Totes les agrupacions religioses donen suport a la petició d’aquest reconeixement
Castellón Información
L'Ajuntament d'Almassora ha sol·licitat a la Generalitat Valenciana la declaració de Festa d'Interés Turístic Provincial de la Setmana Santa. El ple ordinari de gener ha confirmat per majoria -a excepció de la representant de Podemos- la proposta de l'Alcaldia per a demanar a l'Agència Valenciana de Turisme la marca d'excel·lència.
Amb l'acord plenari, el consistori s'encarrega de remetre la certificació de l'acord a l'entitat pública per a posar en valor la Setmana Santa, “conjunt de manifestacions religioses i artístiques que entenem que tenen moltes possibilitats d'aconseguir el reconeixement perquè compta amb una trajectòria històrica i elements peculiars que ens distingeixen d'altres localitats”, ha defensat l'alcaldessa, Merche Galí.
Com va explicar en el ple la regidora de Festes, Isladis Falcó, la petició inclou tots els actes programats dins de la Setmana Santa d'Almassora, entre els quals figura la Rompida de l'Hora a càrrec de Tambors de Passió, les processons i la resta d'activitat que engloba la Junta Central de la Setmana Santa. “Tenim un patrimoni històric i artístic únic, com el ‘CristoYacente’, l'únic articulat que es coneix a la província, i aquesta declaració suposaria una oportunitat per a atraure més visitants a Almassora”, va indicar l'edil en el seu defensa de la proposició en l'última sessió plenària.
Les imatges custodiades en les parròquies de la localitat, la singularitat dels actes i la trajectòria de les confraries formen part de l'expedient que l'Ajuntament d'Almassora ha remés a la Generalitat Valenciana després de la labor de documentació encarregada a l'historiador Primitiu García amb la col·laboració de les agrupacions religioses. Totes les entitats van respondre afirmativament a la proposta de Falcó per a iniciar els tràmits.
“No volem llevar-li mèrit a ningú, al contrari, la nostra voluntat és aglutinar el treball de totes les confraries i associacions religioses que col·laboren activament perquè la Setmana Santa es mantinga i consolide en el calendari festiu d'Almassora”, segons va defensar la primera edil. Entre els actes que formen part d'aquestes celebracions figuren també el quinari, la processó del Diumenge de Rams, el Via crucis, la Rompida de l'Hora o el lavatoridel Dijous Sant.
Falcó ha realçat que, per antiguitat, la primera documentació és de 1770 i constata l'existència de la Tercera Ordre de Penitència del nostre Pare Sant Francesc. Posteriorment va donar lloc a l'actual confraria de Sant Francesc d'Assís, única durant molts anys a Almassora i coneguda com 'els penitents'. La germandat dels Cavallers del Sant Sepulcre, el Crist del Calvari, la Verge dels Dolors, la confraria del Carmen, les Germanes de la Consolació, la pròpia Junta Central de la Setmana Santa, la congregació de María Inmaculada i Sant Lluís Gonzaga o la Junta de Dames de Santa Quitèria i Verge del Rosari contribueixen també a la programació religiosa d'aquesta festivitat.