Castellón Información
La Filmoteca de CulturArts inicia un cicle de cinc pel·lícules d'Orson Welles, amb la projecció demà dissabte 26 de setembre, a les 19.30 hores, al paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, d'Els magnífics Amberson (The Magnificent Ambersons, 1942), dins del cicle "En pantalla gran". La pel·lícula podrà tornar a veure's el diumenge 27 en el mateix horari.
El cicle se celebra amb motiu del centenari del naixement d'Orson Welles (1915-1985) i compta amb dos títols imprescindibles en la filmografia del director nord-americà que són dos clàssics del cinema negre: Sed de mal ("Touch of Evil", 1958) i La dama de Xangai ("The lady from Shanghai", 1947). També figura Mister Arkadin (1955), que va ser la primera de les seues pel·lícules produïdes i rodades al nostre país. El programa es completa amb un altre clàssic del cinema negre, El tercer home ("The third man", 1949), dirigit pel britànic Carol Reed, en el qual Welles tan sols intervé com a actor. El cicle podrà veure's fins al pròxim 6 de desembre.
Nascut en un poble de Winsconsin el 6 de maig de 1915, Orson Welles va aconseguir la fama amb tan sols vint-i-tres anys, gràcies al programa radiofònic "La guerra dels mons" ("The war of the worlds"), inspirat en la cèlebre novel·la d'H.G Wells, que va causar commoció als Estats Units quan el públic del programa van pensar que es tractava de la retransmissió d'una autèntica invasió extraterrestre. L'èxit d'aquell programa de ràdio li va proporcionar un contracte per a dirigir tres pel·lícules amb l'estudi cinematogràfic RKO, el qual li va atorgar llibertat absoluta com a director. Malgrat el suport inicial d'RKO, només un dels seus projectes previstos va poder veure la llum: Ciutadà Kane ("Citizen Kane", 1941), la seua pel·lícula més reeixida i una de les obres mestra del cinema. Després de l'èxit de Citizen Kane, Welles va dirigir Els magnífics Amberson ("The Magnificent Ambersons"), que reflectia la vida d'una família nord-americana al principi del segle XX. El muntatge final de Welles va ser alterat per l'RKO fins a tal punt que el cineasta va dir que havien arruïnat la seua obra. Al llarg de la resta de la seua carrera cinematogràfica, Welles ja no aconseguiria mantenir la independència artística que se li havia concedit en la seua primera pel·lícula i molts dels seus projectes es van veure llastrats per les exigències i les imposicions de la indústria de Hollywood, però també per la falta de viabilitat econòmica de les seues pròpies idees.
Nou Cinema
En el cicle "Nou Cinema" es presenten algunes de les pel·lícules recents més notables que no s'han estrenat a Castelló o que han tingut una difusió molt restringuida. En aquesta nova edició de "Nou Cinema" s'inclouen dues pel·lícules que representen una nova generació de cineastes europeus: Edén (2014) de la directora francesa Mia Hansen-Løve i Langosta ("The Lobster", 2014) del grec Yorgos Lanthimos. També es presenta l'esgarrifós documental La mirada del silencio ("The look of silence", 2015) de Joshua Oppenheimer, que completa la crònica sobre el genocidi a Indonesia, iniciada amb The act of Killing (2012), pel mateix Oppenheimer, en col·laboració amb Christine Cynn. Completen la programació dues produccions nacionals dins de l'àmbit del cinema independent: Los exiliados románticos (2015) de Jonás Trueba i El camí més llarg per tornar a casa (2015), òpera primera del català Sergi Pérez. El 14 i 15 de novembre, també està prevista la projecció del curtmetratge documental valencià En clau d'Ortifus (2015) de Ricardo Macián, que aborda la trajectòria del conegut humorista gràfic en la seua vida diària, però sense oblidar la seua labor com a creador de monuments fallers i la seua faceta musical poc coneguda.