Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:49

Les Corts aproven la realització d’una prova ràpida a les farmàcies i centres de salut per detectar el VIH

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información 

Les Corts Valencianes han aprovat este matí, a la sessió de la Comissió de Sanitat, amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris i l’abstenció de Ciudadanos, la proposta de Compromís per impulsar un nou protocol de lluita contra el Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH), causant de la SIDA, que contemple la possibilitat de participació de les farmàcies del nostre territori per a que, prèvia autorització i formació per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, puguen realitzar les proves ràpides de detecció del VIH als seus propis establiments”.

“I que també es desenvolupe un pla de millora de l’accessibilitat a la prova ràpida del VIH a cadascuna de les Zones Bàsiques de cada Departament de Salut del sistema públic sanitari, és a dir, als centres de salut”, ha afegit la diputada de Compromís, Marian Campello.

Segons Campello, “al nostre territori, amb cinc milions d’habitants, només un total de huit llocs, comptant entre ONGs, associacions i CIPs, donen la possibilitat de realitzar-se la prova ràpida de detecció del VIH. I d’eixos huit llocs, en sis cal demanar la prova amb cita prèvia. Un panorama molt decebedor i preocupant quan, per exemple, a Cantàbria, amb 600.000 habitants compten amb 59 llocs per a fer-se la prova”.

“Des de Compromís considerem que la descentralització i el fàcil accés a les proves són clau per a la detecció i diagnòstic precoç del VIH, com ja s’està fent en d’altres comunitats. Parlem que les persones infectades pel virus de la SIDA que no ho saben que ho estan, i que amb la prova ràpida podrien saber-ho, representen una de cada quatre persones portadores, aproximadament. I si el 70% de les noves infeccions provenen de persones que són desconeixedores de ser portadores, vol dir que les que sí en són conscients contagien menys”.

D’altra banda, “els experts assenyalen que els motius de l’augment dels casos de VIH als països desenvolupats es troben en la ‘trivialització’ de la infecció, entenent-la com una malaltia crònica fàcilment controlable, quan eixa no és la realitat. Així el focus es fixa sobre les mancances en un diagnòstic precoç de la infecció. A més a més, en un Estat amb més de 150.000 persones infectades pel virus d’immunodeficiència adquirida, el Govern central no aporta ni un euro des de 2011 al Fons Global per la lluita contra el VIH. Per això en la proposta aprovada també demanem al Consell que inste al Govern a recuperar en els Pressupostos Generals de l’Estat la línia nominativa, extinta des de 2011, per a este Fons Global”, ha conclòs la diputada Marian Campello.