La ciutat prepara una memòria de les actuacions realitzades des de l'últim ‘examen’ superat, l'any 2015, i un avanç dels projectes en cartera en l'àmbit de la innovació per al període 2020-2023
Castellón Información
Vila-real prepara la seua candidatura per a revalidar, per tercera vegada consecutiva, la marca com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, un distintiu que acredita l'aposta de la ciutat per la innovació com a eix estratègic de desenvolupament en els últims 10 anys. Per a això, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha reunit els agents del sistema local d'innovació, amb l'objectiu de recaptar les seues propostes i aportacions i incorporar-les a la memòria que es remetrà al Ministeri de Ciència i Innovació la setmana que ve. En la reunió, han participat la presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, María Dolores Guillamón; el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l'UJI, Juan Carda; i el president de la Fundació Globalis, Juan Vicente Bono. Tots ells, juntament amb la Fundació Caixa Rural Vila-real, formaran la futura Agència Local de la Innovació.
“Vila-real va emprendre l'any 2011 una aposta per la innovació i el coneixement com a motor de desenvolupament i de canvi del sistema productiu, enfront d'una crisi econòmica que va tindre conseqüències devastadores en la nostra societat i el nostre teixit econòmic. Vam ser la primera ciutat de la província a ser reconeguda amb el distintiu Ciutat de la Ciència i la Innovació, que vam renovar l'any 2015, i vam entrar a formar part d'un club selecte de municipis, la xarxa Innpulso, que ens ha permés consolidar, de la mà de les nostres empreses i el nostre teixit socioeconòmic, un model de ciutat innovadora i avançada”, apunta Benlloch, qui recorda també que, l'any 2017, Vila-real va crear, amb la resta de ciutats de la Comunitat en Innpulso, la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, de la qual és presidenta.
Per a la renovació de la marca, l'Ajuntament de Vila-real prepara una memòria de les actuacions realitzades des de l'últim ‘examen’ superat, l'any 2015, i un avanç dels projectes en cartera en l'àmbit de la innovació per al període 2020-2023. Aquests projectes es divideixen en tres blocs temàtics: la innovació en l'Administració local i l'organització interna del consistori per a la millora de l'eficiència i l'adaptació al canvi; l'àmbit empresarial, per a afavorir l'emprenedoria i la innovació de la mà del teixit productiu; i la ciutadania, amb l'objectiu d'estendre i facilitar els processos d'innovació urbana a la societat. “Són, en la seua majoria, projectes en els quals venim ja fa temps treballant, de la mà de nostres empreses i les nostres entitats, amb els quals hem anat sembrant la llavor d'iniciatives que aniran veient la llum i consolidant-se en els pròxims anys”, avança Benlloch. Entre les propostes, figuren, per exemple, la pròpia Agència Local de la Innovació o la fira Destaca, que ha situat Vila-real en una posició de referència en l'àmbit de la transferència de coneixement en les seues quatre edicions.
La memòria de projectes per al període 2020-2023 s'ha traslladat als membres del sistema local de la innovació perquè puguen millorar-la amb les seues aportacions durant els pròxims dies i es traslladarà demà als grups municipals, amb el mateix objectiu. A més, l'Ajuntament està recaptant el suport d'entitats locals i supramunicipals, així com empreses, a través de cartes que s'adjuntaran a la memòria de la candidatura. De moment, s'han rebut ja 95 cartes de suport a la ciutat per a la renovació de la marca.
“Del que es tracta és de fer partícip a la societat, als agents de la innovació i, per descomptat, també als grups municipals per a presentar la millor candidatura de Vila-real a ser, de nou, reconeguda com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Hui, com fa 10 anys quan vam emprendre aquest camí, la innovació continua sent la clau per al futur i per al nostre model de Vila-real com a ciutat d'oportunitats”, conclou Benlloch.