Castellón Información
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha organitzat aquest matí un itinerari de Memòria que, començant per la Llotja del Cànem, ha fet un recorregut per la ciutat per a mostrar el patrimoni i la simbologia referents a la II República, la Guerra Civil i la Dictadura. Guiades per Joan Miquel Palomar, membre del Grup, més de cinquanta persones han tingut l'ocasió de fixar-se en «detalls que habitualment passen de llarg en la vida diària. Són edificis, escuts i altres empremtes que el franquisme i la urbanització posterior no han esborrat», ha explicat, «malgrat els intents del franquisme d'eliminar el País».
Entre les persones que han participat en aquest itinerari estava Marta Sorlí, la cap de llista de Compromís-Podem-És el moment per Castelló, que ha manifestat que «hem de construir el futur reconeixent on hem arribat gràcies a les persones que en altre èpoques s'han jugat la llibertat i, fins i tot, la vida». A més, afegia que «és important conèixer la història per a no repetir errades del passat». Algunes d'aquestes errades, intencionades o no, arriben fins al passat més recent, amb els constants entrebancs al reconeixement de les víctimes de la guerra i del franquisme. Davant d'això, la candidata ha sentenciat que «no permetrem que per interessos polítics se silencie la història».
L'itinerari 'Més de 10 anys de memòria' és una de les activitats paral·leles de l'exposició que porta el mateix nom i que estarà oberta fins el 28 de novembre a la Llotja del Cànem. Marta Sorlí també ha tingut paraules per a l'organització, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló: «Cal treballar pel reconeixement històric i fomentar el treball de les associacions que de manera altruista mantenen les nostres arrels i ens informen». En l'activitat d'aquest matí també hi han participat Jordi Navarrete, candidat al Senat, i Verònica Ruiz, regidora de Cultura.