El projecte 'Juntes', impulsat al costat de Creu Roja, propicia que dones resilients acompanyen a altres víctimes en la seua rehabilitació i apoderament
Castellón Información
La Regidoria d'Igualtat, dirigida per la vicealcaldessa i regidora Ali Brancal, du a terme de manera conjunta amb Creu Roja el Projecte d'Atenció Integral i Apoderament a Dones Víctimes de Violència de Gènere, 'Juntes'. Aquest projecte té com a objectiu primordial el fet d'acompanyar a les dones supervivents de violència de gènere i consisteix en la creació d'un grup de suport format per dones resilients que ajuden a altres dones en el procés d'eixida de la seua situació de violència masclista.
La vicealcaldessa ha volgut destacar que aquest programa és "un pas més en l'atenció a les víctimes de violència masclista amb la intenció que es puguen considerar supervivents de la situació de maltractament i que mai més la puguen tornar a patir".
Les dones resilients són aquelles que han sigut víctimes de violència de gènere i que han aconseguit sobreposar-se a aquest succés i adaptar-se al llarg del temps. Aquestes dones realitzen tasques d'acompanyament i suport a altres dones durant el seu procés de rehabilitació i apoderament. El paper protagonista que adquireixen les dones resilients és fonamental per a la consecució dels objectius plantejats en aquest projecte. En aquest sentit, la metodologia de treball es basa en la realització d'un itinerari formatiu orientat a capacitar a aquestes dones per a realitzar una adequada intervenció amb les usuàries del projecte.
Brancal ha volgut puntualitzar que "quan una dona pren la decisió de denunciar la seua situació de maltractament troba a faltar, la majoria de les ocasions, a algú que l'acompanye en el procés inicial. Necessita no sentir-se sola, que algú entenga els alts i baixos emocionals que pateix i que li faça veure que sempre hi ha una eixida d'aqueixa situació. Ningú millor que una dona que ha passat per la mateixa realitat pot ajudar-la i motivar-la en aqueix camí".
La vicealcaldessa i regidora d'Igualtat també ha volgut emfatitzar que "gràcies a les dones resilients també es treballa l'autoestima així com l'orientació i el suport en la reorganització de l'estructura familiar, especialment en aquelles dones amb fills menors".
També és important que les pròpies resilients, durant el procés d'acompanyament, reben suport. Per açò, el projecte preveu la realització de sessions de grup d'atenció psicològica per a prevenir l'estrès que els puga comportar aquesta actuació. I en cada cas, s'ofereix atenció individual si així ho requereixen.
A més, el programa propicia la reestructuració del poder personal i el control de la pròpia vida a aquelles dones que han sigut o són víctimes de violència de gènere. Així, es distingeixen dos tipus d'intervenció: individual amb cada usuària i mitjançant tallers, sessions i activitats en grup.
La metodologia utilitzada és la que proposa el propi MAP (Marc d'Atenció a les Persones), en la qual es realitza acolliment, valoració, execució, avaluació, satisfacció i compromís. A més, aquest programa també disposa d'itineraris formatius i suport en altres aspectes. De fet, Creu Roja compta amb una xarxa de recursos locals i comarcals que estan coordinats amb els diferents serveis especialitzats en atenció a les víctimes de violència masclista.