Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 17:46

El Pla Convivint programa 51 actuacions i una inversión de 102 milions de euros  a la provincia de Castelló

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Triplicarà les residències públiques per a gent gran, ja compta amb 7 obres en execució i 12 en procés d’autorització

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el Pla Convivint, impulsat per la Generalitat, triplicarà les residències públiques a la província de Castelló, i posarà en marxa 34 actuacions amb 77 milions d'euros d'inversió en diferents infraestructures socials de persones majors. En la seua globalitat, el Pla Convivint programa 51 actuacions i una inversió de 102 milions d’euros.

EM/ Castellón Información

 width=La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat a la Diputació de Castelló de la Plana el Pla Convivint a la província, on ha destacat la importància d'un pla que donarà un impuls "sense precedents" a la construcció de centres públics i a la reforma d'instal·lacions que portaven anys sense cap mena de reforma, i que ara s'adaptaran "als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la Covid-19".

A l'acte de presentació ha assistit també el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí, i titulars d'alcaldies i regidories de 58 ajuntaments de la província.

Oltra ha relatat com s’ha elaborat aquest Pla. Primer de tot, ha dit, es va crear un mapa de necessitats, amb l’avaluació del territori i de les seues infraestructures. També s’ha donat molta importància al temps i a la proximitat d’eixos serveis pels ciutadans. I Finalment, amb tot això, s’ha fet el Pla com una garantia d’un sistema públic de qualitat.

Al mapa de necessitats la província de Castelló ha sigut dividida en tres despartaments. A l’àmbit de la salut mental s’ha comprovat que les mancades es troben a les grans ciutats, però també i al cas de Castelló, a la zona nord degut a causa del despoblament. Molt més positiva és la situació de la infància.

Respecte a les noves infraestructures per a persones majors, la vicepresidenta ha assenyalat que en el primer any de la seua posada en marxa, el Pla Convivint a la província de Castelló ja compta amb 7 obres en execució, amb un pressupost de 23,2 milions d'euros, i 12 obres en procés d'autorització per 15,8 milions d'euros.

 width=Així, la vicepresidenta ha destacat la construcció de la residència de Sant Mateu, amb 66 places i 8,7 milions d'euros d'inversió, les obres de la qual comencen al juny; la residència de Vinaròs, ja en funcionament i amb una capacitat per a 85 persones, i la nova residència a Castelló de la Plana, que tindrà 80 places residencials i 40 de centre de dia, amb una inversió per a la seua construcció de 15,3 milions d'euros.

La vicepresidenta ha assenyalat la importància de "dignificar la xarxa pública amb actuacions en centres que porten dècades sense cap mena d'inversió", d'acord amb un Mapa de Necessitats dissenyat sobre els departaments del Sistema Públic de Serveis Socials que ha detectat un gran desequilibri territorial amb mancances de recursos i serveis en alguns municipis.

Respecte a la transferència de recursos impropis es constituiran les comissions mixtes per al traspàs de competències de la residència de persones majors de la Vall d'Uixó i la residència per a persones amb diversitat funcional i majors de Benicarló. Així mateix, s'ha destinat una inversió de 833.097 euros per a reformar l'espai per als xiquets, xiquetes i adolescents del centre de Penyeta Roja.

 width=La vicepresidenta ha anunciat també que per primera vegada la província de Castelló comptarà amb un servei de proximitat en l'àmbit rural i d'interior, amb una xarxa de 14 punts en comarques per a garantir l'atenció a les persones en comarques amb risc extrem de despoblació, com el Ports-Maestrat, Plana Alta-Alcalatén i Plana Baixa-Alt Millars-Alt Palància.

En la seua intervenció, Oltra ha assenyalat l'aposta del Consell per la construcció d'un sistema "amb prestacions dignes" i un nou model de serveis socials "centrat en la proximitat, el municipalisme i l'ordenació de competències".

En aquest sentit, ha subratllat l'increment en la inversió de la Generalitat en els serveis socials de la província de Castelló que ha passat de rebre 1,3 milions d'euros en 2015 als 7,3 milions d'enguany que li permet la contractació de 286 professionals.

Pla d'Infraestructures 2021-2025

L'objectiu principal del Pla Convivint a la província de Castelló és dotar-la d'una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats, "que pose fi al dèficit de places públiques en tots els sectors arrossegat durant anys", ha explicat la vicepresidenta.

Per sectors, per a les persones amb diversitat funcional es duran a terme 4 actuacions i una inversió de 13 milions d'euros, amb l'objectiu de cobrir les necessitats de les persones amb un perfil més dependent, ja que, en aquests moments, "existeix una manca de centres de dia", ha assenyalat la vicepresidenta.

 width=Oltra ha destacat que s'està ultimant l'obertura a Vinaròs del qual serà "el primer centre d'atenció precoç cent per cent públic de la Comunitat Valenciana".

En el sector de la salut mental, es multipliquen per 4 els recursos públics, amb la creació de 5 nous centres i una inversió de 6 milions d'euros, a més de garantir recursos en tots els departaments de serveis socials.

Respecte al sector d'infància està prevista una inversió de 2 milions d'euros, amb una clara aposta per recursos diürns en tots els departaments i la implantació a la província del nou model de punts de trobada familiar. En total es realitzaran 3 actuacions en l'àrea de la infància i adolescència.

Finalment, en l'àrea de la violència masclista es duran a terme 4 actuacions amb 400.000 euros d'inversió, per a l'ampliació de la xarxa residencial pròpia i la creació del primer centre d'emergències de la província. Així mateix, es millora la xarxa dels Centres Dona, amb una nova ubicació per al centre de Sogorb i una millora del de Sant Mateu.

El Pla Convivint es finançarà amb fons propis de la Generalitat així com els procedents de les ajudes europees i algunes aportacions municipals.

 Martí celebra l’arribada a Castelló de 100 milions d’euros de la Generalitat "per a acabar amb el dèficit de places públiques en residències"

 width=El president de la Diputació, José Martí, ha valorat "molt positivament" la inversió en equipaments i en la contractació de personal "per a acabar amb el problema crònic de manca de places públiques en residències i centres de dia".

El màxim representant de la Diputació ha celebrat que la Generalitat haja assumit la peculiaritat territorial de la província i que actue per a acabar amb el dèficit d’infraestructures socials, una reivindicació continuada de la Diputació de Castelló. Al respecte d’això, José Martí ha agraït al Consell que establisca Castelló com a territori pilot per als nous punts d’atenció per a majors. Es tracta de l'evolució de l'actual servei de promoció de l'autonomia personal, que incrementarà la seua xarxa a més municipis amb horaris més amplis i personal especialitzat. "Tenim la certesa que ampliar les prestacions a l'interior suposa una eficaç eina per a combatre la despoblació i per a millorar la qualitat de vida d'una àrea geogràfica amb una població cada vegada més envellida".

En l’acte, en el que també ha participat la vicepresidenta Patricia Puerta, Martí ha reivindicat "les hores de treball sense descans" de l’equip de Benestar Social per a recopilar totes les necessitats en l’àmbit social dels 135 municipis de la província. Una tasca que s’ha abordat "amb el contacte directe amb els ajuntaments i recorrent el territori per a conéixer la realitat de cada comarca".

Martí també ha aplaudit que s’aposte perquè cap persona estiga a més de 20 minuts d’un centre de dia o a mitja hora d’una residència. "La nostra insistència ha estat que les infraestructures socials estiguen com més pròximes a les persones usuàries millor".

L’objectiu actual de la Diputació "és que aquest document passe del paper a la realitat». «Hem d’avançar en l’expansió i la consolidació de l’estat social i en la universalització de l’accés".