El festival torna demà al matí amb un taller participatiu impartit per Alicia Herrero de l'Institut de Dansa Educocreativa i Social
Castellón Información
Aquesta vesprada ha arrancat la primera edició del festival Dansa O, en el qual cinc companyies arribades de tot el territori espanyol posaran el color als dos dies d'activitats. La companyia Marea Danza ha sigut l'encarregada d'obrir el festival ocupant tota la plaça Major de Borriana, deixant a un costat l'escenari habitual, per a crear un en el sòl de la plaça de forma circular.
Amb l'espectacle “Rueda”, Marea Danza ha presentat una obra que fa una revisió de la dansa popular valenciana des d'un punt de vista contemporani, s'acosta al folklore amb el qual aquesta singular companyia ha connectat amb les seues arrels. A partir de cinc ballarines dansant i, com cinc peces de fang, participen en el ritu artesanal de girar el cos per a ser energia, potència i emoció. El públic ha pogut contemplar l'espectacle a partir de l'escenari en cercle que s’ha creat per a l'ocasió.
Cal recordar que, Marea Danza ha arribat a Borriana amb la seua recent nominació als als premis estatals de les arts escèniques, coneguts com a Premis Max, juntament amb el guardó de millor espectacle de carrer en els premis AAEE IVC 2021 de “Rueda”.
Després ha sigut el torn d'Iván Amaya, amb l'obra “Estany”, i amb el flamenc com a protagonista. Un gran tancament per al primer dia de festival amb una dansa contemporània inspirada en les quasi extintes cantiñas de la Rosa. Des de l'escenari situat en la plaça Major, Amaya ha realitzat una peça mal·leable i plena de plasticitat, mostrant contrast amb l'espectacle vist amb Marea Danza.
L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que es tracta d'una estrena a Borriana amb «la dansa com a protagonista, i la plaça Major com a escenari”, i ha afegit, “estem contents d'iniciar aquesta activitat en la qual esperem que molta gent descobrisca la dansa, o l'acostem a molts més”.
El públic ha descobert la dansa al carrer, però també hi ha hagut temps per a la formació. I és que abans que començara el festival, el Centre dels Arts Martí de Viciana ha acollit un taller al qual han assistit els alumnes de Grau Mitjà del Conservatori de Dansa de Castelló, i en el qual hi ha hagut una gran participació.
El festival torna demà al matí amb un taller participatiu impartit per Alicia Herrero de l'Institut de Dansa Educocreativa i Social. Un taller de dansa per a famílies que se celebra en les instal·lacions del Centre Martí de Viciana.
Ja a la vesprada, i a les 20h serà la companyia la Clandestina, la que presentarà l'espectacle “Yanagi”, una peça de dansa contemporània de format curt amb estil oriental que explora els diferents llenguatges del ball. A continuació, la Takiri Art Company proposarà “Human”, un cant en la lluita per la humanitat, la humanitat com a concepte i com a espècie.
I finalment, tancarà el festival la companyia Samuel i Lorena, amb “Eter.niu”, una conversa entre dues ànimes que es troben a casa quan les seues llums són a prop. És una conversa profunda i alhora sintètica del moviment.
Vicent Granel ha manifestat que amb Dansa O es pretén que el públic, els veïns i veïnes de Borriana, descobrisquen les diferents modalitats de la dansa, en definitiva, “acostar la dansa a la ciutadania i que descobrisca la possibilitat de reflexionar, de gaudir, de participar amb la dansa, i que a la nostra ciutat és possible fer-ho”.