Castellón Información
El Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I (UJI) ha posat en marxa avui el projecte innovador #ÀgoraDigital de comunicació científica transmèdia, el qual compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat. La iniciativa, pionera en l'àmbit de les universitats públiques espanyoles, ha estat dissenyada des de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) i té l'objectiu de implicar la comunitat investigadora en la difusió de la ciència mitjançant les noves eines afavorides per l'entorn digital, com ara les xarxes socials o les eines multimèdia.
El vicerector d'Investigació i Postgrau, Jesús Lancis, ha presentat aquest matí el projecte #ÀgoraDigital, el qual es va a implantar de forma pilot durant dos mesos amb la col·laboració de deu grups de recerca i dos instituts d'investigació dels quatre centres del campus universitari de Castelló, a més a més d'Espaitec, el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial. "Des de l'equip rectoral de l'UJI considerem que és fonamental aproximar el coneixement científic a la societat, per aquest motiu i ateses les noves ferramentes originades al paradigma digital, és imprescindible que apostem per explorar en fórmules innovadores per connectar amb els diversos públics de la forma més interactiva possible, alhora que millorem la projecció de la nostra universitat", ha assegurat Lancis, qui ha anunciat que la segona fase d'aquesta actuació tindrà lloc de setembre a novembre.
Per la seua banda, el director del Servei de Comunicació i Publicacions, Francisco Fernández Beltrán, ha insistit que #ÀgoraDigital té la missió de millorar la comunicació científica a través de canals i fórmules innovadores i, alhora, "construir un nou model d'investigació i innovació responsable, el qual requereix l'establiment d'un diàleg permanent entre la societat i la ciència perquè la ciutadania participe en els mateixos objectius i metodologies d'allò que és prioritari investigar".
El projecte Àgora digital: narratives transmèdia i cultura participativa en la comunicació científica naix amb la voluntat que la Universitat Jaume I avance en la seua adaptació al nou paradigma comunicacional creat per les tecnologies de la comunicació i, alhora, mantenint el seu compromís amb el foment de la Recerca i Innovació Responsables. Per aquestes raons, la Universitat Jaume I considera fonamental el trànsit de la cultura de l'hipertext al concepte multimèdia interactiu, on conflueixen materials i accions tant analògics com a digitals.
De la mateixa manera que els mitjans de comunicació convencionals estan experimentant una transició cap a la convergència dels diversos suports de comunicació i la integració dels processos productius, la UCC+i de l'UJI pretén posar en marxa noves vies de l'anomenat periodisme integrat, optimitzant totes les potencialitats per al foment de la comunicació científica mitjançant les noves narratives transmèdia com també a través de la promoció de la cultura participativa de la comunitat universitària i la societat en general, tenint en compte la diversitat d'audiències.
La iniciativa #ÀgoraDigital està oberta a tota la comunitat investigadora de l'UJI i, fins ara, s'hi han incorporat deu grups d'investigació, dos instituts de recerca i Espaitec, a més a més de diverses empreses del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial. En concret, són els grups: Neurobiotecnologia, Neuroanatomia, Unisexsida, Itaca, GREAT, Social Innova, Ètica i Democràcia, GROC, Semiconductors Avançats (GAS) i Ecofisiologia i Biotecnologia. També hi participen membres de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de les facultats de Ciències Jurídiques i Econòmiques i de Ciències Humanes i Socials, i l'Institut de Materials Avançats (INAM) de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.