Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:18

La Generalitat presenta els projectes seleccionats que formaràn part del Nou Institut Valencià de la Cultura

Tiempo de Lectura: 9 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El conseller Vicent Marzà, acompanyat pel secretari autonòmic Albert Girona i la directora general Carmen Amoraga, ha presentat els projectes seleccionats per les comissions avaluadores dels concursos per a les direccions del nou Institut Valencià de la Cultura i del Consorci de Museus. Ha estat el final d'un procés que es va iniciar fa uns mesos amb la convocatòria dels dos concursos sota el prisma del Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana.

La comissió avaluadora per determinar la gerència del Consorci de Museus valencians ha proposat que ostente el càrrec l'advocat i doctor en Belles Arts José Luis Pérez-Pont. La comissió avaluadora per determinar la direcció general de CulturArts, que passa a denominar-se Institut Valencià de Cultura, ha proposat que ostente el càrrec el gestor cultural Abel Guarinos. Els responsables dels projectes seleccionats seran proposats al Consell Rector del Consorci de Museus i el Consell de Direcció de CulturArts per a la seua ratificació.

 Tant el nou Institut Valencià de Cultura com el Consorci de Museus són dues de les institucions de programació cultural més importants de la Generalitat Valenciana. “Hem volgut que els equips que piloten aquestos dos grans centres de gestió cultural siguen els més preparats, eficients i competents per tal de plantejar els serveis culturals públics i de qualitat que la societat valenciana es mereix. Ho hem aconseguit seguint un rigorós procés d'avaluació transparent i dotat d'independència”, ha explicat el conseller Marzà.

 Així mateix, el màxim responsable de la cartera de Cultura ha volgut destacar “l'inestimable treball altruista de les comissions avaluadores, conformades majoritàriament per experts i representants de la societat civil, que han examinat en lupa i des de diferents prismes els projectes presentats, amb un rigor excepcional i una professionalitat impecable. A totes i tots els integrants d'aquesta experiència històrica en matèria cultural valenciana, moltes gràcies”.

 “Hui donem un pas més en la nostra proposta global del Pla Estratègic Cultural, per demostrar que els instruments han d'estar al servei dels objectius culturals. Donem una bona empenta a la política cultural meditada i orquestrada des de la transparència i la participació amb dues persones que estic segur que treballaran de valent per acomplir amb els objectius marcats a Fes Cultura”, ha afegit Marzà i ha volgut també destacar la gran qualitat de tots els projectes presentats.

 Les comissions avaluadores

Formades majoritàriament per representants de la societat civil i experts amb un ampli coneixement sobre les diferents disciplines que engloben aquestos dos grans contenidors culturals de la Generalitat, les comissions s'han encarregat de seleccionar el director general de l'Institut Valencià de Cultura entre 10 candidatures i el gerent del Consorci Valencià de Museus, entre 13 projectes.

A més del currículum i la trajectòria, les dues comissions han avaluat els projectes culturals que s'han presentat i que han definit clarament les línies d’actuació, els objectius i la possible programació dins el marc dels criteris marcats per Cultura.

 Les línies programàtiques de José Luis Pérez-Pont per al Consorci de Museus

Advocat i doctor en Belles Arts, ha gestionat nombrosos projectes i convocatòries artístiques des d'un enfocament d'anàlisi i prospecció social tant en institucions públiques com en privades. Ha estat president de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art entre 2009 i 2015 del Consell de Crítics i Comissaris d'Arts Visuals d'Espanya entre 2011 i 2013. ha estat també membre del Patronat Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València i subdirector de la revista MAKMA, dedicada a les arts visuals i la cultura contemporània.

 El seu projecte de direcció até a mesures coincidents en els eixos marcats pel Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020 – Fes Cultura.

 A les línies programàtiques es proposa la descentralització territorial, no només en l'exhibició d'obres i en el comissariat d'exposicions, sinó també en el procés de producció expositiva, per a implicar professionals de tot el territori valencià.

 Un altre punt clau de la proposta és la coordinació interinstitucional, que en el cas del Consorci de Museus té un gran pes per a rendibilitzar els recursos i multiplicar la difusió i efectivitat a diferents nivells els programes culturals.

 Es pretén generar en les programacions un major diàleg entre programadors i creadors i treballar per la professionalització del sector.

 A més es vol treballar en la delimitació dels criteris de la programació que ha d'acollir cada espai cultural depenent del Consorci de Museus, perquè entre tots es complementen.

Es pretén impulsar l'oferta als professionals d'ús d'espais del Consorci per desenvolupar propostes autogestionades de forma temporal i establir procediments de convocatòria pública perquè els professionals del sector facen propostes als responsables de la programació del Consorci.

Es volen aplicar els criteris d'igualtat de gènere, LGTB i lingüística en les accions generades al Consorci de forma transversal.

Facilitar l'accés a l'art contemporani de totes les valencianes i els valencians mitjançant propostes educatives i amb una difusió adequada de les propostes artístiques que acullen els espais del Consorci. Entre altres, es proposa fomentar la investigació, la creació i la formació de joves entre els centres del Consorci i espais de referència universitaris valencians i dissenyar una unitat educativa artística potent amb dues vessants: per al públic general i escolar; i una altra per al públic especialitzat.

Generar l'intercanvi i la coproducció de programació amb altres institucions europees i l'intercanvis d'experiències entre creadors valencians i europeus serà una altra de les vies de treball intenses. També ho serà fomentar recursos econòmics propis per al Consorci mitjançant la potenciació del mecenatge i de fons europeus.

Abel Guarinos, proposat per a la direcció general de l'Institut Valencià de la Cultura

Ha estat tècnic de gestió cultural en l'administració pública valenciana des de 1991 fins a l'actualitat. Va fundar i va ser director de la mostra Internacional de Mim de Sueca fins l'any 2014. Ha estat comissari d'exposicions i ha participat en multitud de publicacions vinculades al món del teatre, la pintura, la dansa o l'organització de festivals.

Planteja un projecte on situa l'espectador en el centre del discurs amb la directiva de què que s'ha de treballar per al públic però també amb el públic. El públic ha de valorar i testar la qualitat del que s'oferta. Incideix també en la territorialització de la cultura i descentralització de l'oferta programàtica i en equilibrar l'oferta cultural des d'un punt de vista comarcal amb l'ampliació del Circuit de ciutats i l'establiment de vincles interinstitucionals que enfortisquen eixa xarxa d'oferta cultural horitzontal.

Marca la fita d'incrementar les ajudes a música per a posar a nivells equitatiu els festivals de música i potenciar també els festivals de música en valencià, fins ara exclosos. A més proposa equilibrar millor la implicació de l'Institut Valencià de la Cultura en ajudes a diferents disciplines culturals i la implicació dels sectors per a dissenyar les ajudes.

Es considera a més essencial potenciar el treball colze a colze amb el teixit associatiu de professionals i realitzar accions al carrer per a crear nous públics.

Es planteja una optimització dels espais de l'Institut Valencià de Cultura de tot el territori per posar-los a disposició dels centres educatius i fer programació específica per a ells d'arts escèniques, cinema i música.

Es proposa un bon desenvolupament del Pla d'Internacionalització de les Indústries Culturals i Creatives i establir fires i mostres valencianes de referència al nostre territori.

A més, es creu necessari el disseny d'actes de reconeixement als treballs en les matèries d'actuació de l'Institut Valencià de cultura.

Es fa necessari també el desenvolupament d'un Mapa de la Cultura que supose una guia d'espais, empreses i institucions valencianes vinculades a les disciplines que gestiona l'Institut Valencià de Cultura.

A més, s'aposta per la configuració de relats valencians i singulars sobre grans temàtiques reflectides en diferents propostes programàtiques i programacions homogènies a totes les sales, a més d'afavorir les singularitats dels espais concrets.

Característiques genèriques de les noves direccions

Les persones contractades per a l'exercici dels llocs directius del Consorci de Museus i de l'Institut Valencià de Cultura hauran de fer les seues tasques d'acord amb els continguts del Codi de Bones Pràctiques de la Cultura Valenciana. Els candidats seleccionats ocuparan la plaça durant cinc anys, amb la possibilitat de la seua renovació com a màxim per un altre període de la mateixa duració, excepte denúncia expressa per qualsevol de les dues parts, amb quinze dies d'antelació a la data del venciment.

 La retribució a percebre serà la corresponent a l'establida anualment en les respectives lleis de pressupostos de la Generalitat per als directors generals.

 Respecte al procediment de selecció, en la valoració final, el projecte ha suposat un 60% i el currículum un 40%.

 La Comissió de valoració en tots dos casos ha estat conformada per quatre membres de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, quatre representants de la societat civil i quatre persones expertes i/o científiques.

Integrants de la Comissió avaluadora de l'Institut Valencià de Cultura

L'administració ha estat representada pel conseller Vicent Marzà; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; i el sotssecretari de la conselleria, Josep Vidal.

La societat civil ha estat representada per la cantant Sole Giménez, membre del Consell Valencià de Cultura; pel gestor de projectes del Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I i director artístic del Paranimf, Antoni Valesa; el periodista Xavier Aliaga i la directora, guionista, productora i membre de CIMA, Giovanna Ribes.

Com a experts han conformat part de la comissió Josep Maria Bullón, gestor cultural de l'Ajuntament d'Almussafes i director de la Trobada Internacional de Mags i membre d'AGPV; el president dels actors valencians Ximo Solano; Verónica García, de l'Associació Valenciana d'Empreses de Dansa i Minerva del Toro, secretària de l'Associació Valenciana d'Empreses de Teatre i Circ.

Integrants de la Comissió avaluadora del Consorci de Museus

L'han integrada en l'apartat de l'administració, el conseller Vicent Marzà i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, als quals s'afegeix el diputat provincial de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i la conservadora del Museu d'Art Contemporani d'Alacant, Rosa Maria Castells, a proposta de l'Ajuntament d'Alacant.

En representació de la societat civil s'ha comptat amb Manuel Muñoz, de l'Acadèmia de Sant Carles; la directora de la Fundació “Per amor a l'art”, Susana Lloret i dos representants de la Universitat Politècnica de València: l'experta en patrimoni i restauració Victòria Vivancos i l'artista, poeta i doctor en escultura, Sebastià Miralles.

Com a experts han format part de la comissió l'actual director del Consorci, Felipe Garín; la besnéta i especialista en el llegat de Sorolla, Blanca Pons-Sorolla; Iñaki Martínez Antelo, director del Museu d'Art Contemporani de Vigo i expresident de l'Associació de Directors d'Art Contemporani d'Espanya, a proposta de l'Associació d'Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) i, finalment, Norberto Piqueras, tècnic de museus de la Universitat de València, a proposta de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art.