Castellón Información
A més de les vora 1.500 activitats, les xifres de la #PrimaveraEducativa es completen amb la participació de més de 500 centres sostinguts amb fons públics, 7 universitats valencianes, 15 seus adjacents, més de 200 carpes, 2 grans escenaris i uns 1.000 voluntaris. Un gran esforç d'organització que ha estat possible gràcies a la participació d'alumnat, famílies, centres, associacions, institucions, col·laboradors i patrocinadors.
Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miquel Soler ha destacat que totes les activitats s'estan desenvolupat amb normalitat i sense incidents. A més ha destacat que "la Primavera Educativa ha tingut com a objectiu mostrar el que estan fent els centres educatius de totes les etapes i cal recordar que cal més suport en educació de totes les administracions, no només l'autonòmica, també del govern de l'Estat".
"Hem donat, heu donat, una lliçó de participació i implicació que perdurarà anys. Una lliçó que tothom ha pogut vore i escoltar: l'educació valenciana està més viva que mai, està més implicada que mai, i entre tots hem de fer que camine cap a l'excel·lència en l'ensenyament i sobretot cap a la funció social que fa, perquè l'educació és el millor instrument per fomentar la igualtat d'oportunitats des de la base vinguem de la família que vinguem", ha explocat el conseller Vicent Marzà.
Lliurament dels premis de la Formació Professional valenciana
La Formació Professional ha celebrat el lliurament dels Premis Extraordinaris a l'alumnat que ha destacat en els seus estudis, així com els Premis de la fase autonòmica del campionat "Skills" als quals ha assistit el conseller Marzà.
Aquest campionat és un valuós instrument de difusió de la Formació Professional i un mitjà per a motivar estudiants, professorat i empreses, a més d'un fòrum de debat sobre els diferents sectors productius. Els joves guanyadors de les 24 especialitats de la fase autonòmica de Skills 2016 han constituït l'equip valencià que haurà de posar a prova les seues destreses en la fase estatal.
Skills 2016 inclou les especialitats de pastisseria, soldadura, tecnologia de la moda, cuina, disseny gràfic, cures d'auxiliars d'infermeria i atenció sociosanitària, instal·lacions elèctriques, fusteria, ebenisteria, mecatrònica, enginyeria de disseny mecànic, reparació de carrosseria, tecnologia de l'automòbil, pintura d'automòbil, estètica, llanterneria, calefacció, refrigeració i jardineria paisatgística.
La Desfilada del Patrimoni Immaterial Valencià
Un dels actes rellevants de la jornada és la Desfilada de Cultura Popular. Es tracta d'una oportunitat única per gaudir en un únic espai, els carrers de València, de les manifestacions culturals que constitueixen el patrimoni cultural immaterial del poble valencià.
La tamborada de l'Alcora i Alzira posen música a aquest recorregut sonor i visual, que arranca des del Pont de Serrans. Al carrer de Roters espera la Moma amb els set pecats capitals per representar la dansa del Corpus Christi. La plaça del Carme es vestirà de colors per escenificar els balls més simbòlics de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí amb el Ball dels Tornejants i les torres humanes de La Nova Muixeranga i al Centre del Carme sonaran les veus de la capella del Misteri d'Elx, auto sacramental que cada 15 d'agost celebra la festivitat de la Mare de Déu de l'Assumpció.
Acte de cloenda de la Primavera Educativa
A les 19 hores, el Palau de la Musica de València acull l'acte en que es marca el punt i final dels tres dies de Primavera Educativa. Hi assisteix el president de la Generalitat, Ximo Puig i intervenen el conseller Vicent Marzà i el secretari autonòmic Miquels Soler.
![debat politic](https://www.castelloninformacion.com/wp-content/uploads/2022/04/debat-politic-300x225.jpg)
L'objectiu del seminari ha estat una primera presa de contacte entre els responsables de política lingüística dels diferents territoris amb llengua pròpia per a identificar prioritats, estratègies i línies d'actuació conjuntes en la promoció del multilingüisme a diferents nivells polítics.
Es va utilitzar com a punt de partida l'últim informe del Consell d'Europa sobre la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries i les seues recomanacions, publicades al gener de 2016, en les quals insta el Govern espanyol a ser més proactiu en la promoció de les seues llengües. A grans trets, l'informe confirma que els avanços que s'han produït en les comunitats lingüístiques han estat possibles gràcies a l'actuació de les comunitats autònomes, però cal també impulsar-les des de l'Estat.
El seminari, al qual han assitit representants de les esmentades direccions generals, va estar moderat per Vicent Climent-Ferrando, professor de la Universitat Pompeu Fabra i assessor de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (Network to Promote Linguistic Diversity, NPLD) a Brussel·les.
![Primavera Educativa 3](https://www.castelloninformacion.com/wp-content/uploads/2022/04/Primavera-Educativa-3-300x225.jpg)
A més, durant el dissabte i diumenge, la Regidoria d'Educació ha muntat una paradeta des de la qual han explicat als visitants de l'esdeveniment diversos projectes educatius engegats en la ciutat de Castelló, com “els valors positius que vinculàrem a la pràctica esportiva i que materialitzàrem en uns cartells que s'han distribuït pels col·legis i instituts. A més, també portàrem el ‘sambori’ de la Romeria, al que convidàrem a jugar a autoritats com el mateix Ximo Puig, president de la Generalitat, la vicepresidenta Mónica Oltra o al conseller d'Educació, Vicent Marzà”.
D'altra banda, l'aposta més forta de la Regidoria va ser la presentació del projecte Pintaescola, “un projecte educatiu dut a terme en aquest tercer trimestre i que vam mostrar a través de dos grans murals amb fotografies de la gran part de les escoles que han participat en el mateix. A més d'un vídeo que arreplega moltes d'aquestes imatges, amb l'abans i després del Pintaescola”.