Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:18

Els professors José Antonio Piqueras i Imilcy Balboa participen en la creació d'un documental sobre l'esclavisme a Espanya

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

La minisèrie de 4 episodis 'Encadenados' es podrà veure al Canal Historia i la seua estrena serà hui 7 de març a les 22 hores 

Castellón Información

El catedràtic José Antonio Piqueras i la professora titular Imilcy Balboa de l'Àrea d'Història Contemporània del Departament d'Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I de Castelló han participat amb el Canal Historia en la creació d'Encadenados, la primera sèrie documental que descobreix la transcendència de l'esclavisme a Espanya i els seus vestigis en l'actualitat amb l'anàlisi de la importància del comerç d'esclaus al llarg de quatre segles.

La minisèrie de quatre episodis produïda per Lavinia Audiovisual, que s'estrenarà en aquest canal de pagament dilluns 7 de març a les 22 hores, ha comptat amb l'assessorament de reconeguts especialistes internacionals en aquesta temàtica i altres relacionades. El director de l'audiovisual, Jordi Ferrerons, ha explicat que la sèrie parteix d'una investigació preliminar sobre el patrimonio indià a Espanya i la seua relació amb l'esclavisme.

Davant el desconeixement d'aquest fet, van contactar amb el professor Piqueras, responsable de la Càtedra Unesco d'Esclavisme i Afrodescendència, per a conèixer més detalls sobre el tema. El professor els va confirmar que «Espanya havia sigut l'últim país europeu a abolir l'esclavitud, en 1886, darrere de Portugal que ho va fer en 1869 i vint anys més tard que els Estats Units», influenciada pel pes comercial del sucre.

La sèrie aborda, en paraules del seu director, «d'una forma molt panoràmica, polièdrica i contextualitzada totes les proporcions del fenomen». En el primer capítol es defineix el rol d'Espanya en la globalització de la colonització d'Amèrica; en el segon, la presència d'esclaus i esclaves a la societat espanyola fins al segle XIX; en el tercer episodi s'aborda com funcionava el sistema econòmic global de l'època basat en l'esclavisme i per què tarda tant a abolir-se i en l'últim la relació entre alguns patrimonis indians i l'ús de mà d'obra esclava.