Només el 3,77% de la població de la capital de la Plana viu en espais amb vulnerabilitat mitjana amb una forta xarxa social d'assistència
Castellón información
L'Ajuntament de Castelló ha elaborat el I Pla municipal d'Inclusió i Cohesió Social 2022-2025, un document fruit de l'anàlisi de la realitat de la ciutat i de la participació d'agents socials, polítics i tècnics que facilita al consistori un full de ruta per a continuar avançant en polítiques de benestar. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest dimecres, al costat de la regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Mary Carmen Ribera, les línies estratègiques d'aquest document que preveu ser aprovat en el ple municipal d'aquest dijous.
“Aquest I Pla d'Inclusió és una eina de transformació social per a assegurar el benestar de la ciutadania gràcies a la definició d'un pla d'acció fins a 2025 amb mesures per a corregir els factors que generen desigualtat i vulnerabilitat social”, ha indicat Marco.
L'alcaldessa ha recordat que el govern municipal ha impulsat enguany un nou reforç de les polítiques socials i d'inclusió en destinar 17,41 milions àrea de Benestar Social, un 16% més que l'any anterior. “Enguany, a més, serà l'any de posada en marxa d'aquest I Pla Municipal d'Inclusió i Cohesió Social, que és el full de ruta per a continuar millorant les accions d'inclusió i avançar cap a un Castelló més cohesionat, plural i divers, en la qual totes les persones tinguen les mateixes oportunitats”, ha manifestat.
L'alcaldessa ha explicat que els treballs per a elaborar aquest pla van arrancar al gener de 2021 amb l'objectiu de comptar amb un diagnòstic previ. Per a això es va realitzar una fase de recollida de dades, estudi d'iniciatives i recursos municipals; i una altra fase de participació a la qual es va convidar a representants de 91 entitats socials, membres de la Comissió de treball i Impuls de Castelló del Consell Social de la Ciutat i a personal tècnic.
En aquesta fase participativa s'han realitzat anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) de diferents àmbits com són la inclusió sociolaboral, garantia de prestacions, serveis socials, educació, habitatge o igualtat d'oportunitats entre homes i dones, entre altres. Així, per exemple, s'ha detectat com a ‘fortalesa’ que cap secció censal de la ciutat presenta vulnerabilitat integral, ja que el 96,23% de la població viu en seccions censals amb nivells baixos o residuals de vulnerabilitat, i un 3,77% en seccions amb vulnerabilitat mitjana. També s'ha assenyalat com a fortalesa l'àmplia xarxa assistencial a la ciutat.
Entre els principals reptes als quals s'enfronta la ciutat, el pla destaca els relacionats amb els canvis demogràfics que s'estan produint, l'agreujament de les situacions de vulnerabilitat i la correcció de les situacions de desigualtat que pateixen les dones, entre altres
Sobre la base dels resultats d'aquestes dues fases prèvies (recollida d'anàlisi i procés participatiu) s'ha elaborat un pla d'acció que serà el full de ruta que defineix les línies d'actuació per als pròxims anys.
Línies estratègiques i objectius
El I Pla municipal d'Inclusió i Cohesió Social s'articula entorn de 6 línies estratègiques, 10 reptes i 19 objectius operatius que es concreten en 44 mesures per a aconseguir-los. “D'aquestes 44 mesures, 25 ja s'estan implementant per part del consistori i 19 són de nova creació, la qual cosa reflecteix que aquest Ajuntament ja anava pel bon camí per a avançar en inclusió social”, ha manifestat la regidora del Benestar Social, Mary Carmen Ribera.
Les sis línies estratègiques del pla són: inclusió sociolaboral: accés a l'ocupació de qualitat; garantia de prestacions; garantia de protecció de drets i accés als serveis públics; garantia d'equitat territorial i cohesió social; atenció a la infància i adolescència i reducció de l'apoderament infantil; i promoció de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, amb especial consideració a la lluita contra la feminització de la pobresa.
A més, el document està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
L’alcaldessa ha conclòs que aquest pla, que tindrà vigència fins a 2025, “és fruit d'una profunda reflexió i participació social i dota a l'Ajuntament d'una eina útil per a la reducció de la vulnerabilitat social”.