Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

Els centres educatius de l’Alcora treballaran en un projecte conjunt d’investigació i innovació sobre la Real Fàbrica

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 37 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa comptarà amb la participació de nombrosos agents de l’àmbit sociocultural del municipi

Castellón Información

Els CEIP’s Grangel Mascarós i Comte d’Aranda, els col·legis Puértolas Pardo i La Salle, i el Centre de Formació d’Adults “Tirant lo Blanc” de l'Alcora treballaran conjuntament durant el curs 2017-2018 en el projecte d’investigació i innovació ‘La Real Fábrica en 2027: recuperem el nostre patrimoni, sumem competències i restem desigualtats’.

Una vegada finalitzada la redacció del projecte, els centres estan buscant les possibles vies de finançament ja que es pretén que totes les activitats programades puguen arribar a quasi 1.500 alumnes. De moment compten amb el suport de les Associaciones de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) i de l’Ajuntament de l’Alcora, a través de la regidoria de Cultura i Patrimoni. D’altra banda, s’ha presentat la documentació necessària per optar a les ajudes per a projectes d’innovació i investigació de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

El projecte comptarà amb la participació de nombrosos agents de l’àmbit sociocultural de l’Alcora: associacions culturals, associacions de jubilats i pensionistes, ceramistes tradicionals i actuals, antics operaris de les fàbriques de rajoles, tècnics de patrimoni, personal del Museu de Ceràmica de l’Alcora, professorat de l’ESCAL (Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora), etc.

La recent posada en marxa de la recuperació dels espais que ocupa la Real Fàbrica (9.000m²) per part de l’Ajuntament de l’Alcora ha sigut l’estímul per a la redacció i activació d’aquest projecte, ja que es persegueix que les futures instal·lacions tinguen un ús social, cultural i educatiu. Un procés que pretén ser una realitat en 2027, coincidint amb els 300 anys de la seua fundació.

Els responsables del projecte han indicat que “es tracta de continuar treballant amb els centres fins la total finalització de la recuperació de les instal·lacions de la Real Fàbrica, assegurant l’ús correcte dels recursos comuns, vigilant la continuïtat del projecte més enllà dels canvis polítics i assegurant el correcte destí de les instal·lacions”.

Aquest procés és, per a la coordinadora del projecte, Noel Manzanares, “una indiscutible oportunitat per al desenvolupament dels ciutadans i ciutadanes que eduquem en els nostres centres, així com per al propi professorat”.

En un primer moment es pretén apropar la Real Fàbrica a la comunitat educativa de l’Alcora pera conèixer-la i per a que els propis participants esdevinguen vehicles de transmissió d’allò après. Així doncs, es treballarà l’estudi i investigació a través de la documentació i les publicacions específiques, però també amb l’entrevista i la interrelació amb la gent major que ha construït la història de la localitat, alguns nascuts a l’Alcora i d’altres vinguts de lluny.

L’aplicació del anomenat ‘aprenentatge-servei’ també sumarà experiències i productes de fàcil transmissió, potser amb repercussions econòmiques per a la societat, ja siga convertit en productes culturals o turístics.