L'objectiu de la Diputació es consolidar la muralla i els accessos
Castellón Información
El Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló inicia hui, 2 de maig, l'última intervenció arqueològica en el jaciment del Tossal del Montòrum, situat en la Ribera de Cabanes.
Aquests treballs, el cost dels quals ascendeix a 30.000 euros, serviran per a consolidar la muralla del poblat i condicionar els accessos per a les futures visites dels interessats.
Aquesta intervenció programada després de periòdiques campanyes que s'han desenvolupat des de 2002 fins al moment actual, sufragades tant per la Diputació de Castelló com per l'Ajuntament de Cabanes. Els treballs estaven previstos que es realitzaren durant 2018, encara que diferents problemes burocràtics de l'ens provincial han obligat a retardar-los fins ara.
Durant el passat 2018, es va donar un important impuls amb una campanya finançada íntegrament per l'Ajuntament de Cabanes que van permetre obtindre dades a través d'excavacions d'investigació orientades a traure conclusions sobre la muralla en les fases corresponents a l'Edat de Bronze.
Amb el treball que es desenvoluparà a partir de hui, es consolidarà definitivament la muralla de l'Edat del Ferro i de diferents accessos al jaciment amb l'objectiu de convertir-lo en un recurs turístic i potenciar el seu valor patrimonial.
Les excavacions al Tossal del Mortòrum es van iniciar l'any 2002 i han servit per a recaptar informació sobre les comunitats humanes de l'Edat del Bronze i de la Primera Edat del Ferro. Aquestes dades han sigut usades per a diverses publicacions científiques i la inclusió en projectes d'investigació. De fet, el jaciment és un dels pocs que poden ser visitats a les comarques castellonenques.
Carles Mulet, regidor de cultura i patrimoni de l'Ajuntament de Cabanes, va explicar la importància d'aquestes excavacions: "Durant dos mesos s'estarà treballant en el jaciment, però es podrà igualment visitar tant el poblat com el túmul funerari i veure com treballen els arqueòlegs".
"Amb aquesta actuació es donen per finalitzades les campanyes en el Mortòrum i des del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló es preveu obtindre informació d'altres jaciments de Cabanes, que porten noves compromisos d'actuacions en un terme tan gran i amb tant potencial arqueològic", va agregar Mulet.