El document advoca per nous circuits ciclistes com els inclosos en la EDUSI
Castellón Información
L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i la regidora d'Urbanisme, Carmina Martinavarro, han presentat aquest matí el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que comprèn el període 2018-2025, amb l'objectiu de reduir l'ús del vehicle privat en desplaçaments curts fins a en un 10%. Entre els reptes que planteja el document figura el repunt del transport públic i de l'ús de la bicicleta amb un nou escenari urbanístic més propici per a vianants i ciclistes.
Segons les dades que es desprenen de l'auditoria externa, l'escenari actual apunta a un ús del vehicle privat del 63,69% enfront del 0,52% de la bicicleta, el 34,38% de mobilitat a peu i un 1,41% de transport públic. El repartiment modal per a 2025 després de l'aplicació d'aquest pla pronostica un ús del vehicle privat del 53% enfront del 4% de la bicicleta, l'increment fins al 38% dels recorreguts a peu i una aposta pel transport públic que aconseguiria el 5%.
Tal com ha assenyalat la primera edil, el treball va començar “amb la inclusió en l'estratègia EDUSI de l'anell ciclista que continuarem amb la transformació del bulevard Sant Jaume i l'aposta per l'accessibilitat, els rebaixes de voreres en tota l'obra civil i l'eliminació de barreres que obstaculitzen el pas”. Per açò, aquesta auditoria va arrancar amb una anàlisi de la situació actual, una radiografia de l'estacionament i de les vies més freqüentades, així com els aspectes energètics i mediambientals (atmosfèric i acústic) i la seguretat vial.
Entre altres aspectes, el document assenyala com a punts més demandats d'aparcament els carrers Caritat, León XIII o Sant Agustí. També estipula l'anàlisi de flux de mercaderies, que prové en la seua majoria dels carrers Santa Quitèria, José Ortiz, Constitució i 9 d'Octubre. El diagnòstic de la mobilitat apunta també la feblesa de situar-se al costat de grans nuclis urbans, amb els quals competeix en matèria comercial.
No obstant açò, tal com ha destacat Martinavarro, l'informe reconeix també les fortaleses i les oportunitats que té Almassora. “Abunda en les possibilitats que ofereixen unes instal·lacions de gestió del tràfic en bon estat i tecnològicament actualitzades, així com la promoció de la sostenibilitat, sobretot la possibilitat d'implantar corredors ciclistes i per als vianants, admesos per les característiques dels carrers i avingudes d'Almassora”, segons l'edil.profitar així les condicions climatològiques favorables durant la major part de l'any enfront de la cultura del sedentarisme és una de les claus.
Entre els punts positius destaquen les bones comunicacions amb municipis adjacents, així com la possibilitat d'aprofitar el potencial de les TIC per a millorar el transport segons el concepte de 'smart city', ha indicat Martinavarro. L'edil ha incidit que es tracta d'un document “viu, que acabarem de definir amb l'opinió veïnal i de la resta de grups de l'oposició”.