La iniciativa consisteix en la realització de diverses activitats relacionades amb benestar, seguretat o participació en societat per a afavorir l’envelliment actiu
Castellón Información
L’Ajuntament de Nules ha rebut una subvenció de 6.900 euros per a promoure projectes relacionats amb la salut pública. En concret, aquesta ajuda s’emmarca en el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana que promou la Conselleria de Sanitat i està destinada al Projecte de Millora de la Qualitat de Vida de les Persones Majors de Nules.
Així doncs, la regidoria de Sanitat ha posat en marxa aquest any 2018 aquest projecte nou enfocat a la promoció de la salut i del benestar emocional entre la població major de 60 anys. El projecte consisteix en la realització de diverses activitats i tallers relacionats amb la salut, la seguretat o la participació en la societat per a afavorir l’envelliment actiu de les persones majors.
Entre els objectius principals d’aquest projecte estan la promoció de la participació i integració de manera activa de les persones majors en la societat; millorar la qualitat de vida tant en l’àmbit físic com psicològic; respondre a les necessitats i preferències mitjançant la informació i l’organització d’activitats relacionades amb la salut; promoure l’envelliment actiu en la població; optimitzar les condicions de vida de les persones majors; promoure una cultura inclusiva; o potenciar l’autonomia de les persones majors.
“El programa salut preveu diferents actuacions que al llarg de l’any posarem en marxa, com ara xarrades sobre alimentació saludable, un taller de memòria o alguna activitat relacionada amb la participació en la societat. A més, aquest programa nou s’inclou en la Xarxa de Ciutats Saludables a la qual pertany Nules”, comenta el regidor de Sanitat, Antonio Romero.
Cal destacar que en aquest projecte participa també el centre de salut de la localitat, “hem volgut implicar al centre de salut perquè considerem que la seua col·laboració és fonamental per a aconseguir de forma satisfactòria els objectius d’aquest projecte, per la qual cosa vàrem proposar al personal sanitari que fomenten aquest hàbits informant, aconsellant o preinscrivint, si és el cas, accions per a promoure un envelliment actiu i saludable com a alternativa o complement a la sobremedicalització, explica el regidor de Sanitat, Antonio Romero.
Benestar físic, psicològic i social
Per a dur a terme aquest projecte s’han definit tres línies principals d’actuació emmarcades en el benestar físic, psicològic i social. Així doncs, per a fomentar el benestar físic s’han organitzat activitats d’AquaSalus a la Piscina Municipal, aquesta ha sigut la primera activitat que s’ha realitzat i en la que han participat un total de 40 persones, i d’altres relacionades amb la nutrició amb xarrades informatives, tallers de psicomotricitat i força, i s’engloba a més un programa mindfulness que tindrà huit sessions.
La segona línia d’actuació pretén promoure el benestar psicològic de les persones majors i per a la qual cosa es proposa la realització de dos tallers 'Entrena la teua memòria' i 'Acompanya’m', el primer està enfocat a estimular determinades funcions cognitives com ara la memòria, l’atenció, o la fluïdesa verbal, entre d’altres; i el segon pretén que les persones que hi participen compartisquen experiències i impressions sobre temes d’interés alhora que els ajude a disminuir els sentiments de soledat.
Per acabar, per a potenciar el benestar social, per a afavorir les relacions socials i la seguretat en les persones majors, es posa al servei dels usuaris assessorament jurídic gratuït i es portaran a terme diverses activitats com ara xarrades amb la Policia Local i la Guàrdia Civil en les quals tractaran aspectes sobre la seguretat del ciutadà de més edat, un taller d’ús del telèfon mòbil, una activitat transgeneracional, a més d’eixides segures i saludables.