Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:25

Vila-real presenta la modalitat de semi presencialitat de la Formació Professional de l'Aula Mentor, pionera en tot l’Estat

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información/Soumaia Nejjar

La Biblioteca Universitària del Coneixement de Vila-real ha albergat aquest matí un fet històric pel que fa a la formació professional perquè ha acollit la presentació d’una novetat educativa que posicionarà la ciutat com la primera del pais en oferir la modalitat de semi presencialitat dels mòduls d’especialització de l’Aula Mentor. En principi aquesta proposta educativa era íntegrament digital i no oferia la interacció d’un o una docent que li fera un seguiment a l’alumnat. “Açò comportava que molts dels estudiants abandonaren els mòduls d’especialització de la Formació Professional de l'Aula Mentor, ja que trobaven a faltar la figura del professorat per tant vam traslladar aquest problema al Ministeri d’Educació i vam arribar a una solució, que no és una altra que aquesta modalitat semipresencial d’aquests estudis d'FP”, ha justificat l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui ha descobert aquest matí junt amb el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler; la directora general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, Rosalía Serrano, i el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés,  aquesta innovació respecte a la formació de l’Aula Mentor, que depén del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

Enric Portalés ha destacat que projectes com aquest o Efecte Vila-real, que sorgeixen de la col·laboració entre les institucions públiques i les empreses, tenen el éxit assegurat perquè garanteixen la viabilitat no només econòmica del projecte sinó també en l'’àmbit social i cultural.

Per la seua part, Miguel Soler ha valorat el grau d’encert d’aquest tipus d’iniciatives educatives, ja que avui dia “la formació continua és una necessitat que dóna resposta als canvis que afecten a tots els sectors de la societat”. No és suficient amb l’escolarització bàsica sinó que és crucial facilitar altres eines a la població com la formació semipresencial, que està en alça, que és la que respon a la realitat actual”, ha comentat el secretari autonòmic d’Educació.

Així mateix, Soler ha destacat que l’Aula Mentor permet reconéixer les capacitats adquirides a través de l’experiència laboral i els assegura obtenir una qualificació. “Podríem dir que aquests cursos d’especialització que ofereix Aula Mentor són els Màsters de l'FP”, hi ha expressat Miguel Soler.

Per la seua banda, la Directora general de formació professional, Rosalía Serrano, ha subratllat que la institució a la qual representa, té dues línies estratègiques, promoure la formació professional, ja que ens hem adonat que existeixen més possibilitats d’inserció laboral per la creixent demanda de llocs de treball que cobreix l'FP i per altre costat, afavorir l’aprenentatge continu al llarg de la vida oferint facilitats pel que a l’adaptació dels horaris, tenint en compte que hi ha persones que estudien a distància i que a més el comptabilitzen amb el seu treball o altres activitats paral·leles”, ha declarat Serrano.

L’Aula Mentor ofereix, a més de suport institucional, també econòmic perquè la Direcció destina 300.000 euros a totes les seus de l’Estat. “Hi ha 16.000 alumnes en tota Espanya i en la província de Castelló, un total de 12 Aules Mentor, una de les quals és la de Vila-real, que compta amb 500 alumnes inscrits”, ha informat Rosalía Serrano, qui també ha advertit que fins al 13 d’abril hi ha oberta una convocatòria per a les seus que realitzen activitats per a persones en situacions de vulnerabilitat o també aquelles que estiguen situades en zones rurals. “És la primera visita que realitzem des de la Direcció general de formació professional i sens dubte ha sigut l’al·licient per a planificar altres presentacions en la resta de les Aules en tot el territori”, ha indicat Serrano.

Per la seua part, José Benlloch ha manifestat que aquesta iniciativa presa per part de l’Ajuntament de Vila-real, s’inclou tant en la Marca de Ciutat Innovadora com en la de Ciutat Educadora, que “ens permeten, juntament amb la de Congressos i la de Salut, assolir objectius comuns. Aula Mentor és un bon exemple del que suposa per a les institucions donar resposta a nous reptes i problemes que existeixen en la societat i que transformem en oportunitats de desenvolupament, economia i progrés. En aquest món canviant no sobra ningú i tots podem aportar alguna cosa. En aquest cas, la societat ens obliga a formar-nos contínuament i estar al dia de les últimes innovacions en tots els camps i aquesta és la raó d’existir dels nous mòduls d'especialització de Formació Professional de l'Aula Mentor", ha expressat Benlloch.

A més d’abordar l’abandó de la formació de l’Aula Mentor, la modalitat pionera de semi presencialitat ofereix nous cursos que són els de: Desenvolupament d'Aplicacions Mòbils en Android i IPS, Màrqueting i Gestió de Xarxes Socials, Atenció a Persones en Situació de Dependència, Disseny i Impressió Digital, que donen resposta a un dels greus problemes de la societat i que és l’atur que afecta les persones majors de 50 anys i a les dones. Han sigut els principals damnificats de la crisi i per tant aquesta formació creem que els pot donar la possibilitat de tornar al mercat laboral i empoderar-los socialment”, ha expressat l’alcalde de Vila-real. Els cursos són semipresencials, tenen una durada aproximada d'entre tres i cinc mesos i s’ofereixen un mes de pràctiques garantides a una empresa. El preu ronda els 46 euros per tant no “té afany recaptatori i fins al moment s’han inscrit 106 persones”, afig Benlloch.

Per últim, des de la direcció general de Formació Professional del Ministeri d’Educació, Rosalía Serrano, ha informat que faran un seguiment d’aquest projecte pilot a Vila-real per a comprovar l’acceptació i traslladar-ho a altres ciutats i seus. I el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, ha valorat que la presència d’un mentor aportarà més valor a aquests cursos que no suposen cap amenaça per a l’oferta dels instituts, sinó que més aviat al contrari, amplien les possibilitats d’elecció”, ha conclòs.