Castellón Información
L'investigador predoctoral de la Universitat Jaume I Carlos Mateu Royo ha obtingut el premi al millor article d'investigació escrit per alumnat de doctorat en la categoria de fluids de treball en la IIR Rankine Conference: Advances in Cooling, Heating and Power Generation celebrada virtualment del 27 al 31 de juliol a Glasgow.
Els altres estudiants premiats pertanyen a la Universitat de Noruega i Universitat de Purdue als Estats Units. Mateu forma part del grup d'investigació Istener (Enginyeria de Sistemes Tèrmics i Energètics) del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció.
L'article 'Theoretical performance evaluation of ejector and economizer with parallel compression configurations in high temperature heat pumps' explica la utilització del refrigerant sostenible HCFO-1224yd(Z) en bombes de calor d'alta temperatura per a ajudar a la mitigació del canvi climàtic. L'ús de refrigerants amb baix poder de calfament global (PCG) ajuda en la lluita contra el canvi climàtic, ja que redueixen les emissions equivalents de diòxid de carboni, causades per les fugides de refrigerant en els sistemes de compressió de vapor.
En la investigació s'utilitza un prototip de bomba de calor d'alta temperatura desenvolupat en la universitat pública de Castelló per a obtenir dades experimentals del refrigerant HFC-245fa. Aquest refrigerant s'utilitza en l'actualitat en bombes de calor d'alta temperatura i cicles orgànics de Rankine, amb la problemàtica que té un alt poder de calfament global i, per tant, agreuja el problema del canvi climàtic.
Amb les dades experimentals, s'ha realitzat un model computacional del prototip i una vegada validat, s'han fet simulacions amb el refrigerant sostenible HCFO-1224yd(Z), obtenint com a resultat que aquest refrigerant sostenible pot ser utilitzat com a substitut de l'HFC-245fa en aquesta mena de sistemes. El següent pas serà realitzar una prova experimental amb ell per a corroborar els resultats de les simulacions.
L'article premiat mostra una part de la investigació realitzada per Carlos Mateu Royo en la seua tesi doctoral sobre el desenvolupament sostenible de les bombes de calor d'alta temperatura, un pas més enllà en el camp de les bombes de calor, que aconsegueixen recuperar calor residual industrial i produir una calor útil de nou per a la indústria amb una alta eficiència.
La implementació d'aquesta tecnologia en la indústria en substitució als sistemes tradicionals com a calderes aconseguirà reduir notablement les emissions de diòxid de carboni i ajudar en la lluita contra el canvi climàtic.