Per poder arribar al ple del dijous el text deurà ser aprovat per unanimitat a la Junta de Portaveus municipal
Castellón Información
L'equip de govern de l'Ajuntament de Castelló (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EU) elevarà a la pròxima junta de portaveus la proposta per a “donar suport a la iniciativa parlamentària de la Llei orgànica de Regulació de l'Eutanàsia que incorpora el dret a una mort digna com un important avanç social en un Estat modern”. Així mateix, “insta els diferents grups polítics al Senat a recolzar aquesta iniciativa perquè aconseguisca el suport suficient per a la seua aprovació” i proposa “remetre al Govern d'Espanya i als diferents grups polítics del Senat el contingut de la declaració institucional perquè prenguen coneixement i efectes”.
La declaració de l'equip de govern recull que la nova llei, aprovada el passat 17 de desembre en el ple del Congrés amb àmplia majoria i que falta ratificar al Senat perquè entre en vigor, “pretén donar una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a les demandes sostingudes de la societat actual en relació amb el final de la vida”. “L'eutanàsia significa etimològicament bona mort i es pot definir com l'acte deliberat de posar fi a la vida d'una persona, produït únicament per voluntat expressa de la pròpia persona i amb la finalitat d'evitar-li un sofriment”, recull la declaració institucional.
El portaveu del grup municipal del PSPV-PSOE, David Donate, ha defensat l'aprovació d'aquesta llei: “És un dret de les persones posar fi al sofriment amb llibertat i autonomia, preservar la seua integritat i la seua dignitat i no obligar-los a viure en males condicions”. “Defensem la vida, però no l'obligació de viure quan erosiona la integritat física o moral”, ha recalcat el portaveu socialista.
Per al portaveu del grup de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, aquesta és “una qüestió pendent des de fa molts anys que cal afrontar, tant des del punt de vista social com sanitari” perquè “hem de defensar el dret a una mort digna, com a decisió personal dels pacients i de les seues famílies”. “Des de Compromís donem suport a la proposta i demanem la seua tramitació urgent tant en el Congrés com al Senat”, ha manifestat Garcia.
El portaveu de Podem-EUPV Castelló, Fernando Navarro, ha celebrat la sensibilitat del govern de coalició amb la nova llei i agraeix “la labor reivindicativa durant aquests anys de col·lectius socials, activistes i afectats”. “La nova Llei de l'Eutanàsia garanteix el dret a morir dignament i propícia que Espanya reforce el seu sistema de llibertats i se situe amb aquest dret en l'avantguarda d'Europa al costat de Bèlgica, Luxemburg i Països Baixos”, ha afegit.
El text de l'Acord de Fadrell recull l'obligació de l'Estat de proveir un règim jurídic que establisca les garanties necessàries i de seguretat jurídica. “Aquesta llei no suposarà deixar a les persones sota la influència o decisió de tercers, ja que compta amb suficients garanties ètiques, jurídiques i sanitàries. Aquesta llei és un dret, no una obligació, perquè es garantisca que ningú puga ser obligats a utilitzar aquesta via per a morir”. “El dret a morir dignament es regula amb totes les garanties ètiques i de seguretat jurídica per a assegurar que la decisió de la persona que sol·licita la mort digna siga autònoma, lliure de pressions, informada, conscient i mantinguda en el temps, i no a causa de circumstàncies que tingueren més a veure amb una falta de condicions dignes, mèdiques, socials o familiars per a afrontar la situació”, detalla la declaració.
En aquesta línia, el mateix text de la declaració institucional ressalta que “aquesta llei és producte d'un gran consens social. Des de fa temps que hi ha un espai (voluntat social, política i suport constitucional i jurídic) per a legislar a Espanya sobre el dret a la mort digna. De fet, el CIS aprecia en la societat espanyola un important suport a la regulació legal de la mort digna, ja que més del 70% dels espanyols estarien a favor de la seua regulació (7 de cada 10 persones)”.