Es busca visibilitzar l'esforç continuat que des de la Universitat Jaume I es realitza, tant des de la investigació, com des de la docència
Castellón Información
La Universitat Jaume I se suma un any més a la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra el VIH-Sida, un problema de salut pública que, segons el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/Sida (ONUSIDA), afecta a més de 38 milions de persones.
Amb l'objectiu de sensibilitzar sobre aquesta situació, s'han organitzat diverses activitats des de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, UJI Hàbitat Saludable, Salusex-Unisexsida i l'Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental.
D'una banda, s'ha llançat una campanya informativa i de sensibilització a través de les xarxes socials en la qual s'incideix en els diferents mètodes de protecció enfront de les ITS, en conceptes vinculats al VIH o en les restriccions per a viatjar relacionades amb el VIH que tenen diferents parts del món.
També s'ha instal·lat en el vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials l'exposició dels cartells del XVIII Concurs del Dia Mundial de la Lluita contra el VIH-Sida 2020, que es podrà visitar fins al 4 de desembre. El lliurament de premis als guanyadors i guanyadores d'aquesta edició tindrà lloc l'1 de desembre a les 13 hores en el vestíbul de la FCHS. A més, l'1 de desembre també s'instal·laran panells informatius i de sensibilització en els vestíbuls dels quatre centres de l'UJI.
Curs sobre prevenció de la Sida
Així mateix, com a part de les activitats, s'ha realitzat durant el mes de novembre un curs en línia de formació sobre 'Prevenció de la Sida: estratègies d'actuació' i s'ha emés un programa especial de 'A propósito de la salud' en l'emissora universitària.
D'aquesta manera, es busca visibilitzar l'esforç continuat que des de la Universitat Jaume I es realitza, tant des de la investigació, com des de la docència i la responsabilitat social, per a incrementar tant l'eficàcia de les campanyes de prevenció del VIH, com d'aquelles intervencions dirigides a millorar la qualitat de vida de les persones que conviuen amb el virus. Aquest any aquest esforç cobra una major importància, atés que entre les repercussions de la Covid-19 es troba la dificultat que moltes persones, a nivell global, han tingut per a accedir als sistemes de detecció precoç i als tractaments adequats.
A nivell estatal, segons el Centre Nacional d'Epidemiologia, més d'un 80% de les noves infeccions es relacionen amb la via de transmissió sexual i un 47,6% dels nous casos van presentar un diagnòstic tardà. D'aquesta manera, l'abordatge de l'epidèmia ha de centrar-se, com a mínim, a previndre les conductes sexuals de risc, augmentar la detecció precoç, garantir l'accés als tractaments i eliminar qualsevol forma de discriminació associada al VIH-Sida.
(Imatge d'arxiu)