Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Vacunas para todos

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 37 segundos

Noticias Relacionadas

Pau Ferrando. Professor d’Història i Geografia. Regidor de Compromís a l’Ajuntament de Benicàssim i Diputat Provincial de Promoció Econòmica i Relacions Internacionals.

En el plenari del mes d'abril, en la Diputació de Castelló, presentàrem una moció per a instar a totes les administracions superiors a demanar la liberalització en les patents de les vacunes contra el Covid-19. No sense pegar cabotada, els grups de l'oposició, PP i Ciudadanos,  l'acceptaren, cosa què ja els honra, però en la seua argumentació es podia veure què, si fos per ells, davant estan els drets intel·lectuals i la propietat particular  que  el be general, la  pròpia humanitat, i  inclús dels propis interessos de la nostra societat i del nostre territori. Tenen el discurs ben aprés i saben recitar-lo.

Ara be, quan tens un mínim de món i unes quantes lectures, i part d'aquest planeta recorregut, la percepció és un altra. També si ho mire coneixent la nostra provincia i les nostres capacitats. Som un territori obert, en persones, en comunicació, en mercaderies.

Avuí en dia, el món està intercomunicat. La globalització ha arribat a  la seua màxima expressió i no és estrany què qualsevol cosa que ocorre diversos llocs del món tinguen un reflexe dirècte en el nostre entorn.

No liberlitzar les vacunes suposa un greuje tan gran què no tens fem ni tan sols idea d'allò què po suposar. D'una banda el factor humà. Els països desenvolupats conseguiran la seua vacuna a la carta, servida per una o d'altra farmacèutica. Tots i totes serem immunitzats, però per quant de temps? Ja estem comprovant com l'India, i prompte si escau Indonesia, Malaisia, Cambotja, Sri Lanka i d'altres països amb una pressió demogràfica enorme, sufriran brots descontrolats.

Algun d'aquestos llocs són grans centres de producció, amb una societat molt desigual però una economia creixent a  ritmes exponencials. La Unió Europea no pot mirar de reull, perquè n'està implicada i ens va la vida. Les variants del virus s'extendran, més o menys letals però igual de destructives en una consciència de seguretat ja molt toca a hores d'ara.

Qualsevol brot, en els anys d'un futur recent, podrà comportar bloquejos, desconfiances, malentesos i males intencions. La competitivitat és un dels factor primordials què fan fluir l'economia, cert, però aquesta pot ser interpretada d'una manera també negativa.

Alliberar les patents pot fer què països com India, Sudàfrica  o Indonesia, puguen crear la vacuna a un preu molt més baix, immunitzar a la població (que representa quasi 1/5 part de tot el planeta) i evitar mals majors dels què no només serem responsables, sinò què a més en sofrirem les conseqüències. Alguns d'aquestos països ja han fet una petició formal a la OMC, també a l'Organització Mundial de la Salut, hi ha més de 40 nacions donant el seu suport, però la UE  és un dels agents què paralitza tan el debat com una ràpida acció.

No en el meu nom. Cal pensar a llarg termini. Vacunes per a tots i totes.