Aquesta edició del congrés està presidida pel professor Jacint Balaguer, catedràtic d'Economia de la Universitat Jaume I de Castelló
Castellón Información
Dimarts que ve 29 i 30 de juny tindrà lloc el XVI Congrés de l'Associació Espanyola per a l'Economia Energètica. L'anàlisi de les noves polítiques energètiques, així com d'un nou marc econòmic i tecnològic per a aconseguir el compromís internacional sobre recuperació verda, seran les principals temàtiques d'aquesta nova edició que se celebrarà extraordinàriament en format virtual.
L'Associació Espanyola per a l'Economia Energètica és la divisió espanyola de la International Association for Energy Economics (IAEE) i, entre les seues activitats, promou l'organització d'un congrés anual. Tenint en compte la importància de la implicació dels diferents agents socials en la transformació del model energètic, el congrés pretén accentuar els llaços entre la universitat, les empreses, els reguladors, el govern nacional, i els diferents governs autonòmics.
Aquesta edició del congrés està presidida pel professor Jacint Balaguer, catedràtic d'Economia de la Universitat Jaume I de Castelló, i ha comptat amb col·laboració especial de la Generalitat Valenciana-Universitat Jaume I a través de la Càtedra de Nova Transició Verda i de la Càtedra per a la Transformació del Model Econòmic.
En una aposta decidida pel creixement sostenible, en el qual la Comunitat Valenciana pretén jugar un paper destacat com a impulsora de la transformació necessària, totes dues càtedres conviden a reflexionar sobre l'efecte territorial i social de les possibles mesures per a la recuperació verda mitjançant el patrocini de les conferències impartides pels professors Mar Reguant (Northwestern University) i Michael Pollit (University of Cambridge).
La professora Mar Reguant és doctora pel MIT i, després del seu pas per la Stanford University, treballa actualment en la University of Northwestern de Chicago. L'any 2017 va rebre el XVI Premi Fundació Banc Sabadell per la seua investigació en el camp de l'economia de l'energia. La seua investigació se centra en la perspectiva teòrica i empírica del funcionament de les subhastes en els mercats elèctrics. En l'àmbit mediambiental ha estudiat els mercats d'emissions de diòxid de carboni, comparant diferents mecanismes per a reduir la contaminació i augmentar l'eficiència de les polítiques energètiques.
Els resultats dels seus treballs han sigut publicats en revistes d'alt reconeixement com American Economic Review, Journal of Political Economy, Review of Economic Studies, i Journal of the Association of Environmental and Resource Economics. Des de maig de 2020 forma part d'un equip d'assessors del govern francès d'Emmanuel Macron en matèria de canvi climàtic al costat del belga Christian Gollier i de tres premis Nobel, els estatunidencs Paul Krugman i Peter Arthur Diamond, i el francès Jean Tirole.
D'altra banda, Michael Pollitt és catedràtic en la Judge Business School de la University of Cambridge, investigador del Centre for Busines Research, i subdirector de l'Energy Policy Research Group (EPRG) d'aquesta universitat. També és membre del Cambridge Corporate Gobernance Network. Els seus interessos acadèmics se centren en l'economia industrial, la privatització i regulació de serveis públics especialment en electricitat, el mesurament de l'eficiència productiva, i la relació entre l'ètica i les millors pràctiques de comportament empresarial. En aquest àmbit, el professor Pollitt ha publicat nombrosos treballs acadèmics en revistes de reconegut prestigi internacional, com Economic Journal, Energy Policy, Energy Economics, European Journal of Operational Research, Review of Industrial Organization, entre altres.
També és membre del panell editorial de The Energy Journal, Review of Industrial Organization, Competition and Regulation in Network Industries, Energy and Climate Change, Economics of Energy and Environmental Policy, i Utilities Policy. El professor Pollitt ha desenvolupat una important activitat com a assessor en institucions com ara la Competition Comission de Regne Unit, l'Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem) a Gran Bretanya, la Commerce Comission de Nova Zelanda, el Norwegian Research Council, DTI, World Bank, i la Comissió Europea. I ha exercido consultor per a National Grid, AWG, EdF, Eneco, Nuon, Roche i TenneT.