L'alcaldessa, Amparo Marco, analitza en Sète l'impacte econòmic dels esdeveniments nàutics
Castellón Información
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en una taula redona al costat dels responsables dels principals esdeveniments marítims d'Europa, on s'han analitzat els impactes econòmics i el retorn que representa per als municipis amfitrions. Segons les dades del sector, que assigna una mitjana de 25 euros de despesa a cada visitant, permeten concloure que en el primer any d'Escala a Castelló el retorn econòmic va rondar els dos milions d'euros.
En aquest sentit, Thedo Fruithof, del European Maritime Heritage i que porta 60 anys dedicats a l'estudi de les tradicions marineres i la seua posada en valor, quantifica en 500 els esdeveniments que se celebren al llarg de tota Europa cada any, que atrauen 20 milions de visitants, amb un retorn que supera els 500 milions d'euros. A més, aquests esdeveniments mouen a unes 10.000 embarcacions amb una despesa d'altres 250 milions d'euros per al sector.
La pròpia alcaldessa ha explicat, durant la seua intervenció, que "aquests esdeveniments, com a Escala a Castelló, no han de buscar la rendibilitat econòmica ni el guany econòmic en la pròpia organització, sinó en el retorn que suposa l'economia local".
L'alcaldessa, que va rebre la felicitació de la resta de representants d'esdeveniments similars, per haver aconseguit el patrocini de la Unesco amb tan sols un any d'existència d'Escala a Castelló, va destacar que "estem davant un esdeveniment que part del suport incondicional d'institucions com Turisme Comunitat Valenciana, PortCastelló, entitats com el Club Nàutic de Castelló, associacions culturals, la Confraria de Pescadors i fins fins i tot d'empreses que enguany ja han començat a participar". No obstant això, va recordar, "Escala a Castelló va poder ser realitat en tot just uns mesos pel lliurament i capacitat de treball d'innombrables col·lectius de Castelló que es van deixar la pell sense esperar res a canvi per a posar-ho en marxa i pel suport incondicional d'Escale a Sète i del seu màxim responsable, Wolfgang Idiri".
El propi responsable de la Comissió Nacional francesa de Cooperació amb la Unesco, Jerome Fromageau, ha destacat el fet que Castelló i Sète estiguen treballant conjuntament per a impulsar esdeveniments en els quals la posada en valor del patrimoni marítim i de les tradicions marineres són el principal objectiu. De fet, segons va reconéixer el propi Fromageau, és la primera vegada que les comissions nacionals d'Unesco concedeixen aquesta distinció a esdeveniments marítims. Es tracta d'una distinció per a patrimoni immaterial, que no deixa de blindar la continuïtat d'Escala a Castelló sempre sota unes premisses de suport a les tradicions marineres.
Cal posar l'èmfasi l'esforç per promoure les bones pràctiques. La transmissió del coneixement és un altre dels factors que més han influït a l'hora de concedir aquesta distinció per la Comissió Nacional a escala a Castelló, segons ha apuntat Fromageau.
D'altra banda, Marco ha aprofitat la seua intervenció per a destacar els atractius més importants de Castelló i per a animar-los al fet que vengen a conéixer Escala a Castelló, ja que enguany, no se celebra Escale à Sète. De fet, a França, l'esdeveniment mariner se celebra amb caràcter bianual, amb el que la seua pròxima edició serà en 2020.
Cal recordar que l'esdeveniment sorgeix de la col·laboració entre l'Ajuntament de Castelló i l'organització d'Escale à Sète on aquesta fira marinera se celebra des de l'any 2010 (en tindre caràcter bianual, en 2020 tindrà lloc la seua sisena edició). Per aquest motiu, Marco ha destacat a gran oportunitat que suposa per a Castelló poder acollir els anys en què no se celebra Escale a Sète als visitants francesos, els qui poden trobar, a tot just cinc hores d'autopista, un esdeveniment de similars característiques, enclavat en ple Mediterrani espanyol i gaudir de nostra gastronomia, la nostra música i les nostres festes.