Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:30

El Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ d'Onda rep un dilatòmetre dels anys 70

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 4 segundos

Noticias Relacionadas

L'empresa ondera Vernís ha donat aquest instrumental a la ciutat amb motiu del seu 50 aniversari d'activitat

Castellón Información

L'Ajuntament d'Onda ha rebut un dilatòmetre de la dècada dels 70 per al Museu del Taulell ‘Manolo Safont’. L'empresa ondera Vernís ha dut a terme aquesta donació amb motiu de la celebració del seu 50 aniversari, ja que en 1969 va iniciar la seua activitat en la localitat. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha rebut a la institució museística als representants de la signatura i ha manifestat el seu “agraïment per aquest donatiu que duu a terme Vernís i que farà molt més interessant i didàctica la col·lecció del nostre centre museístic. Però també vull donar les gràcies a l'empresa per haver confiat sempre a Onda per a créixer i desenvolupar la seua activitat ceràmica, ja que, gràcies a companyies com aquesta, som un referent mundial en la indústria taulellera i han sigut i són un vertader motor per a l'economia de la nostra localitat”.

A més, l'alcalde ha volgut felicitar als representants de Vernís per aquesta efemèride i els ha animats a “continuar apostant per la nostra ciutat i confiant en la nostra gent. Som conscients que la indústria ceràmica és la que ha d'impulsar la nostra economia i per això des del consistori estarem sempre al costat de les empreses d'Onda, com sabem que les empreses estaran sempre col·laborant a construir una ciutat millor” i ha afegit que “durant aquesta legislatura, hem avançat en la millora dels polígons industrials perquè sabem que les empreses han de tindre les millors condicions per a continuar amb la seua activitat i, a més, hem impulsat mesures per a facilitar que puguen desenvolupar millor el seu treball, en col·laboració sempre amb elles i comptant amb la seua opinió”.

El dilatòmetre és un instrumental científic de fa uns 50 anys que s'utilitzava per a realitzar les mesures d'expansió tèrmica dels esmalts i els seus suports amb la finalitat d'evitar que les peces ceràmiques es quartejaren per la falta d'acoblament. Atés que en aquella època no existia el càlcul amb ordinadors, les gràfiques de dilatació es realitzaven amb un plomí i tinta xinesa sobre un xicotet cartó, a partir del qual, es feien a mà els càlculs dels coeficients tèrmics i les temperatures de transformació i reblaniment.