Marisa Saavedra Muñoz. Unides Podem. Diputada per Castelló al Congrés.
Passat dijous, a la votació de la Reforma laboral, es va evidenciar una altra volta, el poc respecte que el PP i la ultradreta tenen a les institucions i a la democràcia.
Primer van coordinar la compra dels vots de dos diputats d'UPN a canvi de no se sap què. Ja ho anirem veient. El PP va trair així als seu soci permanent, tan permanent que el PP no es presenta a Navarra considerant que UPN és la seua força al territori,
El que s'anomena un Tamayazo en tota regla. Al 2003 Tamayo y Saez, diputats del PSOE es van vendre al PP a l'assemblea de Madrid. Van impedir així el govern del PSOE i EU i, a la repetició d'eleccions, Esperanza Aguirre va encetar una etapa de governs del PP que encara dura 19 anys després. Els comprats i els seus familiars han viscut molt bé a carreg de l'administració, és a dir, a costa de la ciutadania.
Ara el PP havia aconseguit també que els dos diputats d'UPN trairen a la direcció del seu partit, que els havia indicat votar a favor de la reforma, i van amagar les intencions fins el moment de votar.
L'explosió d'eufòria quan Meritxell Batet va dir que el Decret de Reforma no havia estat convalidat va anar acompanyada de brams, gestos despectius cap al govern i l'agressivitat que s'ha convertit en normal a l'hemicicle des de que la dreta conservadora s'ha esvaït per convertir-se tota en extrema.
Simultàniament la cara dels grups progressistes que formen part del Bloc de la Investidura i que havien votat en contra es va transmutar. Havien votat en contra, però volien que s'aprovara. Volien quedar com que ells sí que demanaven el que calia i que allò aprovat era poca cosa, però estaven quedant com els responsables de que no s'aplicaren unes mesures -eixa “poca cosa” que en realitat és un gran canvi de rumb- que eren extraordinàriament beneficioses per milions de treballadors i treballadores.
Però tot va canviar en pocs segons quan la Presidenta del Congrés va informar que els serveis tècnics li indicaven que el Decret sí que havia estat aprovat: un diputat del PP havia votat a favor. Una equivocació. Però amb dos traïcions i una errada, la reforma laboral eixia endavant.
La bancada de la dreta es va afonar i van començar els crits i les protestes. “Tongo” va ser el lema. On pararà el tema? A l'àmbit judicial clar on, en una mostra més de menyspreu a la democràcia i a les institucions, el PP es nega a renovar un CGPJ caducat fa tres anys perquè perdria la majoria que li ha permés nomenar una cabassada de jutges afins al PP.
Errades a les votacions hi ha tots els dies. Jo mateixa en vaig protagonitzar una quan el Grup Parlamentari em va posar per error en una llista de vot telemàtic, en un ple al que jo assistia presencialment. Com no ho sabia, no vaig votar telemàticament, i quan vaig votar a la cambra, el meu vot es va anul·lar. Tres diputats més es van equivocar en diversos sentits i la votació va quedar en empat. Això va fer que la votació es repetira, no pels errors -el resultat de la votació és el que és- sinó per l'empat. A ningú -tampoc al PP- se li va passar pel cap preguntar quina era la intenció dels votants per modificar el resultat. Si no haguera hagut empat i haguera guanyat el PP així haguera quedat.
I això és el que ara passa. La votació és completament vàlida.
I pretendre una altra cosa seria terrible perquè obriria un camí de valoració de “les intencions” per damunt dels vots emesos que acabaria transformar-se en un seguit de pressions continuades als representants polítics i a les institucions.
El PP ha demostrat ser capaç de tot per recuperar un poder que pensen que els pertany per ser qui son. Afirmen que el govern eixit de les urnes és il·legítim, es neguen a renovar les institucions en temps i forma, compren voluntats i diputats, insulten i amenacen a qui no pensa com ells, menteixen i van per Europa intentant que ens neguen l'accés als fons europeus... Van contra el poble.
Ara, sense cap fonament, i de manera irresponsable i temerària, fan acusacions de prevaricació i parlen de “pucherazo”. Son un perill per a la democràcia.
Però ara la Reforma laboral està aprovada.
Treballadors i treballadores de subcontrates passaran a cobrar com indica el conveni del sector, molts contractes temporals i precaris passaran a indefinits, o quan s'acabe la vigència d'un conveni, seguirà tenint efectes fins que se'n signe un altre i no deixarà desprotegida la gent treballadora, el sou vindrà marcat pel conveni de sector i no caldrà negociar-lo de manera dividida empresa per empresa.
Eixa si que és una bona notícia.