La consellera de Medi Ambient ha recordat la col·laboració de l'aeròdrom amb la refineria de la petroliera BP
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que l’aeroport de Castelló tindrà “un paper determinant” en el mercat de combustibles sostenibles per a l’aviació (SAF, per les sigles, en anglés, de Sustainable Aviation Fuel) gràcies a la col·laboració de l’aeròdrom amb la refineria de la petroliera BP de la capital de la Plana “que està fent una aposta decidida i creixent per la producció i subministrament d’estos carburants”.
Així s’ha expressat la titular d’Infraestructures del Consell en la seua intervenció en un desdejuni de treball en el qual s’ha parlat dels reptes que afronta el sector de l’aviació vinculats a la sostenibilitat, la transició energètica i la descarbonització de la seua activitat.
SAF és el nom que reben determinats tipus de combustibles d’aviació utilitzats en avions de reacció i certificats com a sostenibles per entitats independents. Estos carburants estan fabricats a partir de matèries primeres biològiques com olis vegetals, greixos animals i biomassa i permeten reduir fins a un 80 % les emissions de CO₂.
Pradas ha recordat que la planta de BP a Castelló va ser la primera refineria del món que va rebre este certificat i també va ser pionera, fa un any, a fer la primera venda de SAF de la Unió Europea, en concret, al grup LATAM, una de les majors companyies aèries d’Amèrica Llatina.
Segons el parer de la consellera, tot això confirma que la província de Castelló “és punta de llança en el procés de descarbonització de la indústria de l’aviació que treballa per a aconseguir el seu objectiu de zero emissions netes per a 2050”.
Salomé Pradas ha continuat explicant que “en este procés l’aeroport de Castelló tindrà un paper determinant per la seua situació estratègica que el situa en unes condicions idònies per a oferir SAF de la pròxima planta de BP”. La consellera ha asseverat que des del Consell de Carlos Mazón es buscaran “totes les vies de col·laboració i les sinergies que suposen la proximitat de la refineria de BP i l’oportunitat que implica la nostra posició diferencial per al sector de l’aviació”.
Col·laboració publicoprivada
La consellera ha volgut ressaltar la renovació de la concessió a BP dels servicis de subministrament, emmagatzematge, distribució i venda de combustible de l’aeroport de Castelló que suposarà “una important inversió per part de la petroliera en l’aeròdrom, la qual cosa és un clar exemple de col·laboració publicoprivada”.
Salomé Pradas també ha recordat que “una altra mostra de l’aposta del Consell per la transició energètica és l’acord firmat amb BP per a la inversió de 2.000 milions d’euros en la seua refineria de Castelló”. Este projecte -denominat HyVal- permetrà produir hidrogen verd en la planta, “així com injectar fins a 650.000 tones de biocombustibles cada any en el mercat nacional i també internacional”.
Per a la consellera, “Castelló i la Comunitat Valenciana tenen una gran oportunitat per a encapçalar la producció de SAF, encara que requerix un esforç col·lectiu de tots els actors per a incentivar la demanda”. Per eixe motiu, el Consell oferirà “la mà al sector per a acompanyar-lo en este camí tan important no solament per a la preservació del nostre medi ambient, sinó per a la creació d’una potencial indústria que impulse l’economia circular, el desenvolupament sostenible i ocupació de qualitat”, ha conclòs Salomé Pradas.
La titular de Medi Ambient també ha avançat que des de la Conselleria es durà a terme una campanya de sensibilització per a donar a conéixer els beneficis d’este combustible. “Per a moltes persones el SAF és encara un desconegut i des de la Generalitat volem explicar que és un dels exemples de com la innovació és un fidel aliat per a compaginar l’economia amb la sostenibilitat”, ha conclòs Salomé Pradas.