En la majoria d'ells s'ha fet amb la lectura de la Declaració Institucional signada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies
Castellón Información
Avui, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona, que va ser declarat per les Nacions Unides en 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des de 1994, a pesar que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració.
Per què es va triar aqueix dia? L'explicació més versemblant es remunta a mitjan segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març de 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir eixir als carrers de Nova York amb el lema 'Pa i roses' per a protestar per les miserables condicions laborals i reivindicar una retallada de l'horari i la fi del treball infantil.
A la província de Castelló no hi ha racó que entre avui i els pròxims dies o setmanes se celebre aquesta data. Des de la capital de la Plana, passant per Vila-real, Vinaròs, Benicarló, Almassora, Borriana, la Vall d'Uixó o Sogorb. Per tots els pobles que configuren aquesta província castellonenca.
Santa Magdalena celebra el Dia de la Dona amb la lectura d'un manifest
Santa Magdalena ha celebrat avui el Dia de la Dona i ho ha fet amb la lectura de la Declaració Institucional signada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a reconéixer els avanços aconseguits, recordar els reptes encara pendents i alertar sobre els perills que aguaiten els assoliments aconseguits en matèria d'igualtat i eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona.
Sergio Bou, alcalde de Santa Magdalena, ha sigut l'encarregat de llegir la Declaració Institucional, a les portes de l'Edifici Social de la localitat. El manifest ha acabat amb una sonora ovació per part de totes les persones assistents a l'acte. Bou ha aprofitat la lectura d'aquest manifest per a mostrar, d'altra banda, la condemna unànime de l'Ajuntament de Santa Magdalena a la guerra que s'està duent a terme en Ucraïna.
Benicàssim promou la igualtat de gènere a través de murals
Benicàssim celebra el Dia Internacional de la Dona promovent la igualtat de gènere a través de la confecció d'uns murals. Les escoles infantils municipals Doloretes i Pintor Tasio han penjat uns murals amb els quals visibilitzen el paper de la dona a través de diferents lemes com 'Juntes som imparables' o 'Iguals i lliures.
Per un món sostenible'. La creativitat també ha sigut present en el Casal Jove i els usuaris han confeccionat en els últims dies un mural amb motiu del 8-M i que porta el lema de la campanya promoguda pel consistori, 'Creixent en igualtat'. Dins de les activitats preparades amb motiu del Mes de la Dona, la programació continuarà aquest dijous dia 10 a les 19.30 hores amb la xarrada de Maite Egoscozábal, del Club de Malasmadres, en el Teatre Municipal Francisco Tárrega. L'accés és gratuït però es requereix inscripció a través de https://forms.gle/Mph1DnPqAYuArn9T7.
Alcalà de Xivert i Alcossebre
La plaça de l'Església d'Alcalà de Xivert ha acollit aquest migdia l'acte institucional de lectura del Manifest del 8 de març, en commemoració del Dia de la Dona. En l'acte han participat veïns i veïnes i una representació d'estudiants de l'IES Serra d’Irta. La regidora d'Igualtat, Melina Fradejas, ha llegit el manifest institucional en el qual s'ha insistit que “és molt important que totes i tots siguem conscients i tinguem present que la igualtat de gènere no és una qüestió d'un dia, ni d'un mes, ha de ser un compromís diari de tota la ciutadania en el seu conjunt. Per això des de l'Ajuntament continuarem desenvolupant actes, tallers i activitats al llarg de tot l'any per a promoure la igualtat, tal com fem fins ara”.
Tres alumnes de l'IES Serra d’Irta han participat amb lectures al·lusives a la història de la commemoració del 8 de març i reclamant una igualtat real en tots els àmbits, inclòs l'acadèmic o el laboral. Han finalitzat la seua lectura amb el lema “No volem un dia, volem els nostres drets”.
Els actes de “Alcalà-Alcossebre per la igualtat” continuen durant els pròxims dies amb tallers en els centres educatius, l'exposició “Pioneres del feminisme” i la carrera solidària que se celebrarà el divendres 11 de març.
Nules otorga la Insígnia d'Or a sis dones emblemàtiques
Nules ha atorgat la insígnia d’or a sis dones representatives del municipi com a reconeixement a la seua trajectòria professional, de manera que les dones que han rebut aquest homenatge han estat Matilde Espinosa, Mónica Mira, Isabel Miró, Carmen Monlleó, Mercedes Cavero, i el Club Handbol Nules.
Cal assenyala que Matilde Espinosa, és professora associada assistencial del departament de psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia, membre del grup d’investigació INTEGRA que es dedica a la recerca sobre la salut mental de la infància i l’adolescència, i psicòloga coordinadora sanitària de l’Hospital de Dia Infanto-Juvenil de Castelló; Mónica Mira, és escriptora i periodista local coordinadora de Cosas&Musas, una agrupació de dones emprenedores i empresàries que organitza, promociona i impulsa activitats culturals; Isabel Miró, ha rebut aquest reconeixement pel seu treball en la Unitat de Respir AFA de Nules i dedicació a les persones amb la malaltia d’Alzheimer.
Així mateix, també s’ha homenatjat a Mercedes Cavero, per la seua tasca desinteressada al capdavant de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) de Nules; a Carmen Monlleó, empresària local que durant la pandèmia la seua empresa tèxtil s’ha dedicat a la realització de mascaretes i Epis per a proveir a personal sanitari i altres professionals quan aquest material era escàs, i promotora de la Fundació de la Comunitat Valenciana Granados Monlleó Sindrome de Down i Persones amb Discapacitat; i al Club Handbol Nules, entitat esportiva sense ànim de lucre que intenta promocionar l’esport inculcant l’educació i respecte entre persones i que compta amb equips femenins en totes les seues categories.
L’acte de concessió de la Insígnia d’Or ha tingut lloc aquesta vesprada al Teatre Alcázar, i ha comptat amb la presència de l’alcalde de Nules, David García, de la regidora de Polítiques d’Igualtat, Rosa Ventura, de diferents membres de la corporació municipal i del Consell de la Dona, entre d’altres.
Per altra banda, cal destacar que aquesta jornada de dimarts també ha comptat amb la lectura del manifest a la plaça Major i amb la tradicional ofrena floral a l’Escultura de la Dona.
Amb tot, amb aquest actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones s’inaugura la programació que es desenvoluparà fins divendres 1 d’abril i que porta el lema “La nostra veu”.
Sogorb
La plaça de l'Ajuntament ha sigut l'escenari de la concentració i posterior lectura del manifest en commemoració del Dia Internacional de la Dona. El Consistori ha organitzat, durant tot el mes, diferents actes per a celebrar aquest dia i reivindicar una igualtat real entre els homes i les dones.
L'alcaldessa de Sogorb, Mª Carmen Climent, ha llegit un manifest recordant l'article 14 de la Constitució que proclama el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe. "Avui, Dia Internacional de la Dona, reconeixem tots aquests avanços aconseguits i continuem reivindicant que, malgrat ells, la igualtat encara no és real i efectiva. Continuem denunciant les situacions de discriminació, abús, i violència i continuem patint bretxa salarial, sostre de cristall, doble i triple jornada..." assenyala l'alcaldessa.
Tírig es concentra pels drets de les dones
Veïns i veïnes de Tírig de totes les edats s'han concentrat a les 12h de hui enfront de l'edifici de l'ajuntament per a reivindicar la igualtat i els drets de les dones. L'alcalde, Juanjo Carreres, ha sigut l'encarregat de llegir el manifest del 8M, Dia Internacional de la Dona. A més, de la façana del consistori pengen huit cartells pertanyents a la campanya '8M, 8 RAONS' impulsada per la Mancomunitat Alt Maestrat.
Les dones són el motor de l'Ajuntament de Castellfort
Castellfort, municipi situat a la comarca dels Ports de quasi 200 habitants censats, compta amb un consistori format plenament per dones. Actualment, els quatre pilars d'aquesta institució són Rosa Adela, Inés, Myriam i Maria.
Rosa Adela Segura és l'alcaldessa. Ja són tres els anys que porta al capdavant de l'alcaldia, prèviament va ser regidora. Rosa Adela confessa que "ser alcaldessa implica estar de dilluns a diumenge per a Castellfort. Aquesta és una feina en la qual s'han de prendre moltes decisions i sovint aquestes són molt importants. Als pobles menuts els alcaldes assolim moltes responsabilitats". Respecte al fet de ser dona i tenir un càrrec de poder, Rosa Adela mai s'ha trobat en cap situació discriminatòria o desigualitària, de fet "quan vaig començar la candidatura el fet de ser dona es va valorar molt positivament, ara ja en som més al capdavant dels ajuntaments i és un fet que, per fi, s'ha normalitzat".
La rectora de l'UJI reitera el compromís de la institució amb la igualtat de gènere
La rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón, ha reiterat el compromís de la institució universitària amb la igualtat de gènere durant la lectura del Manifest 8M de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'acte oficial de commemoració al campus, engalanat amb banderes de color violeta, s'ha tancat amb una lectura de poemes per part de la periodista i poetessa Susana Lliberós.
Paral·lelament, l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano ha llançat una campanya en xarxes socials amb les etiquetes #SomUJI, #SomIgualtat i ha presentat en aquest canals dues publicacions: el volum més recent de la col·lecció «Sendes», editat per l'UJI Iremos al sol de Sonia Delaunay i el llibre Feminismo en píldoras d'Amparo Zacarés. El Menador espai cultural ha acollit la conferència sobre 'Feminisme i nous reptes' impartida per la periodista i política Anna Balletbò, i organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló de l'UJI.
La Unitat d'Igualtat de l'UJI ha organitzat una exposició dels pòsters realitzats per l'estudiantat universitari dins del curs 'Reptes actuals entorn de la igualtat i del gènere' que pot ser visitada fins a l'11 de març al vestíbul de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. D'altra banda, la Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau ha realitzat un seminari internacional en el Màster Universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament presentat per Victòria Falcó, en el qual s'ha projectat un documental de Medicus Mundi i Kanaki Films Woman sobre violència de gènere. També l'Associació ADONA'T ha portat al vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Jaume I l'exposició +Il·luminades. Il·lustrant la història del feminisme, que pot ser visitada durant tot el mes de març.
Les activitats al voltant d'aquesta commemoració es van iniciar a principis de març per part de la Fundació Isonomia, amb la presentació del cartell 8M-2022 sota el lema 'Isonomia 2002-2022. Igualtat en 20 anys'. A més, s'ha programat l'exposició de diverses mostres com 'Ellas tienen la fórmula', 'Mujeres y deporte', 'Mujeres y discapacidad' i '#Sense etiquetes' en els municipis de Peníscola, Borriana, Borriol, Orpesa, Moncofa, Begís i Betxí i s'ha organitzat una conferència en línia sobre 'Dones referents amb diversitat funcional: activistes, artistes i esportistes'.
El Paranimf se suma a la commemoració del 8 de març amb l'espectacle 'Abuela, ¿tú tienes sexo?'
La companyia Unaovarias ofereix al Paranimf de la Universitat Jaume I, coincidint amb la commemoració del Dia de la Dona, l'espectacle Abuela, ¿tú tienes sexo?, una proposta que naix del pudor a preguntar sobre sexualitat dins del nucli familiar i que posa damunt de la taula la redefinició que s'està produint de les relacions amoroses, sexuals i familiars.
La representació, que tindrà lloc el pròxim divendres 11 de març de 2022 a les 19.30 hores, planteja qüestions sobre com van viure la sexualitat les àvies o les mares, perquè no es parla de la sexualitat en la tercera edat o si és real l'alliberament sexual de la dona actual.
Almenara
Aquest matí l'Ajuntament d'Almenara ha celebrat l'acte institucional commemoratiu del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona sota el lema "Soc de la Generació Igualtat" en el qual ha participat alumnat de l'IES Almenara i del CEIP Juan Carlos I, col·laborant en la lectura del manifest, juntament amb l'alcaldessa Estíbaliz Pérez.
En el manifest es recorda que l'Ajuntament d'Almenara reconeix i valora l'aportació de les dones en tots els àmbits de la societat i defensa l'eliminació de qualsevol forma d'opressió social. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament d'Almenara, es defensa fermament que "les dones som diverses, però alhora irreemplaçables, només la sororitat entre nosaltres i la nostra lluita ens farà més fortes".
Una representació de l'alumnat de l'IES Almenara i del CEIP Joan Carles I han participat en la lectura representant a la "Generació Igualtat", una generació que defensa que totes les persones independentment del sexe, raça, religió, creences, país d'origen, classe social, identitat o expressió de gènere, orientació sexual, diversitat funcional o cicle de la vida en el qual es troben mereixen ser tractades i respectades amb igualtat.
La lectura del manifest pel 8M reuneix desenes de persones a Albocàsser
El grup de treball compost per l'Ajuntament d'Albocàsser, la Mancomunitat Alt Maestrat, el CDR Alt Maestrat, l'Associació de Dones d'Albocàsser i Saó Espai d'Art ha sigut l'encarregat de l'organització de l'acte commemoratiu pel Dia Internacional de la Dona Treballadora.
L'Ajuntament d'Albocàsser desitja agrair la participació en aquesta data assenyalada a les persones usuàries del CEEM i CD, l'alumnat i professorat del CEIP Joan de Brusca, les persones usuàries de la Unitat de Respir, l'Associació de Dones, l'Associació de Jubilats, el CES Alt Maestrat, l'Associació Quatre Gats, el personal tècnic del CDR Alt Maestrat, l'Associació Santa Cecilia, el CF Albocàsser així com a veïnes i veïns del municipi.
La Mancomunitat Espadán Mijares celebra el Dia de la Dona amb xarrades a càrrec del nou agent d'Igualtat
La seu de la Mancomunitat Espadán Mijares ha acollit el matí d'aquest dilluns la primera de les dues xarrades que s'han organitzat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.
El nou agent d'Igualtat, Josep Arrandis Garcia, ha dissertat davant l'alumnat dels dos tallers d'ocupació sobre “Pioneres i esdeveniments en les lluites per la igualtat", en la qual s'ha referit a algunes de les pioneres en les lluites per la igualtat i alguns dels fets que, al llarg de la història, han fet necessària aqueixa lluita.
La segona xarrada serà el divendres 11, a les 11 hores, en la Unitat de Respir de les Fonts d'Aiòder. També Josep Arrandis es referirà aquesta vegada a "Estar en el benestar (és preferible que estar en el malestar)".
En la dissertació es vol aproximar a què s'entén per benestar i quines característiques ens trobem quan parlem i aprofundim en què és.
Xilxes commemora el 8M amb una concentració de repulsa a la violència de gènere
La Plaça Espanya de Xilxes s'ha vestit de morat per a assistir a la concentració ciutadana que l'Ajuntament del municipi ha convocat amb la finalitat de commemorar el Dia Internacional de la Dona i contra la Violència de Gènere. L'alcalde del municipi, José Martínez, i la regidora de Serveis Socials, Patro Valls, han llegit un manifest en el qual s'ha reivindicat la igualtat, llibertat i el respecte cap a la dona.
Els veïns i veïnes s'han congregat davant del consistori per a mostrar el seu rebuig a aquesta problemàtica social i, així mateix, defensar una societat més justa. “Cada vegada hi ha més dones en càrrecs de poder, però continuem sent molt poques perquè no se'ns dona veu. Tota pedra fa una paret, si cadascun de nosaltres i nosaltres aporta el seu gra d'arena podem aconseguir grans assoliments”, han assenyalat. Els mocadors violetes alçats amb el missatge de “Ni un pas enrere” i la cançó de ‘Brindarem per ell’, de l'artista Massiel, han tancat aquest acte del 8 de març en la població.
Les Jornades d'Igualtat de Vistabella retornen a les dones el seu pes en la història
Les Jornades d'Igualtat 'Dones, memòria i creació' de Vistabella han servit per a reconéixer i honrar el llegat i el paper que les dones han tingut al llarg de la història en tots els àmbits de la societat. Durant tot el cap de setmana s'han succeït els actes culturals, aptes per a gaudir en família, amb tallers, exposicions o excursions que han agermanat a les i els participants. Les Jornades d'Igualtat són una creació de l'Ajuntament de Vistabella en col·laboració amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.
Així doncs, un dels principals atractius de la cita ha sigut la inauguració de l'exposició fotogràfica 'Dones de carrasca. Dones d'ahir i hui' a la Biblioteca Joaquín Osset Merle de Vistabella. Com a manera de celebrar una cita tan especial com el Dia Internacional de la Dona, l'exposició posa en valor les dones del territori, la seua força i esperit, per a així visibilitzar-les, honrar el seu llegat i treure-les de l'oblit. Està formada per 38 fotografies, antigues i noves, de diferents èpoques. En l'exposició col·laboren el Centre d'Estudis del Penyagolosa i PEU-UJI. De totes maneres, es pot continuar visitant l'exposició de manera virtual en aquest enllaç: https://sites.google.com/vistabelladelmaestrat.es/dones-de-carrasca/expo-virtual
El divendres també es va celebrar un taller amb el qual aprendre a alliberar tensió i estrés, a càrrec de Mónica Nebot i Edurne García. Si bé, el dissabte va estar completament programat amb activitats, amb protagonisme per a la narradora oral Scherezade Bardají. D'11h a 12.30h va oferir el taller de literatura i feminisme per a tota la família 'Plou i fa sol', i a la vesprada va delectar al públic amb l'espectacle narratiu 'Nangilima'. Abans de la segona activitat es va programar una excursió senderista pel Fontanal i la Randera. Així, el diumenge van finalitzar les Jornades d'Igualtat de Vistabella amb motiu del 8M amb un taller d'històries i experiències a càrrec d'Ana Pérez, anomenat 'Nosaltres contem'.
Vall d'Uixó
A més del desplegament de la pancarta i la lectura del manifest, el BCS Trail ha anunciat que el 18 de juny se celebrarà la sisena edició de la Woman Trail
L'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha commemorat el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb el desplegament d'una pancarta des del balcó de la casa consistorial i la lectura del manifest del Moviment Feminista de Castelló. En ell s'han reivindicat els drets de les dones i que el feminisme siga essencial en l'agenda política.
El club local BCS Trail també ha anunciat la data en la qual se celebrarà la sisena edició de la Woman Trail, el 18 de juny a les 18.30 hores. El president, Héctor Cumba, ha estat acompanyat per l'alcaldessa, Tania Baños, i la regidora d'Igualtat, Francesca Bartolomé. D'aquí a poc temps es faran públiques les dates d'inscripció a aquesta prova.
Demà, 9 de març, tindrà lloc la marxa de dones que inclou una visita guiada al mural feminista de l'avinguda Cor de Jesús. També es plantaran flors habitades en l'avinguda Jaume I. L'eixida serà a les 9.30 hores des de la plaça del Centre i finalitzarà en la plaça de l’Assumpció amb una matinal de balls inclusius i jocs tradicionals.
Almassora lliura el VII Clara Campoamor a Encarna Claramonte
La veïna Encarna Claramonte Domínguez rep aquesta vesprada a la Casa de la Cultura d'Almassora el VII Premi Clara Campoamor-Dones per la Igualtat amb motiu del Dia Internacional de la Dona. L'Ajuntament homenatja així a qui fóra gerent del magatzem de taronges local Inocencio Beltrán i cia. S.L. fins a la seua jubilació. A més, l'àrea d'Igualtat ha celebrat un acte institucional a la porta del consistori a les 12 hores, on els menors de diversos centres educatius, la música d'una batucada i la lectura del manifest han sigut els protagonistes.
D'aquesta manera, la veïna Encarna Claramonte estarà acompanyada aquesta vesprada a la Casa de la Cultura per l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí; la regidora d'Igualtat, María José Tormo; altres representants de la corporació municipal, així com algunes de les guanyadores del Premi Clara Campoamor-Dones per la Igualtat en edicions anteriors. L'entrada a l'acte és lliure fins a completar l'aforament de l'edifici municipal, embolicat per a l'ocasió amb peces musicals compostes per dones i interpretades per una violoncel·lista.
La premiada comptarà amb la companyia dels seus dos fills, quatre nets -dos xics i dues xiques-, les seues germanes i un grup d'amigues que manté des de la infància. Claramonte es va incorporar al mercat laboral amb 14 anys i va estudiar Comptabilitat per a aprendre els rudiments d'aquest departament de l'empresa citrícola. Fins a la seua jubilació als 65 anys va fer front a les dificultats del dia a dia com a gerent del magatzem, marcades per la climatologia o l'oferta i la demanda.
D'altra banda, cal recordar que el departament d'Igualtat ha preparat una programació amb 15 actes repartits durant tot el mes de març per a reivindicar el Dia Internacional de la Dona. Els esdeveniments previstos inclouen: obres de teatre, monòlegs, tallers, conferències, actes institucionals com el de hui, exposicions, accions en centres educatius locals i l'acte d'aquesta vesprada amb el lliurament del premi Clara Campoamor. La programació va començar dissabte passat i finalitzarà el diumenge 27 amb un concert a la Casa de la Cultura.
Ares es concentra pel Dia Internacional de la Dona
Una representació del poble d'Ares, encapçalada per l'alcaldessa, Ester Querol, s'ha reunit aquest matí a les portes del consistori per a llegir un manifest reivindicatiu en pro de la igualtat i els drets de les dones amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona.
En finalitzar la lectura del manifest, s'ha pres una foto col·lectiva de totes i tots els participants.
El pas del 8M deixa a Montanejos una nova sala de lectura
La celebració del Dia Internacional de la Dona a Montanejos passarà a la història per coincidir amb la inauguració de la Sala de Lectura 'Teresa Navarro', una icona femenina en la localitat de "Campos de Sorrenc" per ser considerada fundadora d'una de les primeres escoles Montessori a Catalunya. Així doncs, la presentació oficial d'aquest espai cultural ha servit també per a albergar els seus primers actes. Xiquets i xiquetes de diferents etapes escolars de Montanejos han gaudit de diverses sessions de contacontes infantils. El cicle d'esdeveniments pel 8M a Montanejos ja ha començat, i posa el focus sobre la defensa i la reivindicació dels drets socials de les dones.
A les 9.30 h ha sigut el torn de les edats infantils, que han escoltat la narració de 'Artura i Clementina', basat en el conte d'Adela Torí. Després, alumnat de primària ha gaudit de 'Amelia', una obra amb més contingut social i que desperta la igualtat i la valentia per canviar les regles del món. A pesar que estava planejada el lliurament dels premis de l'I Concurs de Cartells de l'IES Cova Santa de Montanejos, la pluja ha obligat a ajornar aquest esdeveniment per a demà o, #en defecte d'això, una data pròxima. També es lliuren els premis del V concurs de dibuix 'Educant per a la igualtat' del Col·leg