Aquesta mostra etnològica compta amb la seua XXIV edició i és una de les tradicions més representatives de la província durant les festes nadalenques
Castellón Información
El president de la Diputació es transforma en seré en la XXIV edició de la Mostra etnològica 'Suera, un poble al carrer'. José Martí, alcalde de la localitat, manté la seua participació en un dels esdeveniments més representatius de la província durant les festes nadalenques, en el qual els veïns i veïnes es bolquen per a rememorar els seus costums i tradicions.
L'esdeveniment és una mostra etnològica pionera a la província que consisteix en una representació coral d'un poble que, a l'espera de vinguda dels Reis Mags d'Orient, "ofereix el millor dels seus costums i tradicions, recuperant la seua ahir per a guanyar el demà", ha manifestat José Martí.
La intensa jornada festiva, que culmina amb l'arribada a la vesprada de Melchor, Gaspar i Baltasar, se celebra cada any el diumenge anterior a la festivitat de Reyes. El fet que en aquest 2020 coincidisca la data amb el dia de la cavalcada fa que adquirisca la seua màxima expressió. Els actes han començat a primera hora del matí amb la participació de les veïnes i els veïns del poble, abillats com a marca el costum per a recuperar oficis, vestits i formes de vida populars.
L'inici de la jornada, entorn de les 10.30 hores, ha estat marcat per la concentració en la plaça del poble i el pregó de l'alcalde cridant a la festa. Totes les persones que han visitat Suera, entre els quals estaven els diputats provincials Ruth Sanz, Lluïsa Monferrer i Abel Ibáñez, han pogut gaudir dels vells oficis, indumentàries, ferramentes de cultiu, costums, personatges de la vida social i els menjars amb les quals s'alimentaven els avantpassats del poble, que té el seu origen en diversos poblats àrabs que van quedar units amb la conquesta cristiana.
A més, els visitants poden degustar durant tot el dia bunyols, orelletes, figues albardaes o carabasses al forn, a més de visitar les tavernes i comprar productes típics al forner, el carnisser, el melero i altres botiguers. També és una jornada en la qual s'han contemplat exposicions en les quals habitants del poble mostren les seues millors vestimentes i aixovars.
Durant tota la jornada, els carrers de Suera estaran animats per personatges típics i històrics, com el tractant de cavalleries, la dona amb la tina al cap, el pollero, el seré o un grup de xiquets anant a escola o jugant a la pispa.
La festa no s'acabarà amb la posta del sol perquè en arribar la nit un llaurador veurà al lluny una flama que li portarà a alertar d'un possible incendi, raó per la qual en la plaça del poble es tocarà a foc. Així començarà la representació teatral de Els Reig Mags de Suera amb la baixada de tota la gent a l'entrada del poble per a contemplar com al lluny, per una corba, entre les torxes dels seus patges, avancen les seues majestats.
El moment culminant es viurà en la plaça del poble quan Gaspar, Melchor i Baltasar siguen rebuts per l'alcalde, realitzen l'adoració i des de l'escenari procedisquen a repartir els joguets als xiquets. Un dels principals protagonistes d'aquest final de festa és la figura del Jesuset, que cada any representa l'últim bebé nascut a Suera.