El primer acte serà el diumenge una 'macrocolla' de 120 músics per a actuar en la caballada i alumnat de l’Escola de Tradicions eixirà per primera vegada a l'ofrena
Castellón Información
La Colla de Dolçainers i Tabaleters el Trull de Vila-real compleix aquest 2018 tres dècades treballant per la música pròpia valenciana i per les tradicions de la ciutat i ho fa amb tot un any de celebracions. El regidor de Tradicions, Santi Cortells, i el representant de l'entitat, Josep Salmerón, han donat a conèixer els actes preparats per l'associació, que comença aquest diumenge amb un dinar de germanor a la plaça de Sant Pasqual amb algunes colles que han tingut relació amb l'entitat musical local, arribades des de Borriana, Benicàssim, Nules, Moncofa i Castelló, que a més s'uniran en una 'macrocolla' de 120 músics per a actuar en la cavalcada de festes. A més, també en aquestes festes en honor al patró de la ciutat, l'entitat reunirà als alumnes que reben formació en els cursos que ofereix a través de l’Escola de Tradicions per a eixir per primera vegada a l'ofrena.
Salmerón indica que també està previst realitzar, al llarg de l'any, intercanvis amb altres agrupacions amigues per a realitzar concerts i també s'han planificat ponències i jornades de formació, de les quals s'oferirà més informació en pròximes dates. “Al setembre està previst un altre intercanvi amb la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló i fins a final d'any anem a organitzar esdeveniments per a posar en valor la importància a nivell social, històric i cultural d'aquesta modalitat”, apunta.
Per la seua banda, Cortells destaca l'important paper que juga El Trull a Vila-real. “Des de 1988 no solament ha ajudat a mantenir aquesta tradició, sinó que ha ajudat a la seua expansió, ja que al llarg de 30 anys han sigut molts els músics que han passat per aquesta entitat i després han creat en altres pobles entitats similars”. Així mateix, recorda que “són l'única escola reglada amb mestres amb la carrera oficial per a fer classes en Escola Superior i també s'encarreguen de preparar als músics perquè accedisquen al Conservatori Professional de Música”. A aquesta labor se suma la que realitzen des de fa set anys en l’Escola de Tradicions de Vila-real, on compten amb 64 alumnes, “que poden aprendre dos itineraris: dolçaina i tabal”.
“El Trull reivindica els instruments musicals propis valencians i tradicionals i treballa amb la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters per a fer que els projectes tinguen més impacte”, expressa. “El treball a nivell de docència que desenvolupa aquesta entitat és l'única garantia per a mantenir de debò la nostra essència i la seua constant participació en actes públics, com la cavalcada de Reis, les festes fundacionals i altres esdeveniments, entre els quals podria incloure's en el futur la Setmana Santa local, fan del Trull una de les associacions de les quals més orgullosos ens hem de sentir”, indica Cortells, qui recorda que des de fa un any, i gràcies al treball del seu predecessor, Pasqual Batalla, l'associació compta amb un conveni de 8.000 euros. “Seguirem donant el nostre suport a aquesta entitat perquè puga complir altres 30 anys”, assegura.