tant a través l'oficina virtual (eOficina) de FACSA (https://facsa-eoficina.grupogimeno.com) com mitjançant la nova APP per a Smartphone (http://www.app-eoficinafacsa.com ) o la web exclusiva per al municipi d'Onda http://www.facsa.com/onda, on a més de poder accedir directament a l'oficina virtual, podran obtindre la informació més rellevant del servei, tal com tarifes actualitzades, anàlisis de qualitat de les aigües, reglamentació, etc. D'aquesta manera, els usuaris obtindran una visió global dels seus contractes i realitzaran de forma còmoda, ràpida i senzilla qualsevol tipus de gestió relacionada amb el seu contracte de l'aigua les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, sense desplaçaments ni esperes.
Ximo Huguet ha conclòs dient que “amb aquesta actuació, tant l'Ajuntament d'Onda com FACSA, volem estar en l'avantguarda tecnològica en un àmbit cada vegada més exigent com és el de la gestió de l'aigua potable. Estarem molt atents als resultats de la prova pilot per a seguir implantant aquest tipus de comptadors en la resta de la localitat. Volem que tota la ciutadania puga tindre un millor i més còmode control de la seua gestió de l'aigua”.