Castellón Información/Soumaia Nejjar
Quan el més destacat d’un ple s’anuncia quasi de casualitat i motivada a propòsit d’una qüestió per part de l’oposició, quan ningú esperava més de la sessió, és una clara senyal que no ha donat per a molt debat i ha sigut sobretot un tràmit que s’hi ha de passar mes a mes i és que eixa ha sigut la sensació general, i que potser ha vingut donada per les expectatives, ja que comptava amb quinze punts en l’ordre del dia. Ha durat quasi tres hores i s’ha allargat quasi el mateix que el ple l’extraordinari de la setmana passada que només tenia quatre punts. Serà cosa de l’estiu. El to ha sigut també més conciliador, hi ha hagut diversos acords entre els grups en l’equip de govern i l’oposició, encara que estan d’acord ningú ha perdut l’oportunitat de donar el seu ‘punt de vista’. Destaquen l’aprovació unànime a les al·legacions al PAI del PGOU Vila-real, a fi de “regularitzar la zona”, situada al Barranquet, als terrenys adjacents al molí de la Vila. També amb tots els vots favorables s’han exigit més recursos contra la violència de gènere a la Generalitat, moció dels populars, i Vila-real s’ha declarat ciutat respectuosa amb la diversitat sexual amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, moció del PSOE.
La xicoteta bomba ha vingut donada per Jaume Llorens, regidor del PP, i qui segur que tampoc s'esperava la resposta, que ha preguntat en el torn de precs, al regidor de Cultura, Eduardo Pérez, la situació del Festival Internacional de Danses, que l’any passat es va haver de suspendre per impossibilitat de fer front a la seua despesa. Pérez ha anunciat la recuperació de l’essència de l'esdeveniment en les properes festes de setembre amb el Grup de Danses el Raval i una agrupació invitada de Portugal.
Després dels punts rutinaris i que s’han aprovat per unanimitat, s’ha abordat la proposta de l’alcaldia sobre el coneixement de la defunció del regidor Pasqual Batalla Llorens el passat 13 de juny. L’alcalde, José Benlloch, ha informat que es continua l’expedient per a demanar a la Junta Electoral el certificat per a la presa en possessió del nou regidor i “que quan es compte amb tota la documentació, es procedirà a notificar la convocatòria del plenari on prendrà possessió", ha explicat.
Els següents punts han sigut relacions de despeses explicades conjuntament però votades per separat. La regidora d’Hisenda, Sabina Escrig, ha detallat una aprovació de la relació de despeses amb reconeixement extrajudicial de crèdits amb nota d’esmena per falta de crèdit i de procediment i altra amb reconeixement extrajudicial de crèdits amb nota d’esmena per falta de crèdit i de procediment, per un valor total proper als 10.000 euros. “La primera és per dues factures de l’any passat, una per reformes a la Casa del Barri del Sagrat Cor de Jesús i altra per la compra de les bandes de les festeres del nou Barri del Crist del Calvari i la segona es refereix a quatre factures de final de l’any passat de les regidories Joventut i Educació i altres per subministres de fontaneria a la Casa dels Mundina”, ha indicat Escrig.
En el primer cas el PP ha votat que no i Cs s’ha abstingut i en el segon ambdues han pres una actitud neutral i no han optat ni pel No ni pel Sí.
El portaveu de Cs, Domingo Vicent, ha assenyalat en relació a les factures que les empreses proveïdores han fet front a les seues responsabilitats i pagaments amb els seus propis fons mentre l’Ajuntament no els ha pagat a temps. “A pesar dels diversos anuncis realitzats que s’anaven a liquidar les factures pendents o quasi estaven, en juny del 2017 encara estem aprovant relacions de despeses del que es desprén una mala gestió de l’Ajuntament No ens val que el PP ho va fer pitjor en el passat, ja que per als proveïdors s’ha convertit en un calvari treballar amb el consistori”, ha criticat. El portaveu de Compromís, Xavi Ochando, ha assenyalat que “no ens agrada que hi haja notes d’esmena. El malbaratament no és la causa sinó que hi ha pagaments que han sigut prioritzats seguint el criteri del tècnic de l’àrea i l’interventor, per això hem arribat a aquest punt. També hem tingut problemes informàtics per a la migració de la factura electrònica. Assumim la nostra responsabilitat i demanem disculpes però vull destacar que si fora pels vots favorables de PSOE i Compromís les factures no es pagarien i els informes garantitzen que són factures dels treballs realitzats, no com en el passat que el PP, al que encara he sentit demanar perdó”.
Per la seua bana, José Benlloch, ha afirmat que ”no som un exemple pel que fa al pagament a temps. No vaig a excusar-me però lamente que es faça política i és que per ‘a perro flaco todo son pulgas’.És evident que el màxim responsable sóc jo però s’han de dimensionar les coses, que fem debat de factures amb un import de 7.000 euros quan en 2016 van gestionar 50 milions no em pareix un argument per a criticar la gestió. Demostra, en el cas de Cs, la falta de coneixent de la gestió pública. Actualment tenim problemes per a gestionat la tresoreria, ja que la llei d’Estabilitat Pressupostària del Govern ens obliga treballem amb més dues persones menys el que ens genera molts problemes. També hem engegat l’administració electrònica i aquests canvis solen provocar desajustos. Ho lamenten molt perquè sabem el que suposa per als autònoms i empreses”, ha indicat.
El Ple també ha donat el seu suport unànime a la resolució de les al·legacions al Programa d'Actuació Integrada de la unitat d'execució 3.2 del Pla General Municipal d'Ordenació Urbana de Vila-real, a fi de “regularitzar la zona”, situada al Barranquet, als terrenys adjacents al molí de la Vila. “Després de moltes gestions, el departament d'Urbanisme ha aconseguit resoldre la situació urbanística en un solar que ha donat molts problemes en temes de salubritat i de neteja; amb la resolució de les al·legacions, ara podem saber de qui és cada parcel·la, identificar el que és nostre i poder actuar a la zona”, valora l'alcalde de Vila-real, José Benlloch.
Amb el suport de tots els grups a excepció de Cs, que s’ha abstingut, la moció conjunta dels Grups Socialista per a sol·licitar la rebaixa de l’IVA Cultural ha tirat endavant. El regidor delegat de l’àrea, Eduardo Pérez, ha explicat que nombrosos tractats i lleis internacionals avalem el dret a la cultura i que és un bé molt important per a la societat. “No és comprensible que se l'haja gravat d’aquesta manera, doblant la mitjana aplicada en la UE. Pel que fa a la gestió de la cultura com a bé públic, estem a anys llum a països com França o Luxemburg, on es protegeix en un grau molt per part de l’Estat i es garanteix el seu accés a la ciutadania. La pujada que el PP va realitzar de l’IVA fa uns anys tan sols ha pogut ser per part d’algú que odia la cultura o que la considera perillosa i va afectar greument al panorama audiovisual. Pareix que Rajoy mai va perdonar la condemna a la invasió a Iraq i les crítiques reiterades a la pujada de l’impost al 21%. Demanem per tant que s’iguale la recent baixada aplicada als espectacles en directe al 10%”, ha exigit.
El regidor popular Jaume Llorens ha dit de la moció que els pareix positiva i realitzable i que sempre defendran la cultura. Ha recordat que quan el PP va arribar al poder la situació era catastròfica i ens vam ‘estrènyer’ el cinturó per a rescatar el país. En l'última baixada es van quedar fora el cine però es van augmentar les ajudes”. Des de Compromís, Gemma Gil, ha destacat el potencial de la cultura a la província que “hi ha festivals gran envergadura en les comarques del Nord, per tant la cultura és una font important d’economia als quals aquestes mesures els beneficiaran i subratllat que un sistema social no pot créixer sense cultura.
La regidora de Ciutadans, Ana Riera, ha donat compte de la moció per a elaborar i publicar l’execució pressupostària de forma trimestral, que s’ha aprovat per majoria amb una esmena presentada per Sabina Escrig. Han explicat que “s’ha de treballar per a arribar al 100% de transparència. “Hem demanat l’execució pressupostària de totes les maneres però mai ens ho han facilitat el que serveix per a comprovar l’execució del pressupost al ritme que toca”. El popular Carlos Gil ha afegit que “aquesta informació no apareix en la web municipal i pel que fa a la transparència conéixer la informació econòmica és fonamental. El Ministeri d’Hisenda sí que publica aquestes dades en la seua pàgina, per tant no creem que hi haja problema en açò. A més considerem que facilitarà el treball als tècnics municipals”.
Ochando ha indicat que “la tasca de l’Ajuntament ha sigut reconeguda per nombroses institucions i abans que la llei obligara a publicar les declaracions de béns ja ho fèiem. Hem recorregut un llarg camí de la mà dels veïns i veïnes de la localitat en pro de la transparència i la participació ciutadana”.
I per últim, Sabina Escrig ha explicat que el consistori és el sisé Ajuntament en transparència de la Comunitat. Nosaltres enviem la informació puntualment al Govern, però Hisenda ho publica amb retard”, ha conclòs.
El següent punt del dia ha sigut la Moció del Grup Compromís i el PSOE per un finançament just. Xavi Ochando ha manifestat que la en la Comunitat “som pobres i paguem com a rics. Representem el 10% d’habitants i rebem el tres. En 2016 vam ser el territori amb menys inversions i només el 50% de les infraestructures s’han materialitzat. L’Arc mediterrani suposa el 50% del PIB i quasi no es destinen recursos. Per contra, 935 milions del pressupost del Corredor Mediterrani han anat a parar a una estació que uneix Atocha amb una xicoteta localitat. Què no sabem on està el Mediterrani? Fa dècades que exigim amb les mateixes reivindicacions i des del 2000 hem patit 12.000 milions d’euros d’infrafinançament, s’han perdut 50.000 llocs del treball per la falta d’inversions i en els darrers PGE cap de les nostres peticions ha sigut recollida. La Comunitat està a la cua amb 119 euros per habitant, per darrere de Castella i Lleó o Galícia més de 300 euros i els veïns de Vila-real rebran zero euros d’inversions. Estem farts de pagar”, ha argumentat.
Vicent ha mostrat el seu acord amb la igualtat l’exigència de demanar inversions d’acord amb el pes poblacional però mantenint el la igualtat de tots els espanyols d’accés a tots els serveis públics. Per la seua banda, el portaveu popular, Héctor Folgado, ha responsabilitzat de la situació actual al “model de finançament autonòmic totalment injust per a la Comunitat que en 2010 van aprovar socialistes i nacionalistes. El PSOE va deixar el país en ruïna, amb un forat de 100.000 milions d’euros que ara és de 30.000 milions d’euros. Mentre PSOE i Compromís estaven darrere d’una pancarta, el PP arreglava el país amb la reforma laboral i altres polítiques. Amb aquesta moció ens demanen que isquem al carrer a muntar embolic i nosaltres diem no i no”, ha expressat amb vehemència.
La següent moció, del Grup Popular, per a exigir a la Generalitat Valenciana més recursos en la lluitat contra la violència de gènere s’ha convertit en declaració institucional. Alejo Font de Mora ha agraït el consens i ha indicat que insten a la coordinació d’esforços per part de totes les administracions, no només al Govern central, que augmenten les seues partides per a combatre aquesta xacra”.
La Moció del Grup Socialista sobre la discriminació de les persones per raons d’identitat sexual amb motiu del 28 de juny, dia internacional de l’orgull LGTBI, també ha sigut aprovada per unanimitat. La regidora d’Inclusió Social, Anna Vicens, ha expressat que Vila-real es declara amb la proposta “ciutat respectuosa amb la diversitat sexual i contrària a la discriminació de persones per raó de la seua identitat de gènere". Aquesta declaració institucional se suma a les activitats en commemoració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, organitzades per la Regidoria d'Inclusió Social durant tota la setmana.
L’edila recorda que recentment es va aprovar una declaració institucional, impulsada per PSPV i Compromís, per a evitar la discriminació de persones per la seua orientació sexual, que va servir per a declarar a Vila-real ciutat respectuosa amb la diversitat sexual. En aquest sentit, destaca que “tot esforç és poc, ja que en ple segle XXI encara veiem agressions al col·lectiu LGTBI com l'ocorregut recentment en una marxa de l'orgull gai a Múrcia, per la qual cosa volem que el Govern promoga una llei integral per als delictes d'odi similars que oferisca a més atenció a les víctimes”.
“El dia de l'orgull LGTBI no naix per a celebrar res, sinó per a reivindicar el dret a simplement existir sense ser atacats i perseguits, que és una cosa que als heterosexuals, per exemple, no ens passa”, reivindica Vicens, al mateix temps que anima als veïns a participar en les activitats i “demostrar que som una ‘Ciutat orgullosa’”.
Per últim, la moció de Ciutadans contra la desigualtat salarial de les dones ha sigut rebutjada. La proposta ha consistit en la sol·licitud a l’òrgan municipal competent a exigir major fermesa a l’òrgan encarregat de les inspeccions a empreses per a garantir que es complisca la igualtat salarial. També insten a l’Ajuntament a crear una bústia 'en línia’ perquè les castellonenques afectades o qualsevol persona que conega el cas puga denunciar incompliment d'igualtat salarial i l’Ajuntament s'encarregue de remetre aquests casos a la Inspecció de Treball i resta d'òrgans competents perquè es prenguen mesurades a fi de corregir la situació.
El regidor de Cooperació i Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, ha explicat que no poden votar a favor de la implementació d’una mesura que ja té ha habilidades altres vies per a fer inspeccions de treball. “Per tant veem innecessari registrar aquesta proposta i duplicar un servei que ja hi existeix. No volem excusar-nos, peró és un assumpte que no és competència nostra”, ha indicat. Per la seua part, l’alcalde ha dit sense embut que es tracta d’una proposta inútil i que encara que Cs denuncia constantment la duplicació de competències, pareix que és un tema amb el qual no s’acabe d’aclarir perquè és la mateixa que ha presentat la regidora Cristina Gabarda a l’Ajuntament de Castelló. El fet que siguem l’Administració més pròxima, no significa que ens hàgem de fer càrrec. Clar que estem en contra de l’escletxa salarial i els veïns poden presentar el que vulguen en el consistori però com a advocat els aconselle que no ho facen, han d’acudir a l’organisme específic en aquests temes- La seua proposta genera inseguretat jurídica”, ha conclòs.
En el torn de precs i preguntes, quan ningú esperava ja res de la sessió i quasi sense voler s’ha realitzat un anunci. Jaume Llorens ha plantejat al regidor de Cultura, Eduardo Pérez, la situació del Festival Internacional de Danses, que l’any passat ja no es va celebrar per la impossibilitat de fer front a la seua despesa. Pérez ha anunciat la recuperació de l’essència del festival en les properes festes de setembre en la plaça Major de la mà del Grup de Danses el Raval i una agrupació invitada de Portugal. Un ple atípic, fins i tot avorrit en alguns moments i amb més acords dels habituals.