Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

La remodelació dels antics jutjats millorarà l’accessibilitat i eficiència energètica i estarà acabada a finals de 2020

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

L'immoble albergarà els serveis municipals de Tresoreria i Economia per a millorar la prestació de serveis i revitalitzar la zona centre. L’obra està valorada en 420.000 euros, afectarà una superfície d'uns 800 metres quadrats i té un termini de sis mesos. L’espai es convertirà en el primer edifici municipal que s'autoproveirà d'energia elèctrica, amb la instal·lació de plaques solars

Castellón Información/S.N.

Vila-real ha donar a conèixer hui els detalls de la remodelació dels jutjats de la plaça Colón que es va aprovar en el  ple del dimarts amb un l’únic vot en contra del PP i que albergaran els serveis municipals de Tresoreria i Economia, ubicats en diferents dependències municipals i que no compleixen amb els criteris d’accessibilitat, funcionalitat per a treballadors i veïns i comoditat. Aquesta actuació es finançarà amb fons d’inversions que no s’han pogut portar a terme en el 2018 i que són estalvis, el joc infantil de gran format, a la licitació del qual no es va presentar cap empresa i la inversió prevista per a la rotonda del Camí les Voltes, el terreny de la qual està en procés de requalificació per part de la Conselleria, per tant aquests diners de romanents només es poden destinar a inversions. Aquesta actuació té com a prioritats millorar i acostar l'atenció als ciutadans, avançant en el pla d'optimització d'edificis públics, així com revitalitzar la zona centre de la ciutat dotant-la de nous serveis.

L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, junt amb el regidor de Territori, Emilio Obiol, i l’arquitecte municipal, José Carfella, han explicat l’estat de l’edifici, els aspectes històrics i tècnics i el perquè d’aquesta actuació.

Obiol ha recordat que l’edifici data de 1969, que va nàixer amb un ús de mercat i que en 1991 es va cedir al Ministeri d’Interior per a acollir els serveis judicials, per tant es van tornar a remodelar. Amb la construcció de la nova Ciutat de la Justícia en 2013, els jutjats van quedar inutilitzats i una part dels quals corresponien a la sala de vistes, van ser enderrocats, i es va idear l’actual plaça de Colón enfront de l’Església Arxiprestal de Vila-real, Bé d’Interés Turístic Cultural. “Es tracta d’un espai municipal sense ús que passarà a albergar dos importants serveis municipals, com són Economia, que ara s’ubica a l’edifici de la Cambra Agrària, i Tresoreria, ubicada a la zona del Barranquet, en un espai cedit per CCOO a l’Ajuntament, que s'espera puguen tornar a ocupar perquè hui dia no tenen seu física”, explica.

Projecte

L’arquitecte municipal, José Garfella, ha donat alguns detalls tècnics de la reforma, que contempla reordenar l’espai interior per a habilitar despatxos així com aules de formació homologades per als cursos que realitza la Regidoria d'Economia. A més, hi haurà un elevador en la porta d’accés per salvar el desnivell, a més d’un ascensor hidràulic que també podran utilitzar els usuaris del Mercat Central i l’aparcament. Així mateix també es rehabilitarà la tabiqueria, la climatització, amb actuacions d’eficiència energètica, el sostre, es repararan filtracions i és donar solució als dipòsits de fibrociment. L’obra està valorada en 420.000 euros, afectarà una superfície d'uns 800 metres quadrats i té un termini de sis mesos.

Primer edifici municipal que s'autoproveirà d'energia elèctrica

L’alcalde ha recordat que les dependències que ocupen en l'actualitat Economia i Tresoreria no reuneixen les condicions més adequades, tant per falta d'espai com per deficiències d'accessibilitat. Benlloch ha subratllat que la inversió “no és una decisió capritxosa” sinó fruit de la “reflexió” per entendre que “pot ser un projecte molt positiu per a la ciutat” que donarà utilitat a un espai ara tancat. Així, ha lamentat el vot en contra del PP en el ple en què es va aprovar la modificació de crèdit per a finançar aquesta obra i ha agraït el vot favorable i l'abstenció de la resta de grups de l'oposició.

De la mateixa manera, el primer edil ha deixat clar que si l'adequació d'aquest edifici, tancat des de 2013, no s'ha dut a terme fins ara ha sigut per “respecte” al pacte de govern amb Compromís en l'anterior legislatura, ja que l'ex regidor d'Economia i primer tinent d'alcalde Pasqual Batalla va impulsar un projecte per a enderrocar tot l'edifici del Mercat Central i els antics jutjats i alçar un nou mercat i un pàrquing subterrani. Una obra valorada en prop de 5 milions d'euros que, segons Benlloch, ara com ara “és molt difícil que puga tirar avant amb els recursos actuals i les dificultats de l'Ajuntament”. Per això, l'alcalde ha assenyalat que s'ha optat de moment per aprofitar aquest espai, de propietat municipal i situat en el centre de la ciutat, que al preu de mercat tindria un valor de lloguer de 100.000 euros anuals, per la qual cosa “en el termini de quatre anys, la inversió de 420.000 euros estarà amortitzada”. Les obres, que tenen un termini d'execució de sis mesos, incidiran en l'accessibilitat, instal·lant diferents plataformes elevadores, així com un ascensor, per a salvar els desnivells, i facilitar la connexió amb el mercat i l'aparcament subterrani.

Benlloch ha anunciat que també es prioritzarà l'eficiència energètica de manera que aquestes dependències en un futur es convertiran en el primer edifici municipal que s'autoproveirà d'energia elèctrica, amb la instal·lació de plaques solars, que es podran sufragar amb ajudes de la Generalitat. Finalment, l'alcalde ha recalcat que reobrir aquests antics jutjats per a serveis municipals dinamitzarà l'activitat del mercat i comercial de l'entorn, però també ajudarà a fer més atractiva la zona centre per a viure.