Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

El Simposi Internacional de Natura i Fotografia portarà una trentena d’experts en fauna, paleontologia i ciència a Vila-real

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 2 segundos

Noticias Relacionadas

El CEA el Termet acollirà activitats sobre els dinosaures per als més menuts i l’Auditori serà escenari del lliurament de premis d’EDC Natura

S.N./Castellón Información

Més de trenta experts de referència es donaran cita a Vila-real aquest cap de setmana amb la celebració de 15a edició del Simposi Internacional de Natura i Fotografia, organitzada per EDC Natura Fundació Omacha amb la col·laboració de l’Ajuntament i que inclourà dins del cicle de conferències, activitats per als més menuts. El regidor de Congressos, Diego Vila, juntament amb Julio García, representant de l’entitat, i Andrés Santos, membre del Grup Guix i investigador de l’UJI, ha presentat la programació de l’esdeveniment. Vila ha recordat el recent reconeixement atorgat per la Generalitat Valenciana a l’ONG dins dels V Premis Biodiversitat i Societat per la difusió de valors respectuosos amb l'entorn que promou aquesta cita i ha agraït la tasca que fa amb els seus programes de desenvolupament en altres països. Tant divendres com diumenge, els actes tindran lloc al CEA El Termet, amb xarrades i una mostra de dinosaures per als xiquets, i dissabte a la nit la sessió se celebrarà a l'Auditori, on es lliuraran els premis honorífics d'EDC Natura. “

11-04-2018 Simposium 2018 2Un any més, del 13 al 15 d'abril Vila-real acull aquest esdeveniment de referència en l'àmbit internacional en l'àmbit del naturalisme i la divulgació ambiental que promou el respecte per la biodiversitat i el medi ambient, que s'ha consolidat com una trobada cultural, social i pedagògica de la qual ens sentim orgullosos, ja que ens ajuda a seguir impulsant la marca de Vila-real, Ciutat de Congressos”, afirma Diego Vila.

Julio Robles ha detallat els actes començaran el divendres al CEA El Termat a les 19.00 amb un Còctel de Benvinguda amb Antoni Pitarch, que parlarà després d’Art rupestre llevantí, Patrimoni de la Humanitat’. Li a les 19.30 seguirà la colombiana Isabel Henao que exposarà un viatge fotogràfic que explora el coneixement femení d’algunes ètnies de l’amazònia amb ‘Las verdaderas amazonas’. A les 20.00 José Larrosa portarà ‘Retazos de un fotógrafo en la naturaleza’, Germán Garrote presentarà a les 20.15 els primers resultats del monitoreig de la llúdria geganta de l’Orinoco, una espècie en perill que tracta de reconolotzar els seus propis territoris històrics. Carlos Micó traslladarà al públic a les Bahames amb el seu treball sota les profunditats del mar ‘Aguas salvajes: buceo con tiburones y aligátores’ a les 20.45 i per a acabar la jornada, Marta Bretó i Tato Rosés, guies ‘AUSTRALphoto’ exposaran ‘Sarek, en los confines del mundo’, on mostren els paisatges més salvatges d’Europa, per damunt del cercle polar àrtic.

El dissabte, en l’Auditori, una desena de ponències des de les 10.00 hores fins a les a la nit. José Benito Ruiz oferirà una xerrada-exposició sobre Fotografia de Natura. A les 11.00 Eduardo Blanco Mendizábal mostrarà la riquesa paisatgística i biodiversitat d’Alaska. Marc Albiac farà viatjar al públic al sur d’Irlanda junt amb les aus marines a les 11.30 i continuarà un safari fotogràfic de mà de Montse García, guia d’AUSTRALphoto. Ricardo Sagarminaga i Fernando López-Mirones presentaran ‘Keepers of the Sea: ciencia i cine’, sobre tortugues marines i cetacis a les 12.30. I el matí conclourà amb Carles Gago amb 'Campamentos Tortuga: una herramienta de comunicación'.

EXCREMENTS-DE-LLÚDRIA-AL-MILLARS
EXCREMENTS DE-LLÚDRIA AL MILLARS

Andoni Canela prendrà el relleu després de la parada del migdia amb l’exposició de la ‘Llamada del puma’, un projecte en el ha emprès la cerca a una espècie emblemàtica com aquesta. Julio García Robles presentarà la guia ‘Fotografia de Fauna salvatge · en ruta per la natura’, la col·lecció ‘La natura en la nostra llengua’ amb 150 fotografies a tot color a les 17.00. Antonio Liébana mostrarà un safari fotogràfic per les reserves i parcs de Tanzània, Kènia, Botswana, Namíbia i Zimbàbue amb el seu treball ‘Àfrica’ a les 17.30. El retorn de la llúdria a les aigües de paratges aquàtics com el Millars és interpreta com un bon símptoma i en aquesta línia Juan Jiménez abordarà ’30 años de seguimiento de nutrias en la Comunidad Valenciana’ i analitzarà les claus d’aquest canvi a les 18.30. I per últim, Fernando Trujillo presentarà el seu viatge a l’Antàrtida a les 20.00 “En definitiva, ens faran un recorregut pel globus terraqüi a través dels seus treballs i exposicions”, indica Julio García.

A les 20.30 arrancarà un dels moments més especials del Simposi, el lliurament dels premis honorífics EDC Natura 2018. Enguany recauen en Maite Suñer (Premi Josef Cavanilles); Jorge Wagensberg (Premi Ramon Margalef a la Recerca Científica); Emilio Laguna Lumbreras (Premi Botànic Calduch a l'estudi de la natura); Xaloc (Premi Botànic Calduch a la divulgació de la natura), i Juan Jiménez Pérez (Premi Amigo Félix per la conservació de la naturalesa). “Per desgràcia Jorge Wagensberg va morir recentment, per la qual cosa li farem un xicotet homenatge i acudirà la seua dona a arreplegar el guardó”, afirma García.  Seguirà ‘La Ruta de la seda’ a càrrec d’Albert Masó  i 'Gila, el hombre de las cavernas’ de mà de Tony Tirado i Aida Oset.

Diumenge l'activitat es trasllada novament al CEA El Termet, on tindrà lloc una jornada especial sobre els dinosaures a partir de les 10.00 que comptarà amb Andrés Santos, Begoña Poza, Sandra Val, José Miguel Gasulla i Maite Suñer. “Hi haurà activitats per als més menuts, per la qual cosa esperem que s'animen a venir i gaudir dels tallers programats, amb rèpliques de dinosaures i materials molt interessants”, conclou Santos. A més, es repartiran 300 exemplars entre els xiquets i xiquetes del fullet il·lustrat ‘Dinosaures a Cinctorres’.