Galí defensa la contribució al medi ambient amb el descens de residus
Castellón Información
L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha avançat aquest matí en la seua compareixença setmanal la voluntat d'integrar la implantació de la recollida de brossa orgànica en l'estratègia de fons Feder procedents de la Unió Europea. Galí ha assenyalat que la instal·lació dels contenidors marrons amb caràcter permanent suposarà un descens de l'impacte mediambiental i, per tant, figura en la línia de les subvencions que arreplega Brussel·les, a més de reduir el transport i tractament de residus sòlids urbans.
“La prova pilot va permetre arreplegar durant tres mesos dues tones i mitja de residus orgànics, per la qual cosa si aconseguírem implantar-ho de forma permanent seria molt significativa la reducció del volum de deixalles que portem fins a la planta de tractament i, posteriorment a l'abocador, amb els elevats costos que açò suposa als veïns i a les arques municipals”, ha defensat l'alcaldessa.
En aquest sentit, Galí ha apuntat que la voluntat de l'equip de govern passa per instal·lar en primer lloc contenidors en punts estratègics que generen residus de tipus orgànic quasi diàriament. És el cas dels sis col·legis públics d'Almassora, l'escola infantil i les dues residències de majors, on els propis menjadors o els serveis de catering treballen constantment amb restes d'aliments. Posteriorment, el projecte s'ampliaria a la resta de les vies públiques fins a integrar-ho en el mapa de recollida amb les mateixes característiques que els altres contenidors de selectiva.
En aquesta línia, prop de 2.400 alumnes d'Almassora aprendran aquest curs a utilitzar el contenidor de reciclatge de residus orgànics de cara a la futura implantació en tot el municipi. La iniciativa “El contenidor marró en l'escola” ja s'està en marxa i seguirà fins a final de curs per a acostar la informació a l'alumnat d'Infantil i Primària dels sis col·legis.
Tal com indica la regidora de Medi Ambient, María José Tormo, el projecte està dirigit “a tots els escolars d'Almassora, amb classes d'una hora que s'adapten a l'edat dels xiquets”. La primera sessió s'estén entre les 9.30 i les 10.30 hores, mentre que la segona va d'11 a 12 hores.
L'objectiu dels tallers, finançats amb una subvenció de la societat Reciplasa per valor de 12.375 euros, és mostrar als xicotets les claus d'aquesta tipologia de reciclat que s'implantarà a Almassora després del projecte pilot executat entre 2016 i 2017 i que va permetre arreplegar 2,5 tones de deixalles en tres mesos. Tormo ha incidit que aquesta pràctica pionera es consolidarà “i per a açò és imprescindible que ens anem habituant i coneixent què residus es poden tractar, de quina manera es fa i com podem contribuir”.