Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 18:53

El Consorci del Riu Millars descobreix la precència de teixons i genetes a la desembocadura del riu

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 18 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La utilització de la tècnica anomenada foto trampeig està donant resultats extraordinaris a la desembocadura del riu Millars. Les últimes sorpreses pel que fa a la presència de fauna salvatge ha sigut el descobriment de diversos exemplars de teixons i genetes, dos carnívors de grandària mitjana protegits a la Comunitat Valenciana i molt difícils de veure en plena natura.

El foto trampeig, explicat de manera senzilla, és bàsicament una trampa que captura imatges, és a dir, és la ubicació d'una càmera fotogràfica que també pot gravar vídeo, en un lloc de pas per a la fauna salvatge. El seu funcionament és prou simple, la càmera incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador de la càmera o la seua gravació en detectar la presència de l'animal.

Molts mamífers carnívors com els teixons, les genetes, les raboses, les llúdries i fins i tot els porcs senglars tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats. Fins ara els guardes del Consorci riu Millars intuïen la presència d'algun d'aquests carnívors gràcies a les empremtes i els excrements que deixaven vora la terra humida del riu però la utilització de la tècnica del foto trampeig ha facilitat la constatació demostrada de la seua presència al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

El foto trampeig s'inicia amb la llúdria

​Aquesta tècnica usada sota la supervisió de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana ​s'utilitza des del descobriment de les primeres empremtes de llúdria al tram baix del riu Millars l'any 2015. El foto trampeig va aconseguir les primeres imatges d'aquest extraordinari carnívor aquàtic a la desembocadura del riu. Ara la gran sorpresa ha sigut comprovar la presència de teixons però sobretot de genetes. Fins ara la guarderia del Consorci riu Millars havia trobat empremtes i altres restes de teixons però desconeixia l'existència de genetes al Millars.

Augmenta el catàleg de fauna salvatge

Les càmeres del foto trampeig solen es instal·lar en zones de pas per a la fauna, és a dir, senders o dreceres que fan servir els animals salvatges per a desplaçar-se per a buscar aliment, marcar el territori o cercar parella. Altra sorpresa del foto trampeig és que els teixons i les genetes han sigut fotografiats i gravats a escassos metres de la mar Mediterrània.

A partir d'ara genetes i teixons amb les més comunes raboses i porcs senglars es sumen a l'extens catàleg de fauna que atresora la desembocadura del riu Millars entre les poblacions de Borriana, Almassora i Vila-real.