Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Torna el festival de divulgació científica 'Pint of Science' amb un format streaming online i gratuït 

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 26 segundos

Noticias Relacionadas

Es celebrarà els dies 17, 18 i 19 de maig on científics i científiques parlaran de les investigacions que es duen a terme al nostre país

Castellón Información

Pint of Science (PoS) 2021 és un festival de divulgació científica que per sisè any proposa una trobada divulgativa i distesa entre investigadors i públic general. Científics i científiques espanyols parlaran de les investigacions que es duen a terme al nostre país els dies 17, 18 i 19 de maig de 2021. Després de l'aturada forçosa del 2020 per les circumstàncies sanitàries derivades de la Covid-19, enguany el festival canvia l'ambient dels bars per un format còmode i segur: streaming online. El programa complet, amb temes i horaris ja es pot consultar en la web.

Pint of Science ha sigut una proposta divulgativa que ha crescut sostingudament a Espanya des de fa sis anys. En l'última edició presencial de 2019 van assistir 23.250 persones en els tres dies del festival. Espanya es va situar com el segon país amb més seus de PoS del món, únicament superada pel Brasil. L'interès de la societat pels temes de divulgació científica ha experimentat un ampli creixement en els últims anys que ha fet augmentar la participació de científics (hi ha més de 400 voluntaris en l'organització) i, sobretot, de la ciutadania en aquesta mena d'esdeveniments.

El festival té caràcter internacional i se celebrarà els mateixos dies a la mateixa hora en 30 països dels cinc continents. Enguany cada comitè nacional ha pres la decisió d'organitzar l'edició segons les seues particularitats sanitàries, per la qual cosa en alguns països hi haurà presencialitat total o parcial i en uns altres la dinàmica serà totalment online.

En aquesta sisena edició, a Espanya, s'han seleccionat per votació nacional vint investigadors per al format digital, es comptarà amb sis xarrades diàries entorn de les àrees temàtiques del festival: Dels àtoms a les galàxies, Planeta Terra, Ment meravellosa, El nostre cos, Tech me Out i La nostra societat.

Un any lluny dels bars, però prop de la gent

Com el seu nom indica, Pint of Science és un esdeveniment divulgatiu científic que ha cercat traure el coneixement científic de les universitats i els laboratoris als bars, per a així proposar una experiència divulgativa distesa i participativa amb la societat. De fet, la pandèmia ha incrementat l'interès científic i ha posat el focus en un sector a vegades oblidat, però del qual depenen no sols nous descobriments, sinó milions de vides cada any.

En 2012, Michael Motskin i Praveen Paul, dos investigadors de l'Imperial College de Londres, van posar en marxa i van organitzar un esdeveniment anomenat «Meet the Researchers» (Coneix els investigadors), que va reunir persones afectades per Parkinson, Alzheimer, malaltia de la neurona motora i esclerosi múltiple en els seus laboratoris, per a mostrar-los el tipus d'investigació que duen a terme. Va ser una trobada inspiradora per a visitants i investigadors. Van pensar: si la gent vol entrar als laboratoris per a conèixer els científics, per què no portar els científics on està la gent? I així va nàixer Pint of Science. Al maig de 2013 es va celebrar el primer festival Pint of Science, que va comptar amb alguns dels noms més importants en els seus camps per a explicar el seu treball innovador als amants de la ciència i la cervesa.

La idea ràpidament es va replicar en altres països, fins que en 2015 es va celebrar la primera edició de PoS a Espanya. En el cartell de PoS han participat ponents de la talla del paleontòleg Ignacio Martínez; Àfrica González, presidenta de la Societat Espanyola d'Immunologia, o l'astrobiòleg Jesús Martínez-Frías.

L'esdeveniment, igual que en  la seua modalitat presencial, és gratuït, i els qui desitgen formar-ne part simplement han de registrar-se a través de la web. Per tal de mantenir el caràcter participatiu d'altres anys, els assistents podran participar-hi formulant les seues preguntes en temps real.