L’Ajuntament ha demanat una ajuda per a aquesta mostra permanent que subvencionaria el 50% del cost dels 50.000 euros que costa el projecte
Castellón Información
L'Ajuntament d'Onda ha presentat el projecte ‘Tresors de la Terra’ per a la posada en valor turístic de la col·lecció museogràfica de paleontologia i mineralogia. La mostra de ciències de la terra es basarà en les col·leccions existents per a així destacar una diversa i ben documentada col·lecció d'equinoderms fòssils tant de la Comunitat Valenciana, com nacionals i internacionals. Així, el tinent alcalde de Dinamització Econòmica, Ángel Badenas, ha assistit a la presentació d'aquesta col·lecció al costat de la regidora de Museus, Encarna Ribes, i a Joan Castany, de la Associació Amics de la Paleontologia i Mineralogia d’Onda, i ha explicat que “aquest equip de govern que lidera l'alcalde Ximo Huguet té com un dels seus objectius principals des del principi de la legislatura la diversificació econòmica del municipi. És per això pel que, sent conscients que el principal motor econòmic de la ciutat continua sent la indústria del taulell, hem treballat per desenvolupar i dinamitzar el sector comercial i turístic amb un element principal com el castell d'Onda, però amb uns complements de molt bona qualitat com són els museus locals. Un clar exemple és aquest centre Onda Natura, un museu pensat per a mostrar tota la bellesa del nostre ric patrimoni natural seduint al visitant perquè després faça una passejada pels nostres espais naturals”.
“En 2018, aquest equip de govern ja va dur a terme un projecte que posava en valor una bona part d'aquesta riquesa patrimonial a partir d'elements audiovisuals innovadors. En 2019 actuarem en aquesta col·lecció museogràfica de paleontologia i mineralogia que ja existia en el recinte i que està considerada pels experts la millor d'Europa per a donar-li un major atractiu. Aquest projecte es pot dur a terme gràcies a la col·laboració amb l'Associació de Amics de la Paleontologia i Mineralogia d'Onda, que té experts que són referent d'aquesta disciplina a nivell mundial. Per a posar en valor aquesta col·lecció, s'ha presentat el projecte a les ajudes de Turisme de la Generalitat Valenciana, que podrien sufragar el 50% dels 50.000 euros que costa dur-ho a terme”, explica Badenas.
El discurs expositiu i els equipaments innovadors de la mostra permetran que es convertisca en una referència en el turisme paleontològic i geològic, actiu, cultural i de naturalesa valencià per a, d'aquesta forma, crear en el públic la necessitat d'acudir a Onda a conéixer-ho. “L'equipament d'aquest bé turístic, patrimonial i cultural, estarà orientat al públic, al servei del turisme, de l'educació i de la demanda d'oci cultural i de naturalesa, capaç de fer als visitants sentir-se representats, de formar part d'una història i d'una societat. Aqueix patrimoni exigeix ser posat en valor de forma adequada, per a això serà necessari triar les solucions idònies per a la seua tematització, per a mostrar la realitat que volem transmetre, mantenint els senyals d'identitat d'Onda, per a mostrar-les de forma atractiva, al públic visitant”, ha indicat Badenas.
“Pensem que aquestes actuacions col·laboraran en l'atracció de nous visitants. També considerem que, pel seu caràcter cultural, pot ser un complement ideal per als visitants que acudeixen a veure el ‘Museo de Ciencias Naturales El Carmen’, un museu ja molt consolidat a Onda, i que rep visitants en qualsevol època de l'any” ha comentat el tinent d'alcalde que ha conclòs dient que “vist tot l'anterior, considerem que amb la creació d'aquest producte turístic s'incrementaran les visites en els mesos de novembre a febrer que són els més difícils per a la localitat i aconseguirem augmentar el seu número els mesos de primavera i tardor, que és quan més atractiu està el nostre entorn per a realitzar senderisme i trobar així un nou sector de públic objectiu. Sabem que Onda té un ric patrimoni natural i cultural i continuarem treballant amb iniciatives com aquesta perquè cada vegada més gent vinga a conéixer-ho”.